Leopardí chléb

Leopardí chléb

Každý foodblog má své evergreeny. A takovými našimi evergreeny jsou recepty na toastový chléb a loupáky metodou tang zhong . A když jsou tak oblíbené, tak proč je nevzít a nepropojit je ve výsledný, vzhledem netradiční, „Leopardí chléb“ metodou tang zhong. Jen se bojím, kam nás kombinace oblíbených receptů zavede příště, jelikož hodně vysoko si stojí dvojice – karamelový dort a hamburgerové bulky.

Ingredience
Tang zhong
20 g hladké mouky
50 ml plnotučného mléka
50 g vody
Těsto
350 g hladké mouky
50 g krupicového cukru
½ lžičky soli
1 vejce „L“
110 ml vlažného plnotučného mléka
7 g sušeného droždí
50 g změklého másla + na vymazání formy
5+15 g kvalitního kakaa
1+2 lžíce mléka
1 vejce + 1 lžička mléka na potření

Postup

Tang zhong
V malém hrnci smícháme 50 ml vody s 50 ml mléka a poté metličkou vmícháme 20 g hladké mouky. Za stálého míchání na mírném ohni zahřejeme na teplotu 65 °C. Pokud nemáme teploměr, stáhneme tang zhong z ohně v okamžiku, kdy začne houstnout (nesmí se vařit). Tang zhong necháme vychladnout na pokojovou teplotu. Lze ho připravit i den předem a ponechat ho zakrytý potravinářskou fólií v lednici.

Těsto
Jakmile tang zhong vychladne na pokojovou teplotu, smícháme ho metličkou s plnotučným mlékem. Do velké mísy prosejeme hladkou mouku a přidáme cukr krupici, sůl, sušené droždí, vejce a směs tang zhong s mlékem. Hnětačem vypracujeme hladké a vláčné těsto (cca 10 minut). Na závěr po částech zapracujeme změklé máslo.
Jakmile je těsto dokonale hladké, rozdělíme ho na dvě části, z nichž jedna bude o trochu větší než druhá. Z větší části těsta vytvarujeme kouli, dáme ji do mísy a zakryjeme potravinářskou fólií.
Menší část těsta opět rozdělíme na dvě části, z nichž jedna bude o trochu větší než druhá. Větší část těsta dáme do mísy, přidáme 5 g kakaa, 1 lžíci mléka a důkladně prohněteme. Jakmile má těsto rovnoměrně hnědou barvu, vytvarujeme kouli, kterou dáme do mísy a zakryjeme potravinářskou fólií.
Zbývající nejmenší část těsta dáme do třetí mísy, ve které ho prohněteme s 15 g kakaa a 2 lžícemi mléka. Tmavě hnědé těsto vytvarujeme do koule, dáme ho do mísy a zakryjeme potravinářskou fólií. Všechny druhy těsta necháme kynout do dvojnásobného objemu (60-90 minut).
Formu o rozměru 9x27 cm vymažeme máslem a vyložíme pečicím papírem. Každou barvu vykynutého těsta rozdělíme na 7 stejných částí a vytvarujeme kuličky.
Z každé kuličky světle hnědého těsta vyválíme váleček, který zabalíme do rozváleného tmavě hnědého těsta.



Hnědý váleček poté celý zabalíme do rozváleného plátu neobarveného těsta a spoj dobře utěsníme. Váleček vyválíme na délku naší formy a umístíme ho do vymazané formy.



Jakmile spotřebujeme veškeré těsto, formu zakryjeme potravinářskou fólií a necháme kynout do okamžiku, kdy těsto dokyne do úrovně naší formy (cca 60 minut).
Troubu předehřejeme na 175 °C. Vykynutý chléb potřeme vajíčkem, které prošleháme s 1 lžičkou plnotučného mléka. Pečeme v předehřáté troubě dozlatova (30-40 minut). Chléb ihned vyndáme z formy a necháme vychladnout na mřížce.





Vytištěno z http://www.kublanka.cz/index/leopardi_chleb

Dobrou chuť přeje Kuba a Blanka.