Loupáky metodou Tang zhong


Dobrý loupák patří k mému dětství stejně jako odřená kolena a domácí úkoly. Zatímco kolena a úkoly byly v přísném rozporu, ostatně místo biflování jsem raději šel na hřiště, tak loupák šel ruku v ruce s obojím. Cestou do školy ke snídani, cestou na hřišti ke svačině. Loupák vždy ve střehu. A musím říci, že od dob základky jsem na dobrý a vláčný loupák nenatrefil. Většinou když si ho koupím, tak už je buď oschlý anebo stihne oschnout dřív než ho zvládnu sníst.
Proto pro mne Blanka právě dnes rehabilitovala klasický loupák. Díky japonské metodě přípravy těsta tang zhong se už nemusím bát, že nestihnu loupák sníst za čerstva. Když si na něj vzpomenu zítra, tak ho stačí dát na chvilku do mikrovlnky a zase je čerstvý jak právě z trouby vytažený. Ostatně tuto metodu jsme již vyzkoušeli na japonském chlebu Hokkaido. A osvědčila se.

Ingredience (na 10 kusů)
Tang zhong
25 g hladké mouky
125 ml vody
Těsto
475 g hladké mouky
40 g cukru krupice
7 g sušeného droždí
5 g soli
150 ml plnotučného mléka pokojové teploty
40 g změklého másla
1 vejce
1 žloutek na potření
mák na posypání


Postup
Nejdříve si připravíme tang zhong. V malém hrnci metličkou promícháme 25 g hladké mouky se 125 ml vody. Na velmi mírném ohni začneme směs za stálého míchání zahřívat na teplotu 65 °C (2-3 minuty). Směs by měla zhoustnout a vzhledem bude připomínat bílý gel. Pokud nemáme teploměr, stáhneme tangzhong z ohně v okamžiku, kdy začne houstnout (nesmí se vařit).
Tang zhong přendáme do malé misky, zakryjeme potravinářskou fólií, kterou přitiskneme přímo na povrch a necháme vychladnout na pokojovou teplotu. V lednici můžeme skladovat tang zhong 2-3 dny, ale před přípravou těsta ho musíme nechat ohřát na pokojovou teplotu.
Do velké mísy si prosejeme hladkou mouku, přidáme cukr krupici, sůl, sušené droždí a změklé máslo, které se zbývajícími surovinami prsty promneme. Jakmile nemáme v mouce žádné kousky másla, přidáme do mísy tang zhong pokojové teploty, vejce a 150 ml plnotučné mléka. Vypracujeme hladké a vláčné těsto (5-10 minut), které může být mírně lepivé. Pokud by bylo těsto lepivé příliš, přidáme malé množství mouky a důkladně prohněteme. Z těsta vytvarujeme kouli, dáme ji do mísy, zakryjeme potravinářskou fólií a necháme kynout při pokojové teplotě do zdvojnásobení velikosti (60-90 minut).
Vykynuté těsto krátce prohněteme, rozdělíme ho na 10 stejných kousků, ze kterých vytvarujeme kuličky. Každou kuličku rozválíme na trojúhelník o délce 20 cm a srolujeme do tvaru rohlíku.



Vyválené loupáky pokládáme v dostatečných rozestupech na plech vyložený pečícím papírem, zakryjeme potravinářskou fólií a necháme kynout při pokojové teplotě do zdvojnásobení velikosti (60 minut).
Troubu si předehřejeme na 220 °C. Vykynuté loupáky, potřeme prošlehaným žloutkem a posypeme mákem.



Pečeme v předehřáté troubě dozlatova (10-12 minut). Necháme vychladnout na mřížce.



Vytisknout

Uvařili jsme 30.3.2016


Komentáře

  Loupáky odpovědět
Nutelou? Tam je palmáč!!!!! 8
  Plnění odpovědět
Fantastický recept, díky za něj - tak mě napadlo, šlo by tyhle loupáky naplnit? Lžičkou Nuttely, nebo pár čtverečky čokolády (jsem prostě čokozávislá). Nebo se naruší kynutí a nevyskočí? :-o Co myslíte?
kublanka odpověděl(a)
Podle nás by to šlo ;) prostě na kynutí by to nemělo mít vliv.. OStatně tady je také kynuté těsto plněné čokoládou a na funkci to nemá vliv :
http://www.kublanka.cz/index/cokoladovy_challah
:)

jediné, co se může stát, že to při pečení trochu přeteče 1
  loupáky odpovědět
Chystám se péct loupáky,ale nemám sušené droždí když použiji čerstvé mám udělat kvásek nebo přímo zapracovat do těsta děkuji
kublanka odpověděl(a)
Dobrý den, rozmíchejte rozdrobené droždí ve vlažném plnotučném mléce a nechte cca 5 až 10 minut odpočinout. Až se začnou na hladině tvořit bublinky tak normálně to zpracujte s ostatními surovinami. díky
  loupáky odpovědět
Pekla jsem s normálním droždím ,dala je do formiček na mafiny a je to vynikající.Díky za recept!!
kublanka odpověděl(a)
Super, originalitě se meze nekladou :)
   odpovědět
Dobrý den, myslíte, že by recept fungoval i s normálním droždím?? Sušené doma nemám, ale akutní chuť na loupáčky ano :-) Děkuju předem!
kublanka odpověděl(a)
Dobrý den, zhruba 1/2 kostičky droždí (cca 18g) by mělo být akorát. Blanka
   odpovědět
VYNIKAJÍCÍ!!!
kublanka odpověděl(a)
Super, děkujeme!
  prostě dokonalé odpovědět
Prostě dokonalé. Dnes ke snídani zmizela celá dávka (máme 2 dcerky, té mladší jsou 4 roky a snědla víc než já). Dělala jsem je poprvé, trochu jsem se bála složitosti, ale je to pohoda. Moc vám děkuji za úžasný recept a krásný web.
Už "s vámi" peču toustový chléb (úžasně rychlý), pizzu (nemá chybu), pitu (vždycky krásně naskočí kapsa), foccacciu (krásné vzpomínky na Itálii), ranní housky (někdy plním skořicí, jindy škvarkama). Teď přibyly loupáčky. Moc děkuji.
Jedna drobná poznámka - výraz "tang zhong" možná pochází z Čínštiny, možná z jiného asijského jazyka, ale Japonština to prosím není. Tím jsem si jistá (dobu jsem tam žila) :-D
Přeji vám mnoho dalších pekařských úspěchů, které budu ráda sledovat i dál. Kdyby bylo možné se vám nějak revanšovat, dejte vědět. Mějte se krásně.
kublanka odpověděl(a)
Dobrý večer, moc děkujeme, že podle nás úspěšně pečete. Hodně si toho vážíme.
Kuba a Blanka

P.S.: metoda je to bezesporu japonská, nicméně název je čínský.... ostatně více zde: https://www.cookipedia.co.uk/recipes_wiki/Tang_zhong
odpověděl(a)
Ptala jsem se v Japonsku. Originálně se to řekne "yudane", japonsky 湯種 nebo taky ゆだね. Pod názvem "tang zhong" je to známé díky čínské kuchařce (knize). :-)
Za tento recept i všechny ostatní ještě jednou děkuji.
kublanka odpověděl(a)
Děkujeme moc! 1
   odpovědět
Narazila jsem na váš blog zcela náhodou. Loupáky jsme vyzkoušeli, jsou výborné. Tip na rozpečení - existují minitrouby (cca 9 litrové), ve kterých se dá pečivo krásně rozpéci, zapékat toasty, rozpéct včerejší pizza..., kam se na to hrabe mikrovlnka.
kublanka odpověděl(a)
Dobrý den, to jsme rádi, že se loupáky vydařili. Ad minitrouba - to je zajimavý tip. Bohužel už bychom to neměli kam dát, tak maximálně do koupelny nebo ložnice :)))
   odpovědět
Tak tohle jó ! Za víkend dvě várky, druhá dvojitá. Perfektní výsledek, děkuju mnohokrát, jste skvělí )
můj tip: zkusila jsem napodruhé přidat víc cukru i másla, za nás ještě lepší. a peču s párou, vychází to dokonale
kublanka odpověděl(a)
Super, to máme radost. Loupáky prostě jedou i u nás... s máslem, s marmeládou, s čímkoliv.
  Loupacky odpovědět
Dobry den, opet jste nezklamali!!! Ja sice sladke nejim,ale syn tvrdi,ze jsou vyborne. Vase recepty jsou fakt vymazlene a nepotrebuji zadne zmeny.Jen testo jsem mela strasne ridke,musela jsem podsypat asi 2 lzicemi mouky,ale to pricitam tomu,ze kazda mouka saje jinak tekutinu.Zitra me ceka repete, pulku testa jsem si dala do lednice at zitra muzu upect cerstve.Skoda,ze se tady nedaji vkladat fotky at se taky pokochate!!!! Krasny den 1
kublanka odpověděl(a)
Dobrý den, to jsme moc rádi, že se takhle podařilo. A že chutná. Na fotky je dobrý facebook do zprávy/na zeď nebo instagram tam dát hashtag #kublanka třeba :) a nebo nám takhle napsat krásný komentář a zavoní to až k nám 1 děkujeme
  Loupákomazanec? odpovědět
Dobrý den,na vašem blogu jsem se ocitla díky nádhernému chlebu a skončila u nádherných loupáků..napadlo mě, jestli by se z těsta nedal udělat mazanec?mějte se krásně a pečení zdar!
kublanka odpověděl(a)
Dobrý den, jsme moc rádi, že se blog líbí. Ad těsto na mazanec - nevíme, nemáme to odzkoušené a podle nás tam bude málo másla pro těsto na mazanec. Pokud byste chtěla inspiraci, tak zkuste třeba tento recept, který je hodně podobný klasickému českému mazanci: http://www.kublanka.cz/index/cokoladovy_challah
  Prostě boží odpovědět
Loupáky nemají chybu! Ostatně jako všechno ostatní, co jsme z Vašich receptů zkoušeli...děkujeme za ně. Mějte se krásně!
kublanka odpověděl(a)
děkujeme moc, jsme rádi, že se recepty daří :)
  Jste geniální odpovědět
Tak loupáky dopadly podle Vašeho receptu skvěle. Jsou jak na Vašem obrázku. Nejdřív se doma báli, že jich je moc,ale teď nesmim odnést ani do práce,aby na ně zbylo více. Krásný den a hodně pěkných receptů. Ivana
kublanka odpověděl(a)
Děkujeme moc, jsme rádi, že se povedlo a především že chutná :)
  chci vás doma :-) odpovědět
Když už nevím co vařit, nebo i jen tak pro inspiraci, chodím sem. Za prvé se mi pokaždé od Vás všechno povedlo a navíc to výborně chutná.
Říká se, že z každé kuchařky jdou tak maximálně tři jídla. Nevěřím tomu, protože od Vás mi chutnalo vše a nejen mně. Takže až vydáte kuchařku, koupím si jí, slibuju, prostě mi chutnáte, a to i lidsky 1 . Jo, a loupáky budou ráno ke snídani. Iva
kublanka odpověděl(a)
Ježiš to se tak krásně čte, že jsem neodolal a dal to doma nahlas i s přednesem. Blanka mi říká, že si to vymýšlím... tak jí to dám přečíst. Jste moc hodní a inspirativní pro nás. Děkujeme
  Loupáky odpovědět
Dobrý den, právě jsem loupáky vytáhla z trouby a už se nemůžu dočkat, až ochutnám. S těstem se pracovalo moc dobře, byla radost je tvarovat.
Váš blog jsem objevila celkem nedávno a určitě se budu vracet pravidelně. Problém je v tom, že mě pečení moc baví a muž se zlobí, že děsně přibral. Proto jsem pečení hodně omezila a moc mi to chybí.
Máte krásný blog, nádherné fotky a já vám přeju hodně štěstí a samé skvělé recepty, ať mám co číst, případně zkoušet :-)
kublanka odpověděl(a)
Dobrý den, Vašeho manžela naprosto chápu. Jak sám říkám, manželství s Blankou mi přidalo několik šedých vlasů a především 40 kilo :) Ale jak říkáme, láska prochází žaludkem a tak se snažím být vděčným Blančiným strávníkem. Naštěstí už mi pomáhají oba kluci, tak na mne tolik nezbude. Uff :)
Děkujeme moc a doufám, že si najdete i další recepty, co by se Vám líbili. 1 děkujeme Kuba (a Blanka)
odpověděl(a)
40? Tak u nás je to zatím 15. Díky za povzbuzení, to budu péct dál jak o život. Manžel má ještě co dohánět :-)
kublanka odpověděl(a)
ten nás bude milovat :-)
  Loupáky odpovědět
Loupáky jsou naprosto úžasné, jen mám obavu, že to ranní rozpékání nezvládnu, protože hned zmizí 1
kublanka odpověděl(a)
tím lépe, alespoň má člověk radost z té dřiny za tím 1
  Loupaky odpovědět
Kde na tie napady len chodite? Musim vyskusat. Mom.mam prisnu dietu-zdrav.problemy,no niekomu inemu padnu vhod. Uz sa tesim az ma bude opat bavit piect. Ste navykovy a inspirativny. Dakujem a vela zdravia prajem. Vera
kublanka odpověděl(a)
Na nápady? Ani nevím, to vždycky vytáhne Blanka z rukávu 1 Děkujeme moc za krásný komentář a pevně doufám, že dieta bude brzo za Vámi a budete si moc dát i další nedietní dobroty. Děkujeme; Kuba