Ingredience
500 g hladké mouky
30 g másla pokojové teploty + na vymazání formy
20 g čerstvého droždí
300 ml vlažné vody
10 g soli
1 prošlehané vejce na potření
forma na biskupský chlebíček 30x11x7
Postup
Do mísy prosejeme hladkou mouku, přidáme sůl a změklé máslo. Máslo se snažíme prsty zapracovat do mouky (podobně jako když se dělá drobenka) tak, aby nám v mouce nezůstaly velké hrudky másla. Uprostřed uděláme důlek.
V misce si rozmícháme droždí s vlažnou vodou a mícháme až do rozpuštění droždí.
Drožďovou směs vlijeme do připraveného důlku a vypracujeme jemné a hladké těsto. Na závěr těsto vyklopíme z mísy a ještě na vále ručně prohněteme. Těsto vrátíme do mísy, zakryjeme potravinářskou fólií a necháme kynout. Těsto musí zdvojnásobit svoji velikost.
Vykynuté těsto rozdělíme na dvě stejně velké části. Z každé části vyválíme obdélník, který stočíme do roličky. Hrany zatočíme dolů. Formu si vymažeme máslem.
Obě roličky těsta do ní umístíme vedle sebe spojem dolů. Zakryjeme potravinářskou fólií a necháme kynout do zdvojnásobení velikosti. Troubu předehřejeme na 230 °C.
Vykynuté těsto potřeme prošlehaným vejcem a dáme péct do předehřáté trouby. Pečeme 15 minut, poté snížíme teplotu na 200 °C a pečeme cca 20 minut dozlatova.
Upečený chléb ihned vyklopíme z formy a necháme vychladnout na mřížce.
Toastový chléb
Šumavu milujeme, ale zkuste si jí namazat nutellou. Nejen pro tyto chvilky je dobré mít při ruce recept na toastový chléb. A není potřeba ani drahé pekárny na chleba. Zkuste to a toastový chléb koupíte už jen v době největší nouze.
Uvařili jsme 14.12.2014
Komentáře
Kvasek byl hádám z psenicne mouky?
Předem Vám dekuji za zpětnou reakci.
jsem šťastná, že jsem vaše stránky objevila. Manžel vás bude milovat. Vlastně už začal, po ochutnání toustového chleba, který jsem podle receptu upekla. Těším se, že se nám bude na vašich stránkách příjemně pobývat.
Díky, že jste
zdravím Vás a děkuji za tento skvělý recept. Pekla jsem již několikrát a vždy s úspěchem. Nyní mě napadlo, jestli bych jej mohla použít jako korpus na slaný dort. Mohu péct pak v ráfku ve tvaru obdélníku? Množství surovin by bylo stejné? (výsledný dort má mít cca 20x30 cm) Máte nějaké zkušenosti? Děkuji moc radu a přeji krásné dny. :)
už nějakou chvíli jsem se vám chystala napsat své díky za tento skvělý a jednoduchý recept. Chleba chutná výborně. Dokonce i dcera, která kupovaný tousťák nejí, tento v pohodě zblajzne. Zrovna se zase peče.
Tak tedy díky moc a hodně zdraví a pohody v této bláznivé době!
Existuje spousta receptů, ale mně se tenhle líbí i proto, že je to fakt jen mouka,voda, máslo, droždí a sůl.
Náš domácí evergreen :-)
Mějte se krásně, opatrujte se ♥
Jsem chtěla napsat, že když nám kousek zbyde, tak udělám francouzskej toust a to je teprve dobrota.
Ty polystyreny z obchodu si klidně můžou nechat!
T.
už několik let peču Váš vynikající toastový chléb a ješte jsem Vám za ten báječný recept nepoděkovala. Děkuji!!!!
https://www.traditionaloven.com/conversions_of_measures/yeast_converter.html
pardon, ale i tohle jsem zapomněla vychválit. Úžasný. Úžasný. Úžasný.
Moc díky i za zveřejnění tohoto receptu
upekla jsem podle receptu, jen jsem ho převedla do veganské verze a i tak je vynikající! Děkuji!!!
(vynechala jsem potření vajíčkem a máslo nahradila rostlinným tukem)
Než se do něj pustím, chtěla bych se zeptat, jak dlouhá je přibližně celková příprava (kynuté, pečení). Děkuju moc, máte naprosto perfektní recepty
Chtěla bych vykřičet do světa, že tento toust je nejužasňoulinkatější toust na světě.
Vyhledali jste moooc dobře. Od teď když toust, tak opravdu jen tenhle.
Těším se stále a pořád na další recepty, kde vzít čas a nekrást
jinak pastu musíte zkusit! je to fakt potom něco jiného
p.s. pochváleno i mým pesanem =D
Pokud nemas formu s obdelnikovym dnem, doporucuji si ji poridit, stoji opravdu par korun - ikea, lidl, bezne domaci potreby