Toastový chléb


Šumavu milujeme, ale zkuste si jí namazat nutellou. Nejen pro tyto chvilky je dobré mít při ruce recept na toastový chléb. A není potřeba ani drahé pekárny na chleba. Zkuste to a toastový chléb koupíte už jen v době největší nouze.

Ingredience
500 g hladké mouky
30 g másla pokojové teploty + na vymazání formy
20 g čerstvého droždí
300 ml vlažné vody
10 g soli
1 prošlehané vejce na potření
forma na biskupský chlebíček 30x11x7


Postup
Do mísy prosejeme hladkou mouku, přidáme sůl a změklé máslo. Máslo se snažíme prsty zapracovat do mouky (podobně jako když se dělá drobenka) tak, aby nám v mouce nezůstaly velké hrudky másla. Uprostřed uděláme důlek.
V misce si rozmícháme droždí s vlažnou vodou a mícháme až do rozpuštění droždí. Drožďovou směs vlijeme do připraveného důlku a vypracujeme jemné a hladké těsto. Na závěr těsto vyklopíme z mísy a ještě na vále ručně prohněteme. Těsto vrátíme do mísy, zakryjeme potravinářskou fólií a necháme kynout. Těsto musí zdvojnásobit svoji velikost.
Vykynuté těsto rozdělíme na dvě stejně velké části. Z každé části vyválíme obdélník, který stočíme do roličky. Hrany zatočíme dolů. Formu si vymažeme máslem.



Obě roličky těsta do ní umístíme vedle sebe spojem dolů. Zakryjeme potravinářskou fólií a necháme kynout do zdvojnásobení velikosti. Troubu předehřejeme na 230 °C.





Vykynuté těsto potřeme prošlehaným vejcem a dáme péct do předehřáté trouby. Pečeme 15 minut, poté snížíme teplotu na 200 °C a pečeme cca 20 minut dozlatova.
Upečený chléb ihned vyklopíme z formy a necháme vychladnout na mřížce.



Vytisknout

Uvařili jsme 14.12.2014


Komentáře

  cukor odpovědět
cukor do kvásku nedávateˇ?
kublanka odpověděl(a)
Dobrý večer, nedáváme, není to nutné. :)
  Omlouvam se odpovědět
Nasla jsem udaje v textu
kublanka odpověděl(a)
1 1 super, tak ať se daří 1
  Rozměr formy odpovědět
Dobry vecer, muzu poprosit o velikost formy ve ktere pecete (v x š x delka). Moc vam dekuji. A ať se vše daří
   odpovědět
Super recept. Děkuji. 2
kublanka odpověděl(a)
děkujeme :)
   odpovědět
Super recept a perfektní postup! Díky:-)
kublanka odpověděl(a)
Nemáte zač, děkujeme 1
  Díky odpovědět
...za inspiraci i recept. Povedl se napoprvé i s malou improvizací, takže máme dvě večky a jeden menší tousťák ;).
kublanka odpověděl(a)
paráda, to jsme moc rádi, že se povedlo :)
  Velke diky odpovědět
Blanko a Kubo, dekuji za recept a naprosto dokonaly podrobny navod. Budu se muset podivat a na vase dalsi recepty. 1
kublanka odpověděl(a)
moc děkujeme! snad se budou líbit i další recepty :)
   odpovědět
Super recept, ďakujem za inšpiráciu. Práve upečený - pol celozrnnej špaldovej múky a je super! 1
kublanka odpověděl(a)
skvělé! to jsme rádi, že chutná, děkujeme 1
  Toastový chleba odpovědět
Zkusila jsem hladkou a celozrnnou pšeničnou mouku půl na půl a je taky výborný. Samozřejmě využíváme s nadšením i ostatní recepty. V zimě se pustím do těstovin 1
kublanka odpověděl(a)
Super! to jsme rádi, že takhle vyzkoušíte i za nás. Tudíž můžeme říci, že lze připravit i zdravá varianta! :)
jinak pastu musíte zkusit! je to fakt potom něco jiného
   odpovědět
Přeji krásný den! Včera jsem podruhé pekla toastový chleba a jsem nadšená. Opravdu mi bude už dělat problém koupit ten z obchodu. Také jsem vyzkoušela hamburgerové bulky a jednoznačně jsme se celá rodina shodla, že tento recept je nejlepší z těch receptů, co jsem dřív zkoušela. Takže postupně budu zkoušet další vaše recepty na pečivo a moc se těším na výsledky:).
kublanka odpověděl(a)
děkujeme moc, zkuste i jiné recepty, než na pečivo 1 děkujeme moc, hrozně si toho vážíme
   odpovědět
Dobrý den, tak vám sem taky musim napsat a poděkovat za úžasný recept. Jednoduchý a výborný. Prostě zatím vše, co jsem od vás dělala, stálo za to!! Jste fakt šikovní, jen tak dál :-)
kublanka odpověděl(a)
Děkujeme děkujeme, to se krásně čte. Tak jsme rádi, že vás baví naše recepty. Děkujeme ještě jednou
   odpovědět
Dobrý den, chtěla jsem bych Vám poděkovat za naprosto skvělý recept - chléb jsem dnes pekla a před chvilkou koštovala a je boží =) Jen jsem trochu fixlovala a těsto nerozdělila na dvě části a nemám "vlnku", ale příště se polepším, protože jsme rozhodně nepekla naposledy =)
p.s. pochváleno i mým pesanem =D
kublanka odpověděl(a)
děkujeme moc! jsme rádi, že chutnalo 1 1 1
   odpovědět
Ahoj Kubo a Blanko, chleba je boží, dovolila jsem si vyměnit půl mouky za špaldovou a už mi drží čerstvý třetí den! Moc díky za bomba recept 9
kublanka odpověděl(a)
Děkujeme, děkujeme.... to musíme tedy zkusit taky. A jsme rádi, že chutná :)
  zase mi chybí forma! odpovědět
Mám jen srnčí hřbet, to by asi nebylo to pravé ořechové, co si o tom myslí kuchařka vaše domácí?
kublanka odpověděl(a)
Pokud ma forma ovalne dno, tak se bohuzel na peceni chleba nehodi.
Pokud nemas formu s obdelnikovym dnem, doporucuji si ji poridit, stoji opravdu par korun - ikea, lidl, bezne domaci potreby 3
odpověděl(a)
Zítra přijede Emile (Henry). Vy mě ještě budete stát peněz! ;-)
kublanka odpověděl(a)
Ale to ti určitě nevadí, že? :) emil henry je dobrá volba a tenhle toasťák je něco tak jednoduchého a zároveň dobrého! uvidíš 1
  toastový chléb odpovědět
Právě jsem ho upekla a všichni jsme z něj nadšení. Postup jednoduchý, a pokud člověk nepospícha, tak mu nevadí doba kynutí. 1
odpověděl(a)
Super, to jsou nejlepší zprávy pro kuchařku nasi domácí, tak at chutna 9