Leopardí chléb


Každý foodblog má své evergreeny. A takovými našimi evergreeny jsou recepty na toastový chléb a loupáky metodou tang zhong . A když jsou tak oblíbené, tak proč je nevzít a nepropojit je ve výsledný, vzhledem netradiční, „Leopardí chléb“ metodou tang zhong. Jen se bojím, kam nás kombinace oblíbených receptů zavede příště, jelikož hodně vysoko si stojí dvojice – karamelový dort a hamburgerové bulky.

Ingredience
Tang zhong
20 g hladké mouky
50 ml plnotučného mléka
50 g vody
Těsto
350 g hladké mouky
50 g krupicového cukru
½ lžičky soli
1 vejce „L“
110 ml vlažného plnotučného mléka
7 g sušeného droždí
50 g změklého másla + na vymazání formy
5+15 g kvalitního kakaa
1+2 lžíce mléka
1 vejce + 1 lžička mléka na potření

Postup

Tang zhong
V malém hrnci smícháme 50 ml vody s 50 ml mléka a poté metličkou vmícháme 20 g hladké mouky. Za stálého míchání na mírném ohni zahřejeme na teplotu 65 °C. Pokud nemáme teploměr, stáhneme tang zhong z ohně v okamžiku, kdy začne houstnout (nesmí se vařit). Tang zhong necháme vychladnout na pokojovou teplotu. Lze ho připravit i den předem a ponechat ho zakrytý potravinářskou fólií v lednici.

Těsto
Jakmile tang zhong vychladne na pokojovou teplotu, smícháme ho metličkou s plnotučným mlékem. Do velké mísy prosejeme hladkou mouku a přidáme cukr krupici, sůl, sušené droždí, vejce a směs tang zhong s mlékem. Hnětačem vypracujeme hladké a vláčné těsto (cca 10 minut). Na závěr po částech zapracujeme změklé máslo.
Jakmile je těsto dokonale hladké, rozdělíme ho na dvě části, z nichž jedna bude o trochu větší než druhá. Z větší části těsta vytvarujeme kouli, dáme ji do mísy a zakryjeme potravinářskou fólií.
Menší část těsta opět rozdělíme na dvě části, z nichž jedna bude o trochu větší než druhá. Větší část těsta dáme do mísy, přidáme 5 g kakaa, 1 lžíci mléka a důkladně prohněteme. Jakmile má těsto rovnoměrně hnědou barvu, vytvarujeme kouli, kterou dáme do mísy a zakryjeme potravinářskou fólií.
Zbývající nejmenší část těsta dáme do třetí mísy, ve které ho prohněteme s 15 g kakaa a 2 lžícemi mléka. Tmavě hnědé těsto vytvarujeme do koule, dáme ho do mísy a zakryjeme potravinářskou fólií. Všechny druhy těsta necháme kynout do dvojnásobného objemu (60-90 minut).
Formu o rozměru 9x27 cm vymažeme máslem a vyložíme pečicím papírem. Každou barvu vykynutého těsta rozdělíme na 7 stejných částí a vytvarujeme kuličky.
Z každé kuličky světle hnědého těsta vyválíme váleček, který zabalíme do rozváleného tmavě hnědého těsta.



Hnědý váleček poté celý zabalíme do rozváleného plátu neobarveného těsta a spoj dobře utěsníme. Váleček vyválíme na délku naší formy a umístíme ho do vymazané formy.



Jakmile spotřebujeme veškeré těsto, formu zakryjeme potravinářskou fólií a necháme kynout do okamžiku, kdy těsto dokyne do úrovně naší formy (cca 60 minut).
Troubu předehřejeme na 175 °C. Vykynutý chléb potřeme vajíčkem, které prošleháme s 1 lžičkou plnotučného mléka. Pečeme v předehřáté troubě dozlatova (30-40 minut). Chléb ihned vyndáme z formy a necháme vychladnout na mřížce.



Vytisknout

Uvařili jsme 22.11.2017


Komentáře

   odpovědět
Ahoj Blanko a Kubo,

s několika inovacemi a převedením do pšeničné kvasové podoby, musím sdělit, že se povedlo a váš recept je - jak jinak 5 - než perfektní. Více než perfektní.

Díky za sdílení a možnost si s vámi něco připravit. Jste moje 1 s ********
kublanka odpověděl(a)
1 1 1 1

děkujeme moc
  Leopardí chleba odpovědět
Tak vyzkoušeno! Vypadá vážně moc pěkně. Chuťově připomíná vánočku (ale není tak sladký). Všichni kdo ochutnávali by ocenili, kdyby byl sladší (čekali to kvůli vzhledu a pak byli "zklamaní")...
Díky za recept 1
kublanka odpověděl(a)
Dobrý den, jsme rádi, že se povedlo. Chuťově má být de facto spíše sladší toastový chléb, než méně sladká vánočka, takže takhle je to "správně" nicméně samozřejmě záleží na využití a vlastní úpravě. A upřímně jste první, konečně, kdo si nestěžuje, že máme něco moc sladké :-))))) děkujeme
odpověděl(a)
U mě bodujete vším, co není zdravé... ideálně sladké, slané, smažené a s masem (ač jsem sama vegetariánka, vařím pro masožravce). Váš blog je příjemné osvěžení mezi ostatní zdravou výživou, raw stravou apod., která je teď úplně všude. Takže za každý negativní komentář na něco moc sladkého, si přimyslete potlesk a mé hlasité HURÁ! 2 3
kublanka odpověděl(a)
Děkujeme moc! Díky díky díky ještě jednou!
   odpovědět
Vyzera super, myslite , ze by som mohla nahradit susene drozdie cerstvym? Ak ano akym mnozstvom. A ci robit kvasok alebo ho len pridat medzi ostatne ingrediencie? Dakujem :)
kublanka odpověděl(a)
Dobrý den, děkujeme!
Jinak čerstvého droždí bude potřeba 15 g (necelá půlka kostky).
Pokud použijete čerstvé droždí postačí ho rozdrobit a rozmíchat ve110 ml plnotučného mléka. Potom to nechte asi 10 minut odpočinout a jakmile se na hladině začne tvořit pěna, vmíchejte tang zhong. Pak už můžete postupovat podle receptu.
  LEOPARD odpovědět
Uzasny recept, povedl se na prvni pokus
moc diky!
Zina
PS jen pocitam jak vam vyslo 7 dilu (na vrchu mate dva, dole asi dvakrat po trech...?
Krasny advent
kublanka odpověděl(a)
Děkujeme moc! Dole jsou 3 a nahore jsou 4(akorat ty dva vyjely do prostred)