New England Hot Dog Buns

New England Hot Dog Buns

Houska? Rohlík? Brioška? Jak pojmenovat toto tradiční americké pečivo, bylo u nás doma téma na několik desítek minut. Raději, než být příliš kreativní, nechali jsme mu původní jméno - New England Hot Dog Buns. Avšak je jedno jaký název použijete, protože i kdyby jste nazvali toto pečivo třeba lopata, tak nic se nezmění na jeho specifické a nezaměnitelné chuti.

Ingredience
280 g hladké mouky
145 ml plnotučného mléka + 1 lžíce na potření
50 g vychladlé brambory typu C uvařené ve slupce
28 g másla pokojové teploty + na vymazání pekáče + na opečení
20 g cukru krupice
4 g sušeného droždí
4 g soli
1 rozšlehané vejce velikosti L


Postup
Mléko ohřejeme na teplotu 37 °C, přidáme droždí s cukrem a promícháme. Počkáme, až se na hladině začne tvořit pěna.
Uvařenou bramboru oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Do větší mísy dáme mouku, sůl a máslo. Prsty se máslo snažíme co nejvíce zapracovat do mouky. V mouce by nám neměly zůstat žádné větší kousky másla.
Přidáme drožďovou směs, polovinu rozšlehaného vejce, nastrouhanou bramboru a vypracujeme hladké a elastické tělo, které by ale mělo být lehce lepivé. Pokud se bude těsto lepit příliš, přidáme trochu mouky a prohněteme. Těsto dáme do mísy, zakryjeme potravinářskou fólií a dáme kynout na 60-90 minut. Těsto by mělo zdvojnásobit svoji velikost.
Vál si lehce poprášíme moukou, vykynuté těsto na něj vyklopíme a důkladně ho prohněteme. Snažíme se z těsta dostat maximum vzduchu. Těsto rozválíme na obdélník, který srolujeme do roličky. Znovu rozválíme na obdélník, znovu srolujeme a rozdělíme na 6 stejných částí, které vytvarujeme do kuličky. Každou kuličku rozválíme na obdélník (delší strana bude o cca 1 cm menší než šířka formy, ve které pečeme) a srolujeme. Spoje těsta seštípáme a pokládáme je vedle sebe do máslem vymazaného pekáče. Pokud budeme bulky používat při přípravě klasických hot dogů, dáváme je do pekáče o rozměru cca 28x16 cm. Pokud chceme bulky kratší, dáváme je do formy na biskupský chlebíček o rozměru cca 11x34 cm. Do uvedených rozměrů forem rozmístíme bulky v pravidelných rozestupech, protože nám bulky ještě dokynou.



Při kynutí by se nám měly těsta spojit a vytvořit tak charakteristický tvar. Pekáč zakryjeme potravinářskou fólií a dáme na 60-90 minut kynout. Těsto musí zdvojnásobit svoji velikost.



Troubu předehřejeme na 200 °C. V misce prošleháme zbylé vejce se lžící mléka, potřeme a dáme péct do předehřáté trouby na 15-20 minut.
Upečené bulky ihned vyklopíme z pekáče a necháme vychladnout na mřížce.



Po vychladnutí nožem oddělíme jednotlivé bulky, uprostřed je podélně nakrojíme a boky opečeme na másle dozlatova.
Můžeme je použít pří přípravě hot dogů nebo například při přípravě švédského sendviče.









Vytištěno z http://www.kublanka.cz/slane-peceni/hot_dog_buns

Dobrou chuť přeje Kuba a Blanka.