Ingredience
280 g hladké mouky
145 ml plnotučného mléka + 1 lžíce na potření
50 g vychladlé brambory typu C uvařené ve slupce
28 g másla pokojové teploty + na vymazání pekáče + na opečení
20 g cukru krupice
4 g sušeného droždí
4 g soli
1 rozšlehané vejce velikosti L
Postup
Mléko ohřejeme na teplotu 37 °C, přidáme droždí s cukrem a promícháme. Počkáme, až se na hladině začne tvořit pěna.
Uvařenou bramboru oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Do větší mísy dáme mouku, sůl a máslo. Prsty se máslo snažíme co nejvíce zapracovat do mouky. V mouce by nám neměly zůstat žádné větší kousky másla.
Přidáme drožďovou směs, polovinu rozšlehaného vejce, nastrouhanou bramboru a vypracujeme hladké a elastické tělo, které by ale mělo být lehce lepivé. Pokud se bude těsto lepit příliš, přidáme trochu mouky a prohněteme. Těsto dáme do mísy, zakryjeme potravinářskou fólií a dáme kynout na 60-90 minut. Těsto by mělo zdvojnásobit svoji velikost.
Vál si lehce poprášíme moukou, vykynuté těsto na něj vyklopíme a důkladně ho prohněteme. Snažíme se z těsta dostat maximum vzduchu. Těsto rozválíme na obdélník, který srolujeme do roličky. Znovu rozválíme na obdélník, znovu srolujeme a rozdělíme na 6 stejných částí, které vytvarujeme do kuličky. Každou kuličku rozválíme na obdélník (delší strana bude o cca 1 cm menší než šířka formy, ve které pečeme) a srolujeme. Spoje těsta seštípáme a pokládáme je vedle sebe do máslem vymazaného pekáče. Pokud budeme bulky používat při přípravě klasických hot dogů, dáváme je do pekáče o rozměru cca 28x16 cm. Pokud chceme bulky kratší, dáváme je do formy na biskupský chlebíček o rozměru cca 11x34 cm. Do uvedených rozměrů forem rozmístíme bulky v pravidelných rozestupech, protože nám bulky ještě dokynou.
Při kynutí by se nám měly těsta spojit a vytvořit tak charakteristický tvar. Pekáč zakryjeme potravinářskou fólií a dáme na 60-90 minut kynout. Těsto musí zdvojnásobit svoji velikost.
Troubu předehřejeme na 200 °C. V misce prošleháme zbylé vejce se lžící mléka, potřeme a dáme péct do předehřáté trouby na 15-20 minut.
Upečené bulky ihned vyklopíme z pekáče a necháme vychladnout na mřížce.
Po vychladnutí nožem oddělíme jednotlivé bulky, uprostřed je podélně nakrojíme a boky opečeme na másle dozlatova.
Můžeme je použít pří přípravě hot dogů nebo například při přípravě švédského sendviče.
New England Hot Dog Buns
Houska? Rohlík? Brioška? Jak pojmenovat toto tradiční americké pečivo, bylo u nás doma téma na několik desítek minut. Raději, než být příliš kreativní, nechali jsme mu původní jméno - New England Hot Dog Buns. Avšak je jedno jaký název použijete, protože i kdyby jste nazvali toto pečivo třeba lopata, tak nic se nezmění na jeho specifické a nezaměnitelné chuti.
Uvařili jsme 30.1.2015
Komentáře
Zatím nemáme žádné komentáře. To je škoda.