Jak na ... zastřené vejce

Jak na ... zastřené vejce

Snad každý šéfkuchař má svůj recept na zastřená (jinak také ztracená) vejce. Jeden roztáčí vír, druhý přidává do vody ocet, třetí oboje a další je například vaří v potravinářské fólii. My jsme snad vyzkoušeli všechny způsoby a ne vždy odpovídal výsledek našim očekáváním. A kdo byl na vině? V naprosté většině vejce, někdy naše nešikovné ruce a někdy ne úplně nejlepší recept.
Základním předpokladem úspěchu jsou čerstvá vejce a čerstvá v tomto případě znamená, že si pro ně v ideálním případě dojdete přímo ke slepičkám do kurníku. Pokud totiž použijete při pošírování vejce méně čerstvá, tak se vám bílek v nejhorším případě ve vodě zcela rozplyne nebo se kolem vejce vytvoří nehezká bílková vlákna.
A co teď s tím? Vzdát se Vejce Benedikt? Přijít o Tureckou snídani? Smířit se s tím, že na chřestu s pošírovaným vejcem si už pochutnáte jenom v restauraci? NIKDY!!!
Proto vyzkoušejte tento recept na pošírované vejce podle Nigelly Lawson, který je hodnocený jako jeden z nejlepších. My mu dáváme 9 z 10. A ten bod si schováváme pro případ, že by přiletěli mimozemšťané a měli v zásobě ještě lepší postup.

Ingredience
1 čerstvé vejce
1 lžička citronu



1. Zahřejte
Široký kastrol naplňte vodou do výšky zhruba 5 cm a vodu uveďte do jemného varu.

2. Přeceďte
Vejce vyklepněte do jemného sítka a opatrně s ním pohybujte krouživým pohybem. Díky tomu se zbavíte vodnatého bílku.



Pokud vám proteče veškerý bílek, je vejce nevhodné nejen pro pošírování, ale i pro konzumaci.

3. Přelijte
Asi po 30 sekundách opatrně přelijte vejce z cedníku do malého hrníčku.



4. Přidejte citron
Na bílek v hrnečku vlijte 1 lžičku čerstvě vymačkané citronové šťávy.



5. Pošírujte
Snižte oheň téměř na minimum (voda v kastrolu se nesmí vůbec pohybovat), hrníček s vejcem přibližte co nejvíce k hladině vody a vejce jemně vyklopte do vody. Nechte pošírovat 3-4 minuty.



V závislosti na velikosti kastrolu, můžete pošírovat 2 a více vajec najednou.

6. Podávejte
Vejce vyndejte děrovanou naběračkou, nechte ho okapat a podávejte.

Pokud vejce neplánujete ihned podávat nebo je připravujete pro víc než dvě osoby, ihned je zchlaďte v ledové vodě. Těsně před podáváním, slijte studenou vodu a vejce nechte 1 minutu prohřát ve vroucí vodě.





Vytištěno z http://www.kublanka.cz/index/zastrene_vejce

Dobrou chuť přeje Kuba a Blanka.