Ingredience (4 porce)
Bylinkový jogurt
300 g řeckého jogurtu
1 stroužek česneku, oloupaný, nastrouhaný
1 lžíce najemno nesekaného kopru + na podávání
čerstvě mletý černý pepř
sůl
Chilli máslo
50 g másla
1 lžička sušených chilli vloček
50 ml olivového oleje
Ztracená vejce
8 čerstvých vajec
2 lžíce bílého vinného octa
bílý chléb na podávání
Postup
Jogurt smícháme s nastrouhaným česnekem a najemno nasekaným koprem. Podle chuti osolíme a opepříme. Zakryjeme potravinářskou fólií a necháme zhruba 1 hodinu odpočinout v chladničce.
Do malého hrnce dáme máslo, které necháme za stálého míchání na mírném ohni rozpustit. Máslo necháme vařit až do okamžiku, kdy získá krásné oříškové aroma a barva bude zlatavě hnědá (15-20 minut). V tomto okamžiku musíme máslo ihned stáhnout z ohně a s pomocí papírového kávového filtru ho přecedíme do tepelně odolné nádoby. Do vyčištěného másla vmícháme olivový olej a chilli vločky. Udržujeme v teple až do podávání.
Do širokého hrnce nalijeme vodu a přivedeme k varu. Jakmile voda začne vřít, vlijeme do ní cca 2 lžíce octa a zmírníme plamen. Každé vajíčko vyklepneme do vlastního hrnečku. S pomocí vařečky roztočíme vodu v hrnci, aby uprostřed vznikl vír. Doprostřed víru rychle vlijeme jedno vejce.
Necháme vařit 3-4 minuty, poté vyndáme vejce děrovanou naběračkou a necháme okapat na papírové utěrce. Stejně postupujeme se zbývajícími vejci. Pokud by nám vejce vychladla, prohřejeme je před podáváním v horké vodě.
Podáváme vždy dvě ztracená vejce na kopečku ochuceného řeckého jogurtu, politá chilli máslem a dozdobené několika větvičkami kopru. Nejlépe chutná s opečeným bílým chlebem.
Turecká snídaně
Turek od okurek, turecká káva, turecké hospodářství, turecký záchod, ale turecká snídaně? O každém tom pojmu něco vím, proč to vzniklo, či proč se užívá. Turek od okurek nás naučil nakládat okurky, tureckou kávu nepiji, turecké hospodářství, sorry jako, to tu teď zažíváme a turecký záchod, děkuji nechci.
Ale turecká snídaně? Naštěstí mám Blanku, která mne právě dovzdělala touto praktickou cestou. Já si teď dohledal, že originální název je Çılbır a toto jídlo pochází už z 15. století. A vůbec se nedivím, že přežil dodnes.
Uvařili jsme 21.2.2017
Komentáře
DRŽÍM PALCE
LEONA
U něčeho jsem ale zapomněla a je z toho v mrazáku zásoba na další oběd :-). Takže to má vlastně taky něco do sebe. Že jo?
Vajca sa povedla :-). Řeckého jogurtu bych si dala víc, byl výborný, trochu jako tzatziki, které máme v létě rádi ke grilovanému čemukoliv a hlavně, aby toho jogurtu bylo hooodně.
Jste TOP JEDNA a vaření podle vašich receptů nemá chybu a je luxusní terapie a zábava .
v podstatě ano, jenom delším vařením získá oříškovou příchuť, kterou klasické přepuštěné máslo nemá