Severoafrická palačinka naslano

Severoafrická palačinka naslano

Některé recepty na blog ochutnám pouze jednou. Ne proto, že by snad nebyly dobré (to by ostatně nebyly ani blogu), ale proto, že je potřeba hledat nové výzvy a nové recepty pro uspokojení mlsného čtenáře. Proto jsem šťastný, pokud jeden recept má třeba 2 podoby, varianty. Stejně tak jako baghrir. Zatímco takřka na den přesně před rokem jsme připravili sladkou verzi, tak dnes je to slaná verze a příští rok plánujeme… však se nechte překvapit.

Ingredience (6-8 kusů)
250 g jemné semoliny
40 g hladké mouky
2 lžičky cukru krupice
1 vrchovatá lžička sušeného droždí
1 lžička soli
500 ml vlažné vody
velká hrst baby špenátu
1 lžička kypřícího prášku
slunečnicový olej na vymazání
olivový olej na podávání
vejce, zelenina podle chuti na podávání

Postup
Semolinu, hladkou mouku, špenát, cukr, sušené droždí, sůl a 500 ml vlažné vody dáme do mixéru a rozmixujeme dohladka. Jakmile je těstíčko dokonale hladké, přidáme kypřící prášek a několik sekund znovu promixujeme. Těstíčko necháme v mixéru 30 minut odpočinout (na hladině se vytvoří pěna) a poté opět krátce promixujeme. Pánev s nepřilnavým povrchem velmi slabě vymažeme papírovou utěrkou namočenou ve slunečnicovém oleji a necháme ji dobře rozpálit na mírném ohni. Pokud bychom těsto lili na studenou pánev, nevytvořily by se nám dírky. Do rozpálené pánve vlijeme cca 100 ml těstíčka a necháme ho volně roztéct. Palačinky smažíme pouze z jedné strany, nikdy je neotáčíme. Z pánve je vyndáme v okamžiku, kdy je jejich povrch suchý a už se nám netvoří další dírky. Nikdy je neskládáme na sebe, protože by se nám slepily. Pokud se nám při smažení neobjevují bublinky, máme nejspíše těsto příliš husté a/nebo jsme mu nedopřáli dostatek času na aktivaci droždí. V takovém případě přidáme do těstíčka několik lžic teplé vody a necháme ho odpočinout dalších 15 minut.
Podáváme s usmaženým volským okem a zeleninovým salátem. Na talíři jemně zakápneme olivovým olejem a ihned podáváme.



Vytištěno z http://www.kublanka.cz/index/baghrir_naslano

Dobrou chuť přeje Kuba a Blanka.