250 g jemné semoliny
40 g hladké mouky
2 lžičky cukru krupice
1 vrchovatá lžička sušeného droždí
1 lžička soli
500 ml vlažné vody
velká hrst baby špenátu
1 lžička kypřícího prášku
slunečnicový olej na vymazání
olivový olej na podávání
vejce, zelenina podle chuti na podávání
Postup
Semolinu, hladkou mouku, špenát, cukr, sušené droždí, sůl a 500 ml vlažné vody dáme do mixéru a rozmixujeme dohladka. Jakmile je těstíčko dokonale hladké, přidáme kypřící prášek a několik sekund znovu promixujeme. Těstíčko necháme v mixéru 30 minut odpočinout (na hladině se vytvoří pěna) a poté opět krátce promixujeme. Pánev s nepřilnavým povrchem velmi slabě vymažeme papírovou utěrkou namočenou ve slunečnicovém oleji a necháme ji dobře rozpálit na mírném ohni. Pokud bychom těsto lili na studenou pánev, nevytvořily by se nám dírky. Do rozpálené pánve vlijeme cca 100 ml těstíčka a necháme ho volně roztéct. Palačinky smažíme pouze z jedné strany, nikdy je neotáčíme. Z pánve je vyndáme v okamžiku, kdy je jejich povrch suchý a už se nám netvoří další dírky. Nikdy je neskládáme na sebe, protože by se nám slepily. Pokud se nám při smažení neobjevují bublinky, máme nejspíše těsto příliš husté a/nebo jsme mu nedopřáli dostatek času na aktivaci droždí. V takovém případě přidáme do těstíčka několik lžic teplé vody a necháme ho odpočinout dalších 15 minut.
Podáváme s usmaženým volským okem a zeleninovým salátem. Na talíři jemně zakápneme olivovým olejem a ihned podáváme.

Komentáře