Baghrir


Nemáte doma žádné vajíčko? A ani mléko? A máte chuť na velejemné palačinky? Tak vzhůru do nich. Ne, nezbláznili jsme se, opravdu bez těchto dvou surovin uděláte palačinky, které se vám okamžitě rozplynou v ústech. Baghrir je severoafrická palačinka, která je velmi oblíbená především v době půstu. Zatímco tradiční český půst právě začal a končí Velikonocemi, tak Ramadán začíná až v červnu a trvá jeden měsíc. A můžeme se zaručit, že se vám nepřejí, ani když je budete jíst obě postní období od rána do večera.

Ingredience (15-20 kusů)
250 g jemné semoliny
40 g hladké mouky
2 lžíce cukru krupice
1 vrchovatá lžička sušeného droždí
½ lžičky soli
500 ml vlažné vody
2 lžičky kypřícího prášku
slunečnicový olej na vymazání
100 ml teplého medu + 100 ml rozpuštěného másla
nesolené pistácie – nasekané


Postup
Semolinu, hladkou mouku, cukr, sušené droždí, sůl a 500 ml vlažné vody dáme do mixéru a rozmixujeme dohladka. Jakmile je těstíčko dokonale hladké, přidáme kypřící prášek a několik sekund znovu promixujeme. Těstíčko necháme v mixéru 30 minut odpočinout (na hladině se vytvoří pěna) a poté opět krátce promixujeme.
Pánev s nepřilnavým povrchem velmi slabě vymažeme papírovou utěrkou namočenou ve slunečnicovém oleji a necháme ji dobře rozpálit na mírném ohni. Pokud bychom totiž lili těsto na studenou pánev, nevytvořily by se nám dírky.
Do rozpálené pánve vlijeme malé množství (cca 30 ml) těstíčka a necháme ho volně roztéct. Baghrir smažíme pouze z jedné strany, nikdy je neotáčíme. Baghrir vyndáme z pánve v okamžiku, kdy jejich povrch je suchý a už se nám netvoří další dírky. Horké baghrir nikdy neskládáme na sebe, protože by se nám slepily.
Pokud se nám při smažení neobjevují bublinky, máme nejspíše těsto příliš husté a/nebo jsme mu nedopřáli dostatek času na aktivaci droždí. V takovém případě přidáme do těstíčka několik lžic teplé vody a necháme ho odpočinout dalších 15 minut.
Tradičně se podávají přelité medovo-máslovým sirupem, který získáme smícháním teplého medu a rozpuštěného másla a posypané nasekanými pistáciemi.



Vytisknout

Uvařili jsme 18.2.2016


Komentáře

  Baghrir odpovědět
Nepovedla se mi tak krásná kraječka. Místo vody jsem použila ovesné mléko, místo semoliny krupici, smažila na ghí. Jsou vynikající, jen ten design úplně nevyšel. Dírky jsou, ale ne kraječka. Možná moc husté těsto nebo nechat déle kvasit?
kublanka odpověděl(a)
:-) no těžko říci, možná zkusit tekutější těstíčko a hodně, víc, rozpálenou pánev. Ale třeba je to tou změnou ingrediencí. Ještě nás napadlo to víc promixovat, holt musíte zkoušet :) děkujeme