Ingredience (15-20 kusů)
250 g jemné semoliny
40 g hladké mouky
2 lžíce cukru krupice
1 vrchovatá lžička sušeného droždí
½ lžičky soli
500 ml vlažné vody
2 lžičky kypřícího prášku
slunečnicový olej na vymazání
100 ml teplého medu + 100 ml rozpuštěného másla
nesolené pistácie – nasekané
Postup
Semolinu, hladkou mouku, cukr, sušené droždí, sůl a 500 ml vlažné vody dáme do mixéru a rozmixujeme dohladka. Jakmile je těstíčko dokonale hladké, přidáme kypřící prášek a několik sekund znovu promixujeme. Těstíčko necháme v mixéru 30 minut odpočinout (na hladině se vytvoří pěna) a poté opět krátce promixujeme.
Pánev s nepřilnavým povrchem velmi slabě vymažeme papírovou utěrkou namočenou ve slunečnicovém oleji a necháme ji dobře rozpálit na mírném ohni. Pokud bychom totiž lili těsto na studenou pánev, nevytvořily by se nám dírky.
Do rozpálené pánve vlijeme malé množství (cca 30 ml) těstíčka a necháme ho volně roztéct. Baghrir smažíme pouze z jedné strany, nikdy je neotáčíme. Baghrir vyndáme z pánve v okamžiku, kdy jejich povrch je suchý a už se nám netvoří další dírky. Horké baghrir nikdy neskládáme na sebe, protože by se nám slepily.
Pokud se nám při smažení neobjevují bublinky, máme nejspíše těsto příliš husté a/nebo jsme mu nedopřáli dostatek času na aktivaci droždí. V takovém případě přidáme do těstíčka několik lžic teplé vody a necháme ho odpočinout dalších 15 minut.
Tradičně se podávají přelité medovo-máslovým sirupem, který získáme smícháním teplého medu a rozpuštěného másla a posypané nasekanými pistáciemi.
Baghrir
Nemáte doma žádné vajíčko? A ani mléko? A máte chuť na velejemné palačinky? Tak vzhůru do nich. Ne, nezbláznili jsme se, opravdu bez těchto dvou surovin uděláte palačinky, které se vám okamžitě rozplynou v ústech. Baghrir je severoafrická palačinka, která je velmi oblíbená především v době půstu. Zatímco tradiční český půst právě začal a končí Velikonocemi, tak Ramadán začíná až v červnu a trvá jeden měsíc. A můžeme se zaručit, že se vám nepřejí, ani když je budete jíst obě postní období od rána do večera.
Uvařili jsme 18.2.2016
Komentáře