Hestonova míchaná vajíčka

Hestonova míchaná vajíčka

Za téměř 7 let manželství jsem vařil asi jen třikrát. Mám to výslovně zakázáno a ani těmito třemi pokusy jsem si u Blanky reputaci nezlepšil. Není to (ne)uměním vařit, jako měla třeba moje teta Irena (špagety s kečupem na 100 plus 1 způsob), je to tím, že Blanka vždy reklamuje jakýsi nepořádek v kuchyni. Její slova jsou, že na jedno moje vaření přichází její 3 hodiny uklízení v kuchyni. Nu což, když se kácí les, tak lítají třísky.
Proto jediné jídlo, které jsem kdy Blance uvařil (a hned třikrát) byly míchaná vajíčka k snídani. Když ještě spala a já díky dětem byl už druhou hodinu na nohách, tak jsem se občas vytasil a v sedm ráno jí přinesl vajíčka rovnou do postele. Místo vděku, radosti a třeba i víc, hned vstane a letí do kuchyně s tím, že mi moc děkuje. Ironicky, jak jinak. To je vděk. Nepomůže přesvědčování, že součástí snídaně je samozřejmě i můj úklid. Tak si sednu do postele, sním Blance vajíčka a Blanka šůruje "údajný" nepořádek.
A aby dokázala jaký jsem nýmand a odradila mne od dalších pokusů, tak dnes připravila vajíčka podle Hestona Blumenthala. Moje jsou samozřejmě lepší, protože v nich je ta láska k ní, v téhle úprave je ale zase láska k vaření.

Ingredience (4 porce)
14 vajec
50 g plnotučného mléka
40 g šlehačky
40 + 125 g másla – na kostičky
sůl
100 g uzeného lososa – na nudličky
4-8 krajíců kváskového chleba (recept na vlastní domácí najdete zde)


Postup
Nejdříve si připravíme hnědé máslo. Do malého hrnce dáme 125 g másla, které necháme za stálého míchání na mírném ohni rozpustit. Máslo necháme vařit až do okamžiku, kdy získá krásné oříškové aroma a barva bude zlatavě hnědá (15-20 minut). V tomto okamžiku musíme máslo ihned stáhnout z ohně a s pomocí papírového kávového filtru ho přecedíme do tepelně odolné nádoby.
V tepelně odolné nádobě prošleháme vidličkou vejce, plnotučné mléko, šlehačku, sůl a 40 g másla. Misku dáme na vodní lázeň, která bude pouze velmi jemně probublávat (miska se nesmí dotýkat hladiny vody) a za stálého míchání silikonovou špachtlí vaříme do zhoustnutí (15-20 minut).
Připravená míchaná vejce rozdělíme na opečené chleby, poklademe nudličkami uzeného lososa a pokapeme připraveným hnědým máslem. Můžeme posypat čerstvým koprem nebo nasekanou pažitkou. Část lososa můžeme zamíchat přímo do vajíček. Ihned podáváme.



Vytištěno z http://www.kublanka.cz/index/hestonova_vajicka

Dobrou chuť přeje Kuba a Blanka.