Hestonova míchaná vajíčka


Za téměř 7 let manželství jsem vařil asi jen třikrát. Mám to výslovně zakázáno a ani těmito třemi pokusy jsem si u Blanky reputaci nezlepšil. Není to (ne)uměním vařit, jako měla třeba moje teta Irena (špagety s kečupem na 100 plus 1 způsob), je to tím, že Blanka vždy reklamuje jakýsi nepořádek v kuchyni. Její slova jsou, že na jedno moje vaření přichází její 3 hodiny uklízení v kuchyni. Nu což, když se kácí les, tak lítají třísky.
Proto jediné jídlo, které jsem kdy Blance uvařil (a hned třikrát) byly míchaná vajíčka k snídani. Když ještě spala a já díky dětem byl už druhou hodinu na nohách, tak jsem se občas vytasil a v sedm ráno jí přinesl vajíčka rovnou do postele. Místo vděku, radosti a třeba i víc, hned vstane a letí do kuchyně s tím, že mi moc děkuje. Ironicky, jak jinak. To je vděk. Nepomůže přesvědčování, že součástí snídaně je samozřejmě i můj úklid. Tak si sednu do postele, sním Blance vajíčka a Blanka šůruje "údajný" nepořádek.
A aby dokázala jaký jsem nýmand a odradila mne od dalších pokusů, tak dnes připravila vajíčka podle Hestona Blumenthala. Moje jsou samozřejmě lepší, protože v nich je ta láska k ní, v téhle úprave je ale zase láska k vaření.

Ingredience (4 porce)
14 vajec
50 g plnotučného mléka
40 g šlehačky
40 + 125 g másla – na kostičky
sůl
100 g uzeného lososa – na nudličky
4-8 krajíců kváskového chleba (recept na vlastní domácí najdete zde)


Postup
Nejdříve si připravíme hnědé máslo. Do malého hrnce dáme 125 g másla, které necháme za stálého míchání na mírném ohni rozpustit. Máslo necháme vařit až do okamžiku, kdy získá krásné oříškové aroma a barva bude zlatavě hnědá (15-20 minut). V tomto okamžiku musíme máslo ihned stáhnout z ohně a s pomocí papírového kávového filtru ho přecedíme do tepelně odolné nádoby.
V tepelně odolné nádobě prošleháme vidličkou vejce, plnotučné mléko, šlehačku, sůl a 40 g másla. Misku dáme na vodní lázeň, která bude pouze velmi jemně probublávat (miska se nesmí dotýkat hladiny vody) a za stálého míchání silikonovou špachtlí vaříme do zhoustnutí (15-20 minut).
Připravená míchaná vejce rozdělíme na opečené chleby, poklademe nudličkami uzeného lososa a pokapeme připraveným hnědým máslem. Můžeme posypat čerstvým koprem nebo nasekanou pažitkou. Část lososa můžeme zamíchat přímo do vajíček. Ihned podáváme.

Vytisknout

Uvařili jsme 10.5.2016


Komentáře

   odpovědět
Tak vcera jsem se vybicovala a podle Vas behem vecera udelala tri recepty: kapesnikove testoviny, loupaky a malinovo-mandlovy dort. Vse se povedlo, jako uz jine recepty predtim. Za posledni roky sleduju hodne veci o vareni, ale ty Vase recepty mam fakt chut vyzkouset. Asi proto, ze v nich je vzdy neco inspirativniho ci nejaka vyzva - tady v tomhle receptu to bude to hnede maslo. Zni to teda divne, ale asi prave proto to budu chtit brzo vyzkouset. Takze moc diky, za 100% navody i inspiraci k castejsimu zkouseni novych jidel. PS: a manzel je tez rad, ze to pak musi jist :-)
kublanka odpověděl(a)
Děkujeme moc, to jste si teda dala slušnou porci vaření. Jsme moc rádi, že Vás naše recepty lákají k vyzkoušení a že fungují. Tak nám držte zítra palce, třeba náš blog bude oceněn v kategorii Recepty na akci Food blog roku. Ale šance tomu moc nedávám, je letos silná konkurence 1 přejeme krásný den
  vodni lazen bez doteku odpovědět
ahoj,
nejak mi nejde do hlavy jak udelat vodni lazen tak, ze se miska "nesmí dotýkat hladiny vody". nebo zeby dna? nebo je to parni lazen? kazdopadne by to asi chtelo obrazek ;)
kublanka odpověděl(a)
Obrázek teď není, můžeme udělat příště a já mám důvod jak Blanku přitlačím k co nejrychlejšímu repete. Ale touhle optikou by se dalo říci, že je to i parní lázeň. Prostě hrnec - voda - miska do hrnce - dno se nedotýká vody. Koukal jsem teď na google a nazývají to vodní lázeň, z hlediska fyziky bych kopal tedy za parní lázeň :)
   odpovědět
Teda ta Blanka je dost furie :-D divná!
odpověděl(a)
Že jo? To říkám furt; chudák já 10