Hestonova míchaná vajíčka
Za téměř 7 let manželství jsem vařil asi jen třikrát. Mám to výslovně zakázáno a ani těmito třemi pokusy jsem si u Blanky reputaci nezlepšil. Není to (ne)uměním vařit, jako měla třeba moje teta Irena (špagety s kečupem na 100 plus 1 způsob), je to tím, že Blanka vždy reklamuje jakýsi nepořádek v kuchyni. Její slova jsou, že na jedno moje vaření přichází její 3 hodiny uklízení v kuchyni. Nu což, když se kácí les, tak lítají třísky.
Proto jediné jídlo, které jsem kdy Blance uvařil (a hned třikrát) byly míchaná vajíčka k snídani. Když ještě spala a já díky dětem byl už druhou hodinu na nohách, tak jsem se občas vytasil a v sedm ráno jí přinesl vajíčka rovnou do postele. Místo vděku, radosti a třeba i víc, hned vstane a letí do kuchyně s tím, že mi moc děkuje. Ironicky, jak jinak. To je vděk. Nepomůže přesvědčování, že součástí snídaně je samozřejmě i můj úklid. Tak si sednu do postele, sním Blance vajíčka a Blanka šůruje "údajný" nepořádek.
A aby dokázala jaký jsem nýmand a odradila mne od dalších pokusů, tak dnes připravila vajíčka podle Hestona Blumenthala. Moje jsou samozřejmě lepší, protože v nich je ta láska k ní, v téhle úprave je ale zase láska k vaření.
14 vajec
50 g plnotučného mléka
40 g šlehačky
40 + 125 g másla – na kostičky
sůl
100 g uzeného lososa – na nudličky
4-8 krajíců kváskového chleba (recept na vlastní domácí najdete zde)
Postup
Nejdříve si připravíme hnědé máslo. Do malého hrnce dáme 125 g másla, které necháme za stálého míchání na mírném ohni rozpustit. Máslo necháme vařit až do okamžiku, kdy získá krásné oříškové aroma a barva bude zlatavě hnědá (15-20 minut). V tomto okamžiku musíme máslo ihned stáhnout z ohně a s pomocí papírového kávového filtru ho přecedíme do tepelně odolné nádoby.
V tepelně odolné nádobě prošleháme vidličkou vejce, plnotučné mléko, šlehačku, sůl a 40 g másla. Misku dáme na vodní lázeň, která bude pouze velmi jemně probublávat (miska se nesmí dotýkat hladiny vody) a za stálého míchání silikonovou špachtlí vaříme do zhoustnutí (15-20 minut).
Připravená míchaná vejce rozdělíme na opečené chleby, poklademe nudličkami uzeného lososa a pokapeme připraveným hnědým máslem. Můžeme posypat čerstvým koprem nebo nasekanou pažitkou. Část lososa můžeme zamíchat přímo do vajíček. Ihned podáváme.
Komentáře
Co z blogu už znám, co neznám a chtěla bych uvařit...toho je víc
Hestona jsem viděla dělat míchaná vejce - on fakt ví co dělá...já kašovitou konzistenci míchaných vajíček nerada, ale podle něj je to balada.
Ale - trochu se to liší od receptu zde. Na každé vejce 1 PL 12% smetany, do misky NAD páru, 5 minut si toho vůbec nevšímat, dalších 5 minut občas lehce promíchnout a pak ve finále míchat a míchat a míchat do konzistence cca bramborové kaše. Na talířek, kápnout hnědé máslo, osolit.
Tunning pažitkou a lososem tam nebyl...
přesto moc děkujeme za komentář
nejak mi nejde do hlavy jak udelat vodni lazen tak, ze se miska "nesmí dotýkat hladiny vody". nebo zeby dna? nebo je to parni lazen? kazdopadne by to asi chtelo obrazek ;)