Kremrole

Kremrole

Jsou dny, kdy se Blanka u vaření vzteká, jsou dny, kdy vaří s radostí. A pak jsou dny, kdy peče kremrole. Po celou dobu se usmívá, tetelí a kuchyní pluje jakoby na obláčku. Její úsměv není jen od ucha k uchu, ale doslova od východu k západu. Následně sedí na židli před troubou, kterou pozoruje se stejným soustředěním jako trampové sledují ve tři ráno plápolající táborák. Dokonce bych si i troufl říci, že bych jí v žíle našel stejné promile, jako trampíkům, dle stavu mysli, v kterém se právě nachází. Opilá láskou, upřímnou láskou ke kremrolím.

Ingredience (na 10 kusů)
1 dávka domácího listového těsta – recept naleznete ZDE
1 prošlehané vejce na potření
máslo na potření trubiček
4 bílky
200 g cukru krupice
cukr moučka na dokončení


Postup
Troubu si předehřejeme na 180 °C a 10 plechových trubiček slabě pomažeme máslem.
Listové těsto rozválíme na lehce pomoučněné pracovní ploše na obdélník o rozměrech zhruba 25x30 cm a tloušťce 3 mm, který po celé ploše potřeme prošlehaným vejcem. Obdélník s pomocí rádýlka nakrájíme na 10 proužků o délce 30 cm a šířce 2,5 cm.



Každý proužek těsta natočíme na trubičku tak, aby pomašlovaná část zůstala nahoře. Kremrole pokládáme na plech vyložený pečícím papírem.



Pečeme v předehřáté troubě dozlatova (15-20 minut). Kremrole stáhneme ještě za tepla z trubiček a necháme je vychladnout.
Mezitím si připravíme náplň. V malém hrnci smícháme 200 ml vody s 200 g cukru krupice a za stálého míchání přivedeme k varu. Jakmile se cukr zcela rozpustí, potřeme silikonovým štětcem namočeným ve vodě boky hrnce tak, abychom se zbavili případných krystalků cukru. Jakmile cukrový rozvar dosáhne teploty 115 ° (10-15 minut), začneme šlehat v dokonale odmaštěné (nejlépe nerezové) míse bílky se špetkou soli. Bílky ušleháme do polotuha.
Jakmile cukrový rozvar dosáhne teploty 121 °C, stáhneme ho z ohně a za stálého šlehání vysokou rychlostí ho přiléváme tenkým praménkem k vyšlehaným bílkům. Poté rychlost šlehače stáhneme na střední a ve šlehání pokračujeme až do okamžiku, kdy sníh dosáhne pokojové teploty (15-20 minut).
Pokud nemáme cukrářský teploměr, zjistíme správnou hustotu rozvaru s pomocí drátěného očka o velikosti pecky třešně. Pokud očko namočíme do rozvaru a skrz očko foukneme a vytvoří se řetízkující pás bublin (tzv. svařit cukr na bublinu), podařilo se nám rozvar svařit na správnou hustotu a můžeme ho začít zašlehávat k bílkům.
Vychladlým sněhem naplníme cukrářský sáček a upečené kremrole s ním naplníme. Před podáváním pocukrujeme cukrem moučka.







Vytištěno z http://www.kublanka.cz/index/kremrole

Dobrou chuť přeje Kuba a Blanka.