Domácí listové těsto


Šest surovin, které určitě míváte stále doma, vám zajistí to nejlepší listové těsto co znám. Recept je možná náročnější, ale za tu snahu určitě stojí. Pouze 6 surovin a chvilka vašeho času a máte nový rozměr domácího pečení.

Ingredience
Máslové těsto
250g másla
100 g hladké mouky
Vodové těsto
150 g hladké mouky
75 ml vlažné vody
1 žloutek
1 lžička octa
špetka soli


Postup
Nejdříve si připravíme máslové těsto ze 100 g hladké mouky a másla. Mouku do másla zapracováváme velmi rychle, aby nám máslo příliš nepovolilo. Výsledný bochánek zabalíme do potravinářské folie a dáme ztuhnout do ledničky.
Zbývající suroviny použijeme při přípravě vodového těsta. V mouce uděláme důlek, ve kterém smícháme vodu, ocet, sůl a žloutek. Vypracujeme vláčné těsto. Dostatečně vypracované těsto by se nám nemělo lepit na vál ani na ruce. Poté z těsta vytvoříme bochánek a necháme na poprášeném vále zakryté nějakou nádobou odpočívat 15 minut.
Z pečícího papíru si vytvoříme čtvercovou obálku o straně 20 cm. Máslové těsto vložíme do obálky a rozválíme ho na rozměr obálky.
Z vodového těsta vyválíme čtverec, který je o trochu větší než čtverec z máslového těsta. Je nutné, abychom mohli na vodové těsto šikmo položit máslové těsto. Rohy vodového těsta přeložíme přes máslové, tak abychom ho zcela zakryli. Spoje vodového těsta dokonale utěsníme, tak aby se nám máslové těsto při vyvalování těsta nedostalo ven.



Výsledný čtverec opatrně rozválíme na dlouhý pás (na váleček příliš netlačíme). Oba konce těsta přeložíme do středu a v polovině těsto ještě jednou přeložíme.



Těsto zabalíme do potravinářské fólie a dáme ho odpočinout na 30 minut do lednice. Poté opět těsto rozválíme po délce na dlouhý pás a znovu překládáme, jako dříve na čtyři vrstvy. Těsto zabalíme do potravinářské fólie a dáme ho opět odpočívat do lednice na minimálně půl hodiny.
Pak znovu vyválíme na dlouhý pás, přeložíme na čtyři vrstvy, dáme chladit, vyválíme a zase stejně složíme. Celkem vyválíme a složíme těsto 4 krát.
Těsto opět zabalíme do fólie a dáme ho odpočívat minimálně na hodinu do lednice. Poté je již těsto připraveno ke zpracování.

Vytisknout

Uvařili jsme 16.12.2014


Komentáře

  obalka odpovědět
Možná hloupý dotaz, ale jak uděláte tu obálku z pečícího papíru?
kublanka odpověděl(a)
Dobrý den, je to v podstatě podobný princip, jako když balíte dárek. Představte si, že chcete zabalit čtvercovou knihu 20x20 a máte to :)