Králík na hořčici

Králík na hořčici

Nerad se vzdávám dobrého vína, v podstatě nerad se o víno vůbec dělím. Ale do tohoto receptu se snažím vybrat co nejlepší lahev. Výsledek stojí za to. A když ne, tak stále vám zbudou 4 decky dobrého vína.

Ingredience
1 králík
dijonská hořčice
300 ml bílého vína
300 ml smetany
50 g slaniny
2 šalotky
250 ml kuřecího vývaru
2 bobkové listy
čerstvý tymián
olivový olej
sůl
pepř


Postup
Králíka si naporcujeme na 6 částí. Ve větší misce si smícháme 4 lžíce dijonské hořčice, 2 lžíce olivového oleje, sůl a pepř. Přidáme naporcovaného králíka, kterého ve směsi důkladně obalíme. Misku zakryjeme potravinářskou fólií a dáme ji minimálně na 2 hodiny do lednice.
Troubu si předehřejeme na 180 °C. V litinovém hrnci rozpálíme 2 lžíce olivového oleje, na kterém opečeme na kostičky nakrájenou slaninu a šalotku. Šalotka nám nesmí zhnědnout, musí pouze zesklovatět. Slaninu se šalotkou dáme stranou a na zbylém oleji opečeme ze všech stran naporcovaného králíka.
Opečenou slaninu a šalotku vrátíme k opečenému králíkovi, podlijeme bílým vínem a krátce povaříme. Přidáme bobkový list a tymián. Přiklopíme pokličkou a dáme zhruba na hodinu dusit do trouby. Králíka průběžně obracíme a poléváme vypečenou šťávou. Pokud je potřeba podlijeme králíka drůbežím vývarem.



Když je králík dostatečně měkký, vyndáme ho z omáčky a zabalíme do alobalu. Hrnec dáme na sporák, přilijeme 150 ml smetany a vaříme na mírném ohni. Vařečkou se snažíme uvolnit všechny připečené zbytky ze dna a stran hrnce.
V hrnečku si smícháme dvě lžičky hladké mouky se zbytkem smetany. Důkladně promícháme, vlijeme do omáčky a za stálého míchání přivedeme k varu. Necháme minimálně 15 minut provařit na mírném ohni. Dochutíme dijonskou hořčicí. Zahuštěnou omáčku přecedíme přes jemné síto a přelijeme jí porce králíka.
Můžeme podávat například s opečeným škubánkem , rýží nebo pouze s opečenou bagetou.


Vytištěno z http://www.kublanka.cz/index/kralik_horcice

Dobrou chuť přeje Kuba a Blanka.