1 kg brambor typu C
250 g hrubé mouky
vepřové sádlo nebo olej na smažení
sůl
Postup
Brambory oloupeme, nakrájíme na středně velké kousky, zalijeme vodou, osolíme a dáme vařit na zhruba 15 minut. Brambory by měly být uvařené do poloměka. Vývar z brambor částečně slejeme, v hrnci ponecháme asi 1/3 vývaru.
Brambory v hrnci zasypeme hrubou moukou a koncem vařečky vytvoříme v bramborách otvory tak, abychom viděli vývar. Hrnec postavíme zpět na plotýnku nastavenou na minimum, hrnec přiklopíme poklicí a takto necháme 15-20 minut propařit.
Propařené brambory s moukou rozšťoucháme co nejvíce do hladka. Těsto roztíráme vařečkou o stěny hrnce tak, abychom získali hladké těsto, které se nelepí na vařečku. Trvá to zhruba 10 minut.
Poté z těsta vytvoříme kouli a necháme zcela vychladnout.

Vychladlé škubánkové těsto vytvarujeme do libovolných tvarů a opékáme na rozpáleném sádle dozlatova. Usmažené škubánky necháme okapat na papírové utěrce.

Nejlepší jsou s kyselou okurkou nebo kysaným zelím.
Komentáře
Procetl jsem nekolik starych kucharskych knih (ted zrovna Marie Konupkova -Dadakova, Kucharka Ceskoslovenske hospodyne 1922)
A uz jen nazev - skubanky - by vam mel evokovat neco, co se lzici v podstate "natrha', "naskube" na talir. Ale omlouva vas to, ze jste mladi a asi nemeli sanci ochutnat opravdove skubanky v prave podobe. Ale zas diky tomu mate technicky dokonale stranky a fotky jsou na spickove urovni. Nadhera !
Ale v zadne jsem se jeste nedocetl, ze skubanky jsou typu co mate na fotce.
Jestli jsou na sladko ci na slano je podruzne...
Na te fotce jsou proste a jednoduse krokety...
Skubanky vypadaji diametralne jinak...
http://nd04.jxs.cz/883/955/8bddc5bd75_70767880_o2.jpg
Polité cibulkou osmaženou na sádle, je to mňamka.
Jinak moc pěknej blog