Ingredience
1 kg brambor typu C
250 g hrubé mouky
vepřové sádlo nebo olej na smažení
sůl
Postup
Brambory oloupeme, nakrájíme na středně velké kousky, zalijeme vodou, osolíme a dáme vařit na zhruba 15 minut. Brambory by měly být uvařené do poloměka.
Vývar z brambor částečně slejeme, v hrnci ponecháme asi 1/3 vývaru.
Brambory v hrnci zasypeme hrubou moukou a koncem vařečky vytvoříme v bramborách otvory tak, abychom viděli vývar. Hrnec postavíme zpět na plotýnku nastavenou na minimum, hrnec přiklopíme poklicí a takto necháme 15-20 minut propařit.
Propařené brambory s moukou rozšťoucháme co nejvíce do hladka. Těsto roztíráme vařečkou o stěny hrnce tak, abychom získali hladké těsto, které se nelepí na vařečku. Trvá to zhruba 10 minut.
Poté z těsta vytvoříme kouli a necháme zcela vychladnout.
Vychladlé škubánkové těsto vytvarujeme do libovolných tvarů a opékáme na rozpáleném sádle dozlatova. Usmažené škubánky necháme okapat na papírové utěrce.
Nejlepší jsou s kyselou okurkou nebo kysaným zelím.
Škubánky
Škubánky je jídlo rychlé, chutné a dětmi milované. Nejlepší jsou s kysaným zelím, ale právě děti milují variantu s kečupem. A jak dobře víte, kečup je u dětí svátost. Takže až budete hladovět, nedejbože, a budete mít doma pouze brambory s moukou, tak víte co zkusit. Ostatně recepty našich babiček jsou jistota, stejně jako právě tento recept na škubánky.
Uvařili jsme 14.12.2014
Komentáře
Procetl jsem nekolik starych kucharskych knih (ted zrovna Marie Konupkova -Dadakova, Kucharka Ceskoslovenske hospodyne 1922) , a ani v jedne neni tenhle recept. Nekdy je uvaden jako podruzne vyuziti v pripade zbytku - stejne jako si nevarite houskove knedliky abyste si mohli udelat knedliky s vajickem... Stejne tak se daji opect platky bramborovych knedliku jako priloha, ale neni to primarni uziti...
A uz jen nazev - skubanky - by vam mel evokovat neco, co se lzici v podstate "natrha', "naskube" na talir. Ale omlouva vas to, ze jste mladi a asi nemeli sanci ochutnat opravdove skubanky v prave podobe. Ale zas diky tomu mate technicky dokonale stranky a fotky jsou na spickove urovni. Nadhera !
Ale v zadne jsem se jeste nedocetl, ze skubanky jsou typu co mate na fotce.
Jestli jsou na sladko ci na slano je podruzne...
Na te fotce jsou proste a jednoduse krokety...
Skubanky vypadaji diametralne jinak...
http://nd04.jxs.cz/883/955/8bddc5bd75_70767880_o2.jpg
Polité cibulkou osmaženou na sádle, je to mňamka.
Jinak moc pěknej blog