Škubánky


Škubánky je jídlo rychlé, chutné a dětmi milované. Nejlepší jsou s kysaným zelím, ale právě děti milují variantu s kečupem. A jak dobře víte, kečup je u dětí svátost. Takže až budete hladovět, nedejbože, a budete mít doma pouze brambory s moukou, tak víte co zkusit. Ostatně recepty našich babiček jsou jistota, stejně jako právě tento recept na škubánky.

Ingredience
1 kg brambor typu C
250 g hrubé mouky
vepřové sádlo nebo olej na smažení
sůl


Postup
Brambory oloupeme, nakrájíme na středně velké kousky, zalijeme vodou, osolíme a dáme vařit na zhruba 15 minut. Brambory by měly být uvařené do poloměka. Vývar z brambor částečně slejeme, v hrnci ponecháme asi 1/3 vývaru.
Brambory v hrnci zasypeme hrubou moukou a koncem vařečky vytvoříme v bramborách otvory tak, abychom viděli vývar. Hrnec postavíme zpět na plotýnku nastavenou na minimum, hrnec přiklopíme poklicí a takto necháme 15-20 minut propařit.
Propařené brambory s moukou rozšťoucháme co nejvíce do hladka. Těsto roztíráme vařečkou o stěny hrnce tak, abychom získali hladké těsto, které se nelepí na vařečku. Trvá to zhruba 10 minut.
Poté z těsta vytvoříme kouli a necháme zcela vychladnout.



Vychladlé škubánkové těsto vytvarujeme do libovolných tvarů a opékáme na rozpáleném sádle dozlatova. Usmažené škubánky necháme okapat na papírové utěrce.



Nejlepší jsou s kyselou okurkou nebo kysaným zelím.

Vytisknout

Uvařili jsme 14.12.2014


Komentáře

  škubánky odpovědět
Také jsou výborné druhý den opečené na sádle s česnekem 2
kublanka odpověděl(a)
Mluvíte nám z duše 1
   odpovědět
Mňam škubánky miluji od mala :), ale vždy jen s hrnkem mléka na zapití :D :).
kublanka odpověděl(a)
:) jj jsou jídla, které prostě mléko vylepšuje, třeba i brambory na loupačku :)
  Jeste jednou odpovědět
jelikoz mi to proste trha srdce, kdyz nekdo przni stare recepty...:)
Procetl jsem nekolik starych kucharskych knih (ted zrovna Marie Konupkova -Dadakova, Kucharka Ceskoslovenske hospodyne 1922) 1 , a ani v jedne neni tenhle recept. Nekdy je uvaden jako podruzne vyuziti v pripade zbytku - stejne jako si nevarite houskove knedliky abyste si mohli udelat knedliky s vajickem... Stejne tak se daji opect platky bramborovych knedliku jako priloha, ale neni to primarni uziti...
A uz jen nazev - skubanky - by vam mel evokovat neco, co se lzici v podstate "natrha', "naskube" na talir. Ale omlouva vas to, ze jste mladi a asi nemeli sanci ochutnat opravdove skubanky v prave podobe. Ale zas diky tomu mate technicky dokonale stranky a fotky jsou na spickove urovni. Nadhera !
kublanka odpověděl(a)
Děkujeme za historické okénko, ale opravdu se neshodneme. I těsto na tyto smažené škubánky se samozřejmě odtrhává a v prstě se formuje do požadovaného tvaru.
  Dirky :) odpovědět
Ja to nechapu s tema dirkama aby byla videt voda... 8
kublanka odpověděl(a)
Jak se to dělá? Píchnou se druhým koncem vařečky otvory do toho. Proč se to dělá? Především pro propařování mouky. Aby se propařila stejnoměrně. 1
  Skubanky odpovědět
kucharky sbiram, zvlaste ceske a pokud mozno co nejstarsi...:)
Ale v zadne jsem se jeste nedocetl, ze skubanky jsou typu co mate na fotce.
Jestli jsou na sladko ci na slano je podruzne...
Na te fotce jsou proste a jednoduse krokety...
odpověděl(a)
Rozhodně s Vámi nesouhlasím, na fotce sice tak vypadat můžou, ale pokud si přečtete recept, tak nemůžete tvrdit, že se jedná o krokety. Ty se dělají naprosto jiným postupem - mouka se nepropařuje. Pokud tímto postupem děláte Vaše krokety, tak si dovolím tvrdit, že doma děláte tradiční české škubánky. A pokud chcete nějaký důkaz, zadejte si prosím do Vašeho vyhledávače heslo škubánky a pozorně si prostudujte recepty a přiložené obrázky. 1
  Presne odpovědět
tak, jak jsou na fotce od Hanky. Babicka v Budejcich (Nemanicich), je pak polila maslem a posypala makem s cukrem...
kublanka odpověděl(a)
:)) no a mě je babička dělala se zelím jako její babička (Brdy - Střední Čechy)
  Prominte odpovědět
ale tohle v ZADNEM pripade nejsou skubany anobrz bramborove krokety.
Skubanky vypadaji diametralne jinak... 1
kublanka odpověděl(a)
Nevím, jestli dostanete v USA, tradiční kuchařky jako Vaříme u Šroubka apod, ale tam byste se dočetl, že toto jsou klasické škubánky. To jestli na sladko a nebo na slano a jestli jsou ve tvaru placky nebo šiška záleží de facto na food stylingu.
   odpovědět
Já tedy znám škubánky v téhle formě:
http://nd04.jxs.cz/883/955/8bddc5bd75_70767880_o2.jpg
Polité cibulkou osmaženou na sádle, je to mňamka.
kublanka odpověděl(a)
jo ty známe taky, to jsou vykrájené lžíci, ne? a pomaštěné, že? mňam
   odpovědět
Skubanky miluju, kazdorocne je servirujeme behem vanocnich svatku se zelim a krutou, takze jsem je predevcirem delala pro 11 lidi :). A prekvapive dost lidi je takhle vubec nezna.
odpověděl(a)
Taky jsem byl v soku jak je to super příloha 5
   odpovědět
Ok - máš ty škubánky tak pěkně vyfocené, že jim možná ještě dám šanci - je to jedno z traumat ze školní jídelny, které se mi zatím nedaří překonat.

Jinak moc pěknej blog
odpověděl(a)
Díky určite to zkus, na sladko bych je do pusy nedal, ale takhle!