Panzanella

Není lepšího období na sladká, zralá a chutná rajčata, než tyto dny. A když k tomu máte den starou domácí ciabattu, tak by byl hřích jí použít do strouhanky, nebo jakkoliv jinak než tímto způsobem. Zavřete oči a nechte se díky spojení chutí přenést do Toskánska. Nezapomeňte ty oči potom také otevřít, ať vám panzanellu při vašem snění někdo nesní.
Ingredience
600 g zralých rajčat
200 g včerejší ciabatty – recept naleznete ZDE
½ červené cibule
1 červená silnostěnná paprika
1 lžíce kaparů
2 ančovičky
1 stroužek česneku
6 lžic olivového oleje + na pokapání pečiva
4 lžíce červeného vinného octa
hrst bazalky
pepř
sůl
Postup
Troubu předehřejme na 220 °C. Papriku položíme na plech vyložený alobalem a dáme ji péct do předehřáté trouby. Jakmile se na paprice začnou tvořit černé skvrny, vložíme jí do igelitového sáčku a necháme jí 5 minut zapařit. Potom papriku oloupeme, zbavíme semínek a nakrájíme na tenké proužky.
Teplotu trouby snížíme na 180 °C. Ciabattu natrháme na větší kousky, rozložíme je na plech vyložený pečícím papírem, jemně je pokapeme olivovým olejem a dáme je péct na 10-15 minut do zlatohnědé barvy. Necháme vychladnout.
Cibuli nakrájíme na tenké proužky, které namočíme na 15 minut do studené vody.
Rajčata nakrájíme na větší kousky velikosti jednoho sousta. Nakrájená rajčata dáme do cedníku, který umístíme na větší mísu. Rajčata posolíme a případnou tekutinu zachycujeme do mísy.
Kapary propláchneme vodou a spolu s rajčaty, paprikou, ciabattou a cibulí je dáme do mísy. Ančovičky si spolu s česnekem nakrájíme najemno a smícháme je s vodou z rajčat, červeným vinným octem a 6 lžícemi olivového oleje. Dochutíme solí a pepřem. Vzniklou zálivkou přelijeme zeleninu s chlebem a důkladně prsty promícháme. Panzanellu necháme minimálně 30 minut odležet. Před podáváním ji posypeme čerstvou bazalkou.
Vytištěno z http://www.kublanka.cz/index/panzanella
Dobrou chuť přeje Kuba a Blanka.