Ingredience
600 g zralých rajčat
200 g včerejší ciabatty – recept naleznete ZDE
½ červené cibule
1 červená silnostěnná paprika
1 lžíce kaparů
2 ančovičky
1 stroužek česneku
6 lžic olivového oleje + na pokapání pečiva
4 lžíce červeného vinného octa
hrst bazalky
pepř
sůl
Postup
Troubu předehřejme na 220 °C. Papriku položíme na plech vyložený alobalem a dáme ji péct do předehřáté trouby. Jakmile se na paprice začnou tvořit černé skvrny, vložíme jí do igelitového sáčku a necháme jí 5 minut zapařit. Potom papriku oloupeme, zbavíme semínek a nakrájíme na tenké proužky.
Teplotu trouby snížíme na 180 °C. Ciabattu natrháme na větší kousky, rozložíme je na plech vyložený pečícím papírem, jemně je pokapeme olivovým olejem a dáme je péct na 10-15 minut do zlatohnědé barvy. Necháme vychladnout.
Cibuli nakrájíme na tenké proužky, které namočíme na 15 minut do studené vody.
Rajčata nakrájíme na větší kousky velikosti jednoho sousta. Nakrájená rajčata dáme do cedníku, který umístíme na větší mísu. Rajčata posolíme a případnou tekutinu zachycujeme do mísy.
Kapary propláchneme vodou a spolu s rajčaty, paprikou, ciabattou a cibulí je dáme do mísy. Ančovičky si spolu s česnekem nakrájíme najemno a smícháme je s vodou z rajčat, červeným vinným octem a 6 lžícemi olivového oleje. Dochutíme solí a pepřem. Vzniklou zálivkou přelijeme zeleninu s chlebem a důkladně prsty promícháme. Panzanellu necháme minimálně 30 minut odležet. Před podáváním ji posypeme čerstvou bazalkou.
Panzanella
Není lepšího období na sladká, zralá a chutná rajčata, než tyto dny. A když k tomu máte den starou domácí ciabattu, tak by byl hřích jí použít do strouhanky, nebo jakkoliv jinak než tímto způsobem. Zavřete oči a nechte se díky spojení chutí přenést do Toskánska. Nezapomeňte ty oči potom také otevřít, ať vám panzanellu při vašem snění někdo nesní.
Uvařili jsme 26.7.2015
Komentáře
nedá mi se nevyjádřit nejen k tomuto receptu. Těšte se :-) ! Čeština je na zápory bohatá.
Jelikož už jsem strašně dlouho kuchařkou, pekařkou a cukrářkou, dochází mi popravdě nápady. No a jelikož jsme zůstali s manželem sami dva, o to je těžší něco vymyslet. Bohužel jsem na vaše stránky narazila teprve nedávno, musím s lítostí konstatovat, že škoda, že ne dříve. Zatím vše, co jsem z vašich receptů vařila a pekla, tak opravdu nemělo chybu. Bohužel jsme oba už zmlsaní a vepřo knedlo sice dobrý, ale nemá to na nějaké jiné, promyšlené, neotřelé, na talíři úžasně vypadající jídlo. A to se mi splnilo při vaření vašich receptů. Strašně rádi experimentujeme a nepohrdneme ani pekelně pálivou indickou kuchyní. Recepty lovíme na německých webech, ale že i tady se najde něco tak super, jsem netušila. Takže "lovu receptů" zdar a těším se na další.
Smekám před vaší pílí a nápady, vaše stránky jsou skvělé. A tento recept byl opravdu výborný. Manžel mi už dnes asi 5x říkal, no ten salát byl výbornej, ten si někdy musíme zopáknout.
Zajímavé je, že můj strýc za hlubokého socialismu dělal salát ze zbytků českého chleba, rajčat, cibule, octa a oleje. Teda byl v něm i nakrájený kabanos nebo buřty . Ale inspirace je zřejmá. Jejich sousedka na patře byla totiž nefalšovaná stará Italka.