Jak na ... zastřené vejce


Snad každý šéfkuchař má svůj recept na zastřená (jinak také ztracená) vejce. Jeden roztáčí vír, druhý přidává do vody ocet, třetí oboje a další je například vaří v potravinářské fólii. My jsme snad vyzkoušeli všechny způsoby a ne vždy odpovídal výsledek našim očekáváním. A kdo byl na vině? V naprosté většině vejce, někdy naše nešikovné ruce a někdy ne úplně nejlepší recept.
Základním předpokladem úspěchu jsou čerstvá vejce a čerstvá v tomto případě znamená, že si pro ně v ideálním případě dojdete přímo ke slepičkám do kurníku. Pokud totiž použijete při pošírování vejce méně čerstvá, tak se vám bílek v nejhorším případě ve vodě zcela rozplyne nebo se kolem vejce vytvoří nehezká bílková vlákna.
A co teď s tím? Vzdát se Vejce Benedikt? Přijít o Tureckou snídani? Smířit se s tím, že na chřestu s pošírovaným vejcem si už pochutnáte jenom v restauraci? NIKDY!!!
Proto vyzkoušejte tento recept na pošírované vejce podle Nigelly Lawson, který je hodnocený jako jeden z nejlepších. My mu dáváme 9 z 10. A ten bod si schováváme pro případ, že by přiletěli mimozemšťané a měli v zásobě ještě lepší postup.

Ingredience
1 čerstvé vejce
1 lžička citronu



1. Zahřejte
Široký kastrol naplňte vodou do výšky zhruba 5 cm a vodu uveďte do jemného varu.

2. Přeceďte
Vejce vyklepněte do jemného sítka a opatrně s ním pohybujte krouživým pohybem. Díky tomu se zbavíte vodnatého bílku.



Pokud vám proteče veškerý bílek, je vejce nevhodné nejen pro pošírování, ale i pro konzumaci.

3. Přelijte
Asi po 30 sekundách opatrně přelijte vejce z cedníku do malého hrníčku.



4. Přidejte citron
Na bílek v hrnečku vlijte 1 lžičku čerstvě vymačkané citronové šťávy.



5. Pošírujte
Snižte oheň téměř na minimum (voda v kastrolu se nesmí vůbec pohybovat), hrníček s vejcem přibližte co nejvíce k hladině vody a vejce jemně vyklopte do vody. Nechte pošírovat 3-4 minuty.



V závislosti na velikosti kastrolu, můžete pošírovat 2 a více vajec najednou.

6. Podávejte
Vejce vyndejte děrovanou naběračkou, nechte ho okapat a podávejte.

Pokud vejce neplánujete ihned podávat nebo je připravujete pro víc než dvě osoby, ihned je zchlaďte v ledové vodě. Těsně před podáváním, slijte studenou vodu a vejce nechte 1 minutu prohřát ve vroucí vodě.



Vytisknout

Uvařili jsme 24.1.2018


Komentáře

Jméno
Kontrola captcha
Text
  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
   odpovědět
Díky za super recept, ale třeba by k tomu šlo přidat i zbytek receptu, zajímalo by mě co e přesně ta zelená "věc" na fotce.
kublanka odpověděl(a)
Hehe :) to není zbytek receptu, to je pouze ilustrační foto a je to avokádo na chlebu.