Ingredience
4 batátové bulky (recept naleznete zde)
4 menší filety lososa bez kůže
150 ml teriyaki omáčky (nejlepší zkušenost máme s omáčkou Kikkoman)
½ salátové okurky
½ bílé ředkve daikon
1 menší mrkev
jarní cibulka
chilli paprička
1 lžička cukru krupice
100 ml rýžového octa
sezam
sůl
Postup
Filety lososa dáme do misky, zalijeme je teriyaki omáčkou a necháme je v lednici 30 - 60 minut marinovat.
Okurku podélně rozřízneme, zbavíme ji semínek a nakrájíme ji na velmi tenké plátky. Plátky okurky dáme do cedníku, posolíme je 1 lžičkou soli a necháme je zhruba 10 minut vypotit.
Mezitím si mrkev a ředkev nakrájíme na tenké nudličky. V malém hrnci si svaříme ocet s cukrem a necháme vychladnout. Okurky osušíme papírovou utěrkou, dáme je do středně velké misky, přidáme k ní nudličky mrkve a ředkve a zalijeme vychladlou octovou zálivkou.
Jarní cibulku si podélně nakrájíme na tenké nudličky, které dáme do ledové vody. Cibulka by nám měla zkudrnatět. Jakmile je cibulka stočená, vyndáme ji z vody a necháme ji okapat na papírové utěrce.
V troubě si předehřejeme gril, naloženého lososa osušíme a dáme ho na plech vyložený alobalem. Grilujeme z každé strany 3 minuty. Zbylou marinádu si přelijeme do malého hrnce a necháme ji zredukovat na konzistenci sirupu. Upečeného lososa potřeme zredukovanou marinádou a posypeme sezamovými semínky.
Batátovou bulku si podélně rozřízneme a řezné plochy opečeme. Spodní část bulky potřeme zredukovanou teriyaki omáčkou a poklademe ji jarní cibulkou s najemno nakrájenou chilli papričkou. Na cibulku položíme filet lososa, na který navrstvíme nakládanou zeleninu. Přiklopíme horní polovinou bulky a ihned podáváme.
Teriyaki burger
Když jsme si s Blankou zařizovali první bydlení, tak jsme neustále jezdili nakupovat do IKEA. Časem jsem si, na rozdíl od Blanky, vybudoval alergii nejen na IKEA, ale i na tepelně upraveného lososa. Dokonce jsem ho odmítal jíst i grilovaného a řekl bych, že šest let jsem ho nedal do úst jinak než syrového nebo maximálně marinovaného.
A dnes se stal zázrak. Blanka se odvážila připravit mi lososa. A k ještě větší odvaze jsem se odhodlal já sám a našel jsem tak třetí úpravu lososa, kterou nejen sním, ale na které si opravdu pochutnám.
Uvařili jsme 20.2.2015
Komentáře