Marinovaný losos


Tato příprava lososa je velmi jednoduchá a nepřímo úměrná výsledné chuti. Stačí den předem připravit a máte skvěle upraveného lososa. Myslím, že si ho pak velmi oblíbíte, stačí hezký kus lososa, sůl, cukr a vzhůru do receptu.

Ingredience
400 g lososa bez kůže
500 ml cukru krupice
250 ml soli
1 malá červená řepa
1 citrón v biokvalitě
1 lžíce dijonské hořčice
olivový olej
svazek kopru


Postup
V misce si promícháme cukr se solí. Polovinu směsi rovnoměrně nasypeme na dno větší uzavíratelné dózy. Na směs umístíme lososa odstraněnou kůží nahoru.



Do malé misky se najemno nastrouháme červenou řepu a kůru z citrónu (pouze žlutou část), promícháme. Tuto směs navršíme na filet lososa a přimáčkneme.



Vše zasypeme druhou polovinou směsi soli a cukru. Dózu uzavřeme a necháme v lednici 24 hodin marinovat.



Po 24 hodinách odstraníme směs řepy, filet opláchneme pod studenou tekoucí vodou a osušíme papírovými utěrkami. Celý filet obalíme v nasekaném kopru.



Připravíme si hořčičný dresink. V misce si smícháme 1 lžíci dijonské hořčice s 5 lžícemi olivového oleje, šťávou s poloviny citrónu a lžičkou nasekaného kopru. Důkladně prošleháme, aby se nám směs dokonale spojila.
Ostrým nožem nakrájíme lososa na co nejtenčí plátky a jemně pokapeme připraveným dresinkem. Podáváme s opečeným toastovým chlebem a máslem.

Vytisknout

Uvařili jsme 14.12.2014


Komentáře

   odpovědět
Červenou řepu tam přidává Ramsay. Pro mne je tam taky zbytečná, já radši tu klasiku 1
kublanka odpověděl(a)
1 my chtěli zkusit něco nového, ale přiznáme se, že jsme to objevili u Jamieho Olivera
  Recepty odpovědět
samozrejme ze je receptu plny web na cokoli,
ale v tomhle pripade neni co vymyslet.
BTW: pored jeste nevim, na co je tam ta cervena repa, kterou po nalozeni doporucujete oplachnout...?
kublanka odpověděl(a)
Myslím, že se stále se dá něco nového vymýšlet, zlepšovat a zkoušet....
Řepa jednak lososa krásně obarví, ale zároveň mu dodá jemnou příchuť. Vyzkoušejte a uvidíte...
  Nevim odpovědět
jestli to neni zbytecne, pridavat cervenou repu. Ta je tam proc? Jen pro barvu?
A dressing se dela (tedy v naproste klasice) z "honey mustard"...
Myslim, ze v tomto pripade neni potreba experimentovat, tady uz bylo vsechno vymysleno a v jednoduchosti je krasa. http://www.marcussamuelsson.com/recipe/gravlax
Jak urcite vite, tenhle clovek to tady v USA zpopularizoval a jak jsem vyzkousel uz par jinych receptu, tohle je proste klasika.
Cukr a sul, mezi dva filety dat hromadu kopru, natesno zabalit do folie na par dnu a je to (rika Pat a Mat)... 1
A v zadnem pripade tousty !!!!
Ta ryba ma tak jemnou chut, ze tvrdy chleba to cele zabije ! Idealni by byly ruske "bliny" ci neco podobneho, jinak co nejmekci zitny chleb.
Lze jeste posypat ve finale na taliri kapary a par na co nejjemneji nakrajenymi kolecky cervene cibule.
Vyzkousejte, doporucuji... 1
kublanka odpověděl(a)
Známe i tyhle recepty, ale je jich plný web. Tohle je úprava inspirována Jamie Oliverem a hlavně lze dělat v malém množství a nejsou potřeba celé filety.
A bílý toast je fakt měkký a dobrý pečivo :)

P.S.: bohužel ani jeden nemáme rádi kapary, že jsou moc aromatické a berou všechnu chuť jídla na sebe, takže to asi nezkusíme, ale cibuli na to používáme 1
   odpovědět
Tohle vypadá hodně jednoduše. To musím pro H připravit :)
odpověděl(a)
a je to fakt dobrota :) 2