Ingredience
400 g lososa bez kůže
500 ml cukru krupice
250 ml soli
1 malá červená řepa
1 citrón v biokvalitě
1 lžíce dijonské hořčice
olivový olej
svazek kopru
Postup
V misce si promícháme cukr se solí. Polovinu směsi rovnoměrně nasypeme na dno větší uzavíratelné dózy. Na směs umístíme lososa odstraněnou kůží nahoru.
Do malé misky se najemno nastrouháme červenou řepu a kůru z citrónu (pouze žlutou část), promícháme. Tuto směs navršíme na filet lososa a přimáčkneme.
Vše zasypeme druhou polovinou směsi soli a cukru. Dózu uzavřeme a necháme v lednici 24 hodin marinovat.
Po 24 hodinách odstraníme směs řepy, filet opláchneme pod studenou tekoucí vodou a osušíme papírovými utěrkami. Celý filet obalíme v nasekaném kopru.
Připravíme si hořčičný dresink. V misce si smícháme 1 lžíci dijonské hořčice s 5 lžícemi olivového oleje, šťávou s poloviny citrónu a lžičkou nasekaného kopru. Důkladně prošleháme, aby se nám směs dokonale spojila.
Ostrým nožem nakrájíme lososa na co nejtenčí plátky a jemně pokapeme připraveným dresinkem. Podáváme s opečeným toastovým chlebem a máslem.
Marinovaný losos
Tato příprava lososa je velmi jednoduchá a nepřímo úměrná výsledné chuti. Stačí den předem připravit a máte skvěle upraveného lososa. Myslím, že si ho pak velmi oblíbíte, stačí hezký kus lososa, sůl, cukr a vzhůru do receptu.
Uvařili jsme 14.12.2014
Komentáře
ale v tomhle pripade neni co vymyslet.
BTW: pored jeste nevim, na co je tam ta cervena repa, kterou po nalozeni doporucujete oplachnout...?
Řepa jednak lososa krásně obarví, ale zároveň mu dodá jemnou příchuť. Vyzkoušejte a uvidíte...
A dressing se dela (tedy v naproste klasice) z "honey mustard"...
Myslim, ze v tomto pripade neni potreba experimentovat, tady uz bylo vsechno vymysleno a v jednoduchosti je krasa. http://www.marcussamuelsson.com/recipe/gravlax
Jak urcite vite, tenhle clovek to tady v USA zpopularizoval a jak jsem vyzkousel uz par jinych receptu, tohle je proste klasika.
Cukr a sul, mezi dva filety dat hromadu kopru, natesno zabalit do folie na par dnu a je to (rika Pat a Mat)...
A v zadnem pripade tousty !!!!
Ta ryba ma tak jemnou chut, ze tvrdy chleba to cele zabije ! Idealni by byly ruske "bliny" ci neco podobneho, jinak co nejmekci zitny chleb.
Lze jeste posypat ve finale na taliri kapary a par na co nejjemneji nakrajenymi kolecky cervene cibule.
Vyzkousejte, doporucuji...
A bílý toast je fakt měkký a dobrý pečivo :)
P.S.: bohužel ani jeden nemáme rádi kapary, že jsou moc aromatické a berou všechnu chuť jídla na sebe, takže to asi nezkusíme, ale cibuli na to používáme