Batátové bulky


Víte co má batáta společného s bramborem? Vůbec nic. Tedy pokud se bavíme o botanické stránce. Přesto mají společný původ ze Střední Ameriky a vysoký podíl škrobu a cukru (mimochodem batáty mají až o polovinu vyšší energetickou hodnotu než brambory). Díky jejich složení se hodí k různému zpracování v kuchyni, například na pečení. A právě proto, zde máme pro vás recept na hamburgerové bulky, které můžete například zkusit ve výborné kombinaci s teriyaki lososem.

Ingredience
350 g hladké mouky
130 ml plnotučného mléka
125 g pečených batátů
40 g másla pokojové teploty
15 g cukru krupice
4 g sušeného droždí
4 g soli
1 vejce - žloutek a bílek zvlášť
špetka muškátového oříšku
bílý a černý sezam


Postup
Troubu si předehřejeme na 200 °C. Sladkou bramboru omyjeme, osušíme a slupku propícháme vidličkou. Bramboru položíme na plech vyložený pečícím papírem a dáme ji péct do předehřáté trouby na 40-50 minut. Propečení zkontrolujeme pomocí malého nože, který by měl jít do brambory snadno zapíchnout. Bramboru necháme zcela vychladnout. Bramboru si můžeme upéct den předem.



Mléko ohřejeme na teplotu 37 °C, přidáme droždí s cukrem a promícháme. Počkáme, až se na hladině začne tvořit pěna. Upečenou bramboru vydlabeme, odvážíme přesně 125 g a důkladně rozmačkáme vidličkou.
Do větší mísy dáme mouku, sůl, muškátový oříšek a máslo. Prsty se máslo snažíme co nejvíce zapracovat do mouky (rozdrobíme ho). V mouce by nám neměly zůstat žádné větší kousky másla.
Přidáme drožďovou směs, žloutek, rozmačkanou bramboru a vypracujeme hladké a elastické tělo, které by ale mělo být lehce lepivé. Těsto dáme do olejem vymazané mísy, zakryjeme potravinářskou fólií a dáme kynout na 60-90 minut. Těsto by mělo zdvojnásobit svoji velikost.



Vál si lehce poprášíme moukou, vykynuté těsto na něj vyklopíme a důkladně ho prohněteme. Snažíme se z těsta dostat maximum vzduchu. Těsto rozválíme na obdélník, který srolujeme do roličky. Znovu rozválíme na obdélník, znovu srolujeme a rozdělíme na 8 stejných částí, které vytvarujeme do hladké kuličky. Kuličky dáme na plech vyložený pečícím papírem, zakryjeme je potravinářskou fólií a dáme je na 45-50 minut kynout. Těsto musí zdvojnásobit svoji velikost.



Troubu si předehřejeme na 190 °C. V misce prošleháme bílek s 1 lžičkou vody, povrch bulek potřeme, posypeme bílým a černým sezamem a dáme péct do předehřáté trouby na 15-20 minut dozlatova. Necháme vychladnout na mřížce. Upečené bulky mají díky přidaným batátům krásně žlutou střídku.


Vytisknout

Uvařili jsme 20.2.2015


Komentáře

   odpovědět
Tyto batátové bulky jsou vážně úžasné. Zkoušela jsem i ty obyčejné s bramborou, ale těmto se nic nevyrovná. Perfektní, budu jistě opakovat. Muž se jen oblizoval
   odpovědět
Ahoj Blanko a Kubo,

ty jo, tak i tady jsem zapomněla zanechat stopu, že upečeno a musím říct, že i tento recept nezklamal.

No prostě super 1
kublanka odpověděl(a)
skvělé! díky moc
   odpovědět
musím potvrdit, že tyto bulky jsou vážně fantastické, myslela jsem si, že je zamrazím a vyzkouším, jaké budou později, ale nezbyly, jak moc chutnaly... 1
kublanka odpověděl(a)
děkujeme :) jsme rádi, že chutnali. My už je pečeme v takovém množství, že ani kluci je nedokáží sníst, takže se nám občas podaří 2, 3 zamrazit na později :))
   odpovědět
Musim vyzkouset, vypadaji bajecne! 1
kublanka odpověděl(a)
tohle pečivo je snad úplně nejlepší - a hlavně když se zamrazí tak je jako čerstvé potom
   odpovědět
Výborné! 1
kublanka odpověděl(a)
děkujeme 1