Ingredience
350 g hladké mouky
130 ml plnotučného mléka
125 g pečených batátů
40 g másla pokojové teploty
15 g cukru krupice
4 g sušeného droždí
4 g soli
1 vejce - žloutek a bílek zvlášť
špetka muškátového oříšku
bílý a černý sezam
Postup
Troubu si předehřejeme na 200 °C. Sladkou bramboru omyjeme, osušíme a slupku propícháme vidličkou. Bramboru položíme na plech vyložený pečícím papírem a dáme ji péct do předehřáté trouby na 40-50 minut. Propečení zkontrolujeme pomocí malého nože, který by měl jít do brambory snadno zapíchnout. Bramboru necháme zcela vychladnout. Bramboru si můžeme upéct den předem.
Mléko ohřejeme na teplotu 37 °C, přidáme droždí s cukrem a promícháme. Počkáme, až se na hladině začne tvořit pěna.
Upečenou bramboru vydlabeme, odvážíme přesně 125 g a důkladně rozmačkáme vidličkou.
Do větší mísy dáme mouku, sůl, muškátový oříšek a máslo. Prsty se máslo snažíme co nejvíce zapracovat do mouky (rozdrobíme ho). V mouce by nám neměly zůstat žádné větší kousky másla.
Přidáme drožďovou směs, žloutek, rozmačkanou bramboru a vypracujeme hladké a elastické tělo, které by ale mělo být lehce lepivé. Těsto dáme do olejem vymazané mísy, zakryjeme potravinářskou fólií a dáme kynout na 60-90 minut. Těsto by mělo zdvojnásobit svoji velikost.
Vál si lehce poprášíme moukou, vykynuté těsto na něj vyklopíme a důkladně ho prohněteme. Snažíme se z těsta dostat maximum vzduchu. Těsto rozválíme na obdélník, který srolujeme do roličky. Znovu rozválíme na obdélník, znovu srolujeme a rozdělíme na 8 stejných částí, které vytvarujeme do hladké kuličky. Kuličky dáme na plech vyložený pečícím papírem, zakryjeme je potravinářskou fólií a dáme je na 45-50 minut kynout. Těsto musí zdvojnásobit svoji velikost.
Troubu si předehřejeme na 190 °C. V misce prošleháme bílek s 1 lžičkou vody, povrch bulek potřeme, posypeme bílým a černým sezamem a dáme péct do předehřáté trouby na 15-20 minut dozlatova. Necháme vychladnout na mřížce. Upečené bulky mají díky přidaným batátům krásně žlutou střídku.
Batátové bulky
Víte co má batáta společného s bramborem? Vůbec nic. Tedy pokud se bavíme o botanické stránce. Přesto mají společný původ ze Střední Ameriky a vysoký podíl škrobu a cukru (mimochodem batáty mají až o polovinu vyšší energetickou hodnotu než brambory). Díky jejich složení se hodí k různému zpracování v kuchyni, například na pečení. A právě proto, zde máme pro vás recept na hamburgerové bulky, které můžete například zkusit ve výborné kombinaci s teriyaki lososem.
Uvařili jsme 20.2.2015
Komentáře
ty jo, tak i tady jsem zapomněla zanechat stopu, že upečeno a musím říct, že i tento recept nezklamal.
No prostě super