Batátové bulky


Víte co má batáta společného s bramborem? Vůbec nic. Tedy pokud se bavíme o botanické stránce. Přesto mají společný původ ze Střední Ameriky a vysoký podíl škrobu a cukru (mimochodem batáty mají až o polovinu vyšší energetickou hodnotu než brambory). Díky jejich složení se hodí k různému zpracování v kuchyni, například na pečení. A právě proto, zde máme pro vás recept na hamburgerové bulky, které můžete například zkusit ve výborné kombinaci s teriyaki lososem.

Ingredience
350 g hladké mouky
130 ml plnotučného mléka
125 g pečených batátů
40 g másla pokojové teploty
15 g cukru krupice
4 g sušeného droždí
4 g soli
1 vejce - žloutek a bílek zvlášť
špetka muškátového oříšku
bílý a černý sezam


Postup
Troubu si předehřejeme na 200 °C. Sladkou bramboru omyjeme, osušíme a slupku propícháme vidličkou. Bramboru položíme na plech vyložený pečícím papírem a dáme ji péct do předehřáté trouby na 40-50 minut. Propečení zkontrolujeme pomocí malého nože, který by měl jít do brambory snadno zapíchnout. Bramboru necháme zcela vychladnout. Bramboru si můžeme upéct den předem.



Mléko ohřejeme na teplotu 37 °C, přidáme droždí s cukrem a promícháme. Počkáme, až se na hladině začne tvořit pěna. Upečenou bramboru vydlabeme, odvážíme přesně 125 g a důkladně rozmačkáme vidličkou.
Do větší mísy dáme mouku, sůl, muškátový oříšek a máslo. Prsty se máslo snažíme co nejvíce zapracovat do mouky (rozdrobíme ho). V mouce by nám neměly zůstat žádné větší kousky másla.
Přidáme drožďovou směs, žloutek, rozmačkanou bramboru a vypracujeme hladké a elastické tělo, které by ale mělo být lehce lepivé. Těsto dáme do olejem vymazané mísy, zakryjeme potravinářskou fólií a dáme kynout na 60-90 minut. Těsto by mělo zdvojnásobit svoji velikost.



Vál si lehce poprášíme moukou, vykynuté těsto na něj vyklopíme a důkladně ho prohněteme. Snažíme se z těsta dostat maximum vzduchu. Těsto rozválíme na obdélník, který srolujeme do roličky. Znovu rozválíme na obdélník, znovu srolujeme a rozdělíme na 8 stejných částí, které vytvarujeme do hladké kuličky. Kuličky dáme na plech vyložený pečícím papírem, zakryjeme je potravinářskou fólií a dáme je na 45-50 minut kynout. Těsto musí zdvojnásobit svoji velikost.



Troubu si předehřejeme na 190 °C. V misce prošleháme bílek s 1 lžičkou vody, povrch bulek potřeme, posypeme bílým a černým sezamem a dáme péct do předehřáté trouby na 15-20 minut dozlatova. Necháme vychladnout na mřížce. Upečené bulky mají díky přidaným batátům krásně žlutou střídku.


Vytisknout

Uvařili jsme 20.2.2015


Komentáře

   odpovědět
musím potvrdit, že tyto bulky jsou vážně fantastické, myslela jsem si, že je zamrazím a vyzkouším, jaké budou později, ale nezbyly, jak moc chutnaly... 1
kublanka odpověděl(a)
děkujeme :) jsme rádi, že chutnali. My už je pečeme v takovém množství, že ani kluci je nedokáží sníst, takže se nám občas podaří 2, 3 zamrazit na později :))
   odpovědět
Musim vyzkouset, vypadaji bajecne! 1
kublanka odpověděl(a)
tohle pečivo je snad úplně nejlepší - a hlavně když se zamrazí tak je jako čerstvé potom
   odpovědět
Výborné! 1
kublanka odpověděl(a)
děkujeme 1