Ingredience
4 hamburgerové bulky – recept naleznete ZDE
paštika z kuřecích nebo vepřových jater
200 ml majonézy
1 lžička srirachy
2 chilli papričky – nakrájená na kolečka
svazek koriandru
máslo na opečení bulek
Nakládaná zelenina
2 mrkve
½ ředkve daikon
5 lžic jablečného nebo bílého vinného octa
5 lžic cukru krupice
½ lžičky soli
Burger
600 g mletého hovězího masa
1 stéblo citrónové trávy
2 stroužky česneku
1 lžička maggi nebo sójové omáčky
½ lžičky rybí omáčky
1 lžička cukru krupice
½ lžičky čerstvě mletého černého pepře
slunečnicový olej na potření
Postup
Mrkev spolu s daikonem oloupeme a nakrájíme je na nudličky o velikosti zápalky. Nakrájenou zeleninu dáme do mísy a přidáme 5 lžic cukru krupice, 5 lžic octa a ½ lžičky soli. Dobře promícháme a necháme 15-20 minut vypotit. Poté scedíme, vyždímáme rukama a uložíme až do podávání v lednici.
Stéblo citrónové trávy naklepeme paličkou a nakrájíme najemno. Česnek rozdrtíme a spolu s nakrájenou citrónovou trávou, maggi, cukrem krupicí, rybí omáčkou a mletým pepřem přidáme k mletému masu a dobře promícháme. Maso necháme 30 minut odpočinout a poté z něj vytvarujeme 4 stejně velké burgery, které slabě potřeme slunečnicovým olejem. Grilujeme je cca 6-8 minut z každé strany v závislosti na požadovaném stupni propečení.
Majonézu si smícháme se srirachou. Hamburgerové bulky podélně rozřízneme a řezné plochy opečeme na pánvi slabě vymazané máslem. Spodní polovinu opečené bulky potřeme tenkou vrstvou paštiky, na kterou dáme burger, na něj nakládanou zeleninu, chilli papričky a koriandr. Na závěr přiklopíme horní polovinou bulky, kterou jsme potřeli majonézou smíchanou se srirachou.
Banh mi burger
Klasické bagety Banh mi zná naštěstí už každý. Například v Praze je několik restaurací, kde si je můžete objednat a nebudete určitě litovat. Pro ty ostatní může pomoci třeba tento recept ZDE.
Ale tentokrát jsme zkusili jinou variantu exotické chuti Banh mi a to rovnou v podobě klasického hamburgeru. A až to někdy uvidíte u McDonaldu nebo jinde, tak jim vyřiďte, že chceme podíl ze zisku.
Uvařili jsme 20.2.2016
Komentáře