560 g hladké mouky
290 ml plnotučného mléka
105 g uvařených brambor ve slupce typu C (studené)
57 g másla pokojové teploty
40 g cukru krupice
8 g sušeného droždí
9 g soli
1 vejce velikosti L
1 vejce + 1 lžíce plnotučného mléka na potření
sezam
Postup
Mléko ohřejeme na teplotu 37 °C, přidáme droždí s cukrem a promícháme. Počkáme, až se na hladině začne tvořit pěna.
Uvařenou bramboru oloupáme a nastrouháme na jemném struhadle. Do větší mísy dáme mouku, sůl a máslo. Prsty se máslo snažíme co nejvíce zapracovat do mouky (rozdrobíme ho). V mouce by nám neměly zůstat žádné větší kousky másla.
Přidáme drožďovou směs, vejce, nastrouhanou bramboru a vypracujeme hladké a elastické tělo, které by ale mělo být lehce lepivé. Těsto dáme do mísy, zakryjeme potravinářskou fólií a dáme kynout na 60-90 minut. Těsto by mělo zdvojnásobit svoji velikost.
Vál si lehce poprášíme moukou, vykynuté těsto na něj vyklopíme a důkladně ho prohněteme. Snažíme se z těsta dostat maximum vzduchu. Těsto rozválíme na obdélník, který srolujeme do roličky. Znovu rozválíme na obdélník, znovu srolujeme a rozdělíme na 12 stejných částí, které vytvarujeme do hladké kuličky. Kuličky dáme na plech vyložený pečícím papírem a zakryjeme potravinářskou fólií a dáme na 60-90 minut kynout. Těsto musí zdvojnásobit svoji velikost.

Troubu si předehřejeme na 200 °C. V misce prošleháme vejce s mlékem, povrch bulek potřeme, posypeme sezamem a dáme péct na 15-20 minut dozlatova. Necháme vychladnout na mřížce.
Upečené bulky můžeme zamrazit.

Komentáře
Mám dotaz:
Doporučil bych bulky potřít až po pár minutách pečení, jinak vám trochu zplyhnou ?
Děkuji
ale co zkusit: http://www.kublanka.cz/slane-peceni/batatove_bulky
taky jsme recept vyzkoušeli, všechno šlo dobře, těsto krásně nakynulo, bulky na plechu vypadaly jako knedlíky, ale po finálním potření vajíčkem s mlékem se bulky propadly a staly se z nich placaté koláčky
Nevíte prosím kde se mohla stát chyba? Že by bulky na plechu kynuly příliš dlouho?
Děkuji!
Díky
Dělala jsem MINI verze po cca 26 gramech a mám 43 roztomilých malých hamburgrů. Ještě jednou děkuji
https://kazdymozevarit.com/2016/05/29/domace-zemle-na-hamburger/