Hamburgerové bulky


Když jsme začínali dělat hamburgery, byli jsme odkázáni na tu hrůzu ze supermarketu, která se drze nazývá hamburgerová houska. Mohli jste mít sebelepší maso a stejně jste celý burger zabili právě houskou z pytlíku, která byla vše, jen ne dobrá. Potom jsme vyzkoušeli řadu receptů, více či méně úspěšně, až jsme se dostali k tomuto. Takže hurá k troubě, protože až přijde grilovací sezóna, tak budete tyhle hamburgerové bulky sekat jak Baťa cvičky a budete za hvězdu.

Ingredience
560 g hladké mouky
290 ml plnotučného mléka
105 g uvařených brambor ve slupce typu C (studené)
57 g másla pokojové teploty
40 g cukru krupice
8 g sušeného droždí
9 g soli
1 vejce velikosti L
1 vejce + 1 lžíce plnotučného mléka na potření
sezam


Postup
Mléko ohřejeme na teplotu 37 °C, přidáme droždí s cukrem a promícháme. Počkáme, až se na hladině začne tvořit pěna.
Uvařenou bramboru oloupáme a nastrouháme na jemném struhadle. Do větší mísy dáme mouku, sůl a máslo. Prsty se máslo snažíme co nejvíce zapracovat do mouky (rozdrobíme ho). V mouce by nám neměly zůstat žádné větší kousky másla.
Přidáme drožďovou směs, vejce, nastrouhanou bramboru a vypracujeme hladké a elastické tělo, které by ale mělo být lehce lepivé. Těsto dáme do mísy, zakryjeme potravinářskou fólií a dáme kynout na 60-90 minut. Těsto by mělo zdvojnásobit svoji velikost.
Vál si lehce poprášíme moukou, vykynuté těsto na něj vyklopíme a důkladně ho prohněteme. Snažíme se z těsta dostat maximum vzduchu. Těsto rozválíme na obdélník, který srolujeme do roličky. Znovu rozválíme na obdélník, znovu srolujeme a rozdělíme na 12 stejných částí, které vytvarujeme do hladké kuličky. Kuličky dáme na plech vyložený pečícím papírem a zakryjeme potravinářskou fólií a dáme na 60-90 minut kynout. Těsto musí zdvojnásobit svoji velikost.



Troubu si předehřejeme na 200 °C. V misce prošleháme vejce s mlékem, povrch bulek potřeme, posypeme sezamem a dáme péct na 15-20 minut dozlatova. Necháme vychladnout na mřížce.
Upečené bulky můžeme zamrazit.

Vytisknout

Uvařili jsme 18.1.2015


Komentáře

   odpovědět
Recept výborný, peču obvykle ze dvou dávek a jiný recept už nehledám. Co zbyde, zamražujeme. Jen moje zkušenost: 1) Zkoušela jsem dvakrát péct i z bezlepkové mouky (už nevím,nejspíš schar) a bohužel mi ani jednou bulky nevylezly, jakoby nevykynuly, i když kvásek byl OK; 2) Místo 8g sušeného droždí dávám půl kostky čerstvého (to pro ty, co se s tím nechtějí počítat); 3)Bulky dělám na 120 gr, vyjde mi jich 9 velkých a jedna malá; 4)bulky na plechu nechávám kynout max. 60 minut, jinak překynou a při potírání mi splasknou (už se mi stalo dvakrát, může to být tím čerstvým droždím, nevím). Pokud vám první bulka při potírání splaskne, lepší všechny sundat z papíru, vykoulet a nechat znova nakynout.
   odpovědět
Luxus... prostě to co jsem hledala dlouho❤️.... Lepší recept na bulky jsem nanesla a divím se ,že jsem ho neobjevila dřív....klobouk dolů a děkuji za něj...už teď se těším na grilovací sezónu....a recept si jdu přepsat do svého sešitu s nej recepty co stojí za to ❤️❤️❤️????????
  Potírání bulek odpovědět
Děkuji za recept bulky jsou jednoznačně bezkonkurenční
Mám dotaz:
Doporučil bych bulky potřít až po pár minutách pečení, jinak vám trochu zplyhnou ? 1
   odpovědět
Potrebovala bych upéct bulky v bezlepkové variantě - bude fungovat nahrazení mouky produktem Schar??? 4
  Polotučné mléko odpovědět
Dobrý den, můžu použít polotučné mléko místo plnotučného?
Děkuji 1
   odpovědět
Dobrý den, nemá cenu už cokoli psát bulky jsou super perfekt dnes zkouším přidat smaženou cibulku. O výsledek se podelim
   odpovědět
Dobrý den, dnes peču už zhruba šestistý kus bulek podle vašeho receptu 1 (ano opravdu 600 3 ) a chci Vám za něj moc poděkovat, pro mě je bezkonkurenční 1
kublanka odpověděl(a)
hehe my jsme jich upekli sotva 60 :)))))) tak to klobouk dolu 3 3 3 3 3
   odpovědět
Nekomentuji nikde recepty, zde musím udělat výjimku. Nevím, kde jste recept našli, ale smekám. Vyzkoušel jsem asi deset různých receptů, ale tento je suveréně ten nejlepší. Bulky ukázkové. Jen jsem použil čerstvé droždí, dal jen polovinu cukru a přidal nasušený rozmarýn. Dobrota. Ještě jednou mockrát děkuji. 1
kublanka odpověděl(a)
Dobrý den, děkujeme moc. Většina našich receptů je složenina z více zdrojů, jsou odvařené /odpečené /odzkoušené a teprve pak publikované. Pokud je tomu jinak, tak zdroj vždy uvedeme :)jsme moc rádi, že se zadařilo
  Skvělé odpovědět
Tyhle bulky dělám už dlouho, jsou neskutečně dobré. Dnes zkouším místo brambory batát, tak uvidíme co se stane ????(brambory včera došly ...)
kublanka odpověděl(a)
tak to jsme zvědavý ;)
ale co zkusit: http://www.kublanka.cz/slane-peceni/batatove_bulky
odpověděl(a)
Tak se povedlo i s batátem. 1 Nahradila jsem stejné množství jako je uvedené u brambory. Bulky měly krásnou žlutou barvu. Děkuji za odkaz, příště zkusím přímo ty batátové 5
kublanka odpověděl(a)
super!! díky
  nepovedlo se odpovědět
Dobrý den,
taky jsme recept vyzkoušeli, všechno šlo dobře, těsto krásně nakynulo, bulky na plechu vypadaly jako knedlíky, ale po finálním potření vajíčkem s mlékem se bulky propadly a staly se z nich placaté koláčky 7 napadlo mě že je to tím, že mléko s vajíčkem bylo studené a tak jsem druhý plech potřela touto směsí už zahřátou, ale i druhá várka bulek splaskla 4
Nevíte prosím kde se mohla stát chyba? Že by bulky na plechu kynuly příliš dlouho?
Děkuji!
kublanka odpověděl(a)
Dobrý den, takhle od počítače je to těžké říci, ale veškeré symptomy nasvědčují, že bulky byly překynuté :( bohužel víc asi nedokážeme poradit
   odpovědět
Luxusní bulky, povedly se krásně a nadýchané byly i za dva dny. Zkoušeli jste část bílé mouky nahradit celozrnnou? I v ostatních receptech? Bude to taky fungovat s ostatními surovinami? díky
kublanka odpověděl(a)
dobrý den, moc děkujeme, ad celozrnná mouka, moc to ozkoušené nemáme :(
odpověděl(a)
Dobry den, bulky jsem delala nekolikrat, a jednou i 50:50 se spaldovou celozrnnou moukou. Vykynuly uplne stejne, chut taky super. 1
kublanka odpověděl(a)
skvěle
   odpovědět
Chtěl bych se zeptat, jestli je možné přidat do těsta vyškvařenou slaninu a bylinky?
Díky
kublanka odpověděl(a)
dobrý den, určitě můžete :) a pak dejte vědět jak to dopadlo, velmi inspirativní přístup 1
   odpovědět
Dobrý den, včera jsem vyzkoušel a jsou skvělé. Díky
kublanka odpověděl(a)
děkujeme, to jsme moc rádi
  Luxusní odpovědět
Lepší už nemohou existovat! Dělala jsem 2x a pokaždé výborné! Akorát již z jedné dávky dělám max. 10ks, můj muž má rád obří burgery 1
kublanka odpověděl(a)
DĚKUJEME MOC! to jsme velmi rádi, že se takhle daří
  Spokojenost odpovědět
Jsou skvělé, už jiné nedělám - zatím se vždy povedly.
kublanka odpověděl(a)
SUPER! moc děkujeme! :)
   odpovědět
Děkuji !!! Nejlepší, nejvoňavější, nejchutnější bulky na hamburgery na světě.
Dělala jsem MINI verze po cca 26 gramech a mám 43 roztomilých malých hamburgrů. Ještě jednou děkuji 1
kublanka odpověděl(a)
a my děkujeme moc za důvěru! :-)) díky díky díky
   odpovědět
Konečne to je ono !!diky moc už jsem myslel ze nikdy neudelam housku na burgr podle mych predstav ,jsou fenonenalni dekuji 1
kublanka odpověděl(a)
Děkujeme! tak to jsme šťastní! skvělé!
  Dotaz odpovědět
Prosím o radu - jaké množství by bylo třeba čerstvého droždí? Sušené nepoužívám, protože u nás prodávají čerstvé rozvažované a podle typu těsta dávám 50 - 100 g na 1 kg mouky. Díky za radu.
kublanka odpověděl(a)
Dobrý den, zhruba to vychází na půl kostky droždí, cca 21 gramů. Dobré je používat tuhle stránku i pro další recepty: http://www.traditionaloven.com/conversions_of_measures/yeast_converter.html
  poděkování odpovědět
Děkuji za úžasný recept, pekla jsem z dvojté dávky, už teď se těším, že vyzkouším další Vaše recepty. 1
kublanka odpověděl(a)
Paráda! Moc děkujeme za důvěru 1
  Otazka odpovědět
105g maju mat brambory pred varenim ci po uvareni?
kublanka odpověděl(a)
Dobrý den, po uvaření :)
  dokonalosť! odpovědět
Priatelia, váš recept je absolútne dokonalý! Funguje a váš blog je tiež veľmi pekne urobený. Preto váš recept zdieľam na svojom blogu s odkazo mna vás. Držím vám palce!

https://kazdymozevarit.com/2016/05/29/domace-zemle-na-hamburger/
kublanka odpověděl(a)
Dobrý den, moc děkujeme! a jsme rádi za sdílení ;)
  super :-) odpovědět
Dobrý den, vyzkoušela jsem již druhý recept z vašeho blogu a musím říct, že super:-) 4 bulky byly naprosto výstavní, zbytek krásný... 1 Trochu jsem podváděla a zadělala těsto v pekárně (s miminkem nejde jinak 5 ) a vše vyšlo super. Druhé kynutí jsem samozřejmě dodržela. Teď se půjdu pustit do čoko dortu pro manžela - také z vašeho blogu. Jiný nechtěl. Nezvažujete kuchařku?? Díky V.
kublanka odpověděl(a)
Dobrý den Viki, jsme moc rádi, že se takhle daří a že chutnalo. Ad kuchařka - říká se nikdy neříkej nikdy, tak radši nic neříkám :) děkujeme moc
  pochvala odpovědět
Bulky jsou úplně nej nej nej
kublanka odpověděl(a)
Děkujeme moc!!
   odpovědět
Robim burgre roky ale taku fantasticku bulku som este nemal. Bomba dakujem
kublanka odpověděl(a)
My děkujeme za krásný kompliment! 1
   odpovědět
Perfektní, krásně nadýchaný, jiný už nedělám!
kublanka odpověděl(a)
super, to máme velkou radost, ještě máme na blogu jedny s batáty ;)
  Hamburgery odpovědět
Jedinečné, nádherné, fantastické - takhle mi nadávali všichni, co viděli výtvor z Vašeho receptu. Moc díky, burgr to posunulo na jinou úroveň
kublanka odpověděl(a)
Děkujeme, takovéhle "nadávání" se dá přežít :) děkujeme moc
  bulky odpovědět
Tak právě jsme je ochutnali... udělala jsem na zkoušku jenom poloviční množství, abychom otestovali před začínající sezónou (a blížící se garden party jako narozeninové oslavy) a jsme nadšení. Jsou naprosto perfektní (i k jídlu samotné). Moc díky za recept 2
kublanka odpověděl(a)
nemáte zač, my už se taky těšíme na grilovací sezonu, bude to za chvilku :))) konečně
  in love (again) odpovědět
Včera jsem je pekla k večeři (dala jsem míň cukru, ale i tak báječné) a přítel se zase a znova olizoval až za ušima 2 Říkal, nejlepší burger v jeho životě. Takže opět mooooc díky a zítra se chystám na nějakou vaši Asii. Jste úúúúžasní 1 1 1
kublanka odpověděl(a)
děkujeme moc, jsme rádi, že vám takhle chutná a že se vám daří z našich receptů tvořit dobroty :)
  buchta? odpovědět
Nemuzu si pomoci, ale pokud se do testa da misto vody mleko, chutna to jak buchta. Do peciva k masu, jedine voda. Muj nazor. Jinak klasicky recept, nezklame.....
kublanka odpověděl(a)
vidíte, můžete zkusit jiné recepty, ale nám právě chutná ta jemně nasládlá chuť a jelikož většinou preferujeme pikantnější složení omáček k masu, tak je to výborná kombinace. Ostatně třeba v black dog nebo dishy nám přijdou zhruba tak stejně, spíše více sladké a jsou tam výborné, zejména v Black Dog Cantina.
   odpovědět
Pořád hledám ten můj perfektní burger bun a tento je opravdu velmi chutný. Ještě mám ráda recept od Markéty z Kitchenette, jen ještě musím zapracovat na té vizuální části, abych měla takovou dokonalou housku jako vy! :) Nevím proč ty moje se vždy tak nějak rozjedou do stran a to vypadají jako spokojené kulaťoučké bulky :).
kublanka odpověděl(a)
JJ Markéta má také výborný recept, stejně jako ostatní recepty. Jinak bulky jsou otázkou cviku, takže příště budou už jen lepší a lepší :) děkujeme
   odpovědět
zkoušela jsem několik "zaručených" receptů na bulku,ale tato je TOP! 1
kublanka odpověděl(a)
Děkujeme! jsme rádi, že bulky baví. My je děláme častěji než domácí chleba. Dá se dělat s nima cokoliv a nikdy člověk neví, jestli večer nebude třeba grilovat. Zejména v létě :)
  oběd odpovědět
Moc zdravím a děkuji za úžasné recepty,dnes jsem dělala bulky a měly obrovský úspěch....jen tak dál 1 1 1 1 1
kublanka odpověděl(a)
děkujeme moc :) tyhle bulky máme taky moc rádi :)
   odpovědět
Opět musím chválit: bulky se povedly a jsou strašně dobré. Domácí požadavek byl, aby výsledkem byl hamburger "dvouručák", takže jsem jich dělala jenom osm. Výsledek stál za to. Díky a přeji i nadále šťastnou ruku při výběru receptů a vaření.
kublanka odpověděl(a)
Děkujeme :) dvouručák je základ! 1 u nás ty velké dokáží jíst i kluci (3 a 6 let). Oni se nezdají, ale dají se krásně zmáčknout. A nedám na ně dopustit, v mrazáku máme vždy pro strýčka příhodu 4, 5 zamrazených bulek.
  droždí a sezam odpovědět
Oslavné komentáře už nebudu psát, protože jsem vyplýtvala všechna óch a ách u minulých receptů :-D K věci: prosím značku sušeného droždí, já mám Saf-instant (s vlaštovkou), pytlíček po 10 g – kdo to má odvažovat? Dva gramy hrknou do těsta jako nic... A můžu nahradit černý sezam bílým? Nebudu ostrakizována?!
kublanka odpověděl(a)
Ja pouzivam take Saf-instant. Odmeruji to na digitalni vaze. Pokud nemáš, můžeš to zkusit nasypat od oka - proste ti musi zbyt v pytlicku trochu drozdi po dne. Kdyz se mi vybijou baterky ve vaze, tak to take takhle resim 5