Ingredience
560 g hladké mouky
290 ml plnotučného mléka
105 g uvařených brambor ve slupce typu C (studené)
57 g másla pokojové teploty
40 g cukru krupice
8 g sušeného droždí
9 g soli
1 vejce velikosti L
1 vejce + 1 lžíce plnotučného mléka na potření
sezam
Postup
Mléko ohřejeme na teplotu 37 °C, přidáme droždí s cukrem a promícháme. Počkáme, až se na hladině začne tvořit pěna.
Uvařenou bramboru oloupáme a nastrouháme na jemném struhadle. Do větší mísy dáme mouku, sůl a máslo. Prsty se máslo snažíme co nejvíce zapracovat do mouky (rozdrobíme ho). V mouce by nám neměly zůstat žádné větší kousky másla.
Přidáme drožďovou směs, vejce, nastrouhanou bramboru a vypracujeme hladké a elastické tělo, které by ale mělo být lehce lepivé. Těsto dáme do mísy, zakryjeme potravinářskou fólií a dáme kynout na 60-90 minut. Těsto by mělo zdvojnásobit svoji velikost.
Vál si lehce poprášíme moukou, vykynuté těsto na něj vyklopíme a důkladně ho prohněteme. Snažíme se z těsta dostat maximum vzduchu. Těsto rozválíme na obdélník, který srolujeme do roličky. Znovu rozválíme na obdélník, znovu srolujeme a rozdělíme na 12 stejných částí, které vytvarujeme do hladké kuličky. Kuličky dáme na plech vyložený pečícím papírem a zakryjeme potravinářskou fólií a dáme na 60-90 minut kynout. Těsto musí zdvojnásobit svoji velikost.
Troubu si předehřejeme na 200 °C. V misce prošleháme vejce s mlékem, povrch bulek potřeme, posypeme sezamem a dáme péct na 15-20 minut dozlatova. Necháme vychladnout na mřížce.
Upečené bulky můžeme zamrazit.
Hamburgerové bulky
Když jsme začínali dělat hamburgery, byli jsme odkázáni na tu hrůzu ze supermarketu, která se drze nazývá hamburgerová houska. Mohli jste mít sebelepší maso a stejně jste celý burger zabili právě houskou z pytlíku, která byla vše, jen ne dobrá. Potom jsme vyzkoušeli řadu receptů, více či méně úspěšně, až jsme se dostali k tomuto. Takže hurá k troubě, protože až přijde grilovací sezóna, tak budete tyhle hamburgerové bulky sekat jak Baťa cvičky a budete za hvězdu.
Uvařili jsme 18.1.2015
Komentáře
Mám dotaz:
Doporučil bych bulky potřít až po pár minutách pečení, jinak vám trochu zplyhnou ?
Děkuji
ale co zkusit: http://www.kublanka.cz/slane-peceni/batatove_bulky
taky jsme recept vyzkoušeli, všechno šlo dobře, těsto krásně nakynulo, bulky na plechu vypadaly jako knedlíky, ale po finálním potření vajíčkem s mlékem se bulky propadly a staly se z nich placaté koláčky napadlo mě že je to tím, že mléko s vajíčkem bylo studené a tak jsem druhý plech potřela touto směsí už zahřátou, ale i druhá várka bulek splaskla
Nevíte prosím kde se mohla stát chyba? Že by bulky na plechu kynuly příliš dlouho?
Děkuji!
Díky
Dělala jsem MINI verze po cca 26 gramech a mám 43 roztomilých malých hamburgrů. Ještě jednou děkuji
https://kazdymozevarit.com/2016/05/29/domace-zemle-na-hamburger/