Bánh mi s grilovaným kuřecím masem


Málokdo si dokáže představit, jak je rodič znevýhodněn oproti single jedincům, či bezdětným párům. Například na food festivalech. Zatímco bezdětní si maximálně hlídají své peněženky a košíčky, tak rodič hlídá dítě, děti a partnera (protože se přeci nesmíme rozdělit, když jsme přišli jako rodina). Na hlídání peněženky už nezbývá čas, ale v té zase naštěstí díky dětem moc ke krádeži není.
Hlídat děti na street food festivalech je prostě peklo. Zastavíte se obdivně u jednoho stánku s čímkoliv a jedno dítě už je o 300 metrů vpředu a druhé dítě o 300 metrů vzadu. Taková prostá návštěva chce jemnou motoriku (někdy raději notoriku), geniální orientační smysl, synchronizaci s partnerem a ještě nejlépe děti na řetězu. Čím lepší festival, tím samozřejmě větší dav a tím pádem větší šance ztráty dětí a především nervů.
Proto si většinu festivalů musíme nechat ujít. Minimálně do doby dospělosti našich synů a nejlépe ještě pár let potom. Tento týden proběhl festival Zažij Vietnam. Rádi bychom ho navštívili, ale nemohli jsme riskovat naše duševní zdraví, zejména poté, co jsme viděli pár fotek z akce.
Proto jsme si dneska doma udělali tradiční vietnamský street food. Vzhledem k začínající grilovací sezóně by to mohla i pro vás čtenáře být zajímavá inspirace. Především pro rodiče s „nervy v kýblu“.

Ingredience
4 bagety – recept naleznete ZDE
600 g kuřecích stehenních řízků bez kůže a kosti
200 ml majonézy
1 lžička srirachy
čerstvý koriandr
1 salátová okurka
2 zelené chilli papričky
Maggi nebo sójová omáčka
Marináda
¼ lžičky cukru
¼ lžičky soli
1 lžička čerstvě mletého černého pepře
1 lžíce rybí omáčky
1 lžíce limetkové šťávy
1 ½ lžíce slunečnicového oleje
1 stéblo citrónové trávy
1 stroužek česneku
Nakládaná zelenina
1 středně velká bílá ředkev - daikon (cca 450 g)
2 středně velké mrkve (cca 200 g)
1 lžička soli
105 g cukru krupice
300 ml bílého vinného octa
240 ml vlažné vody


Postup
Nakládaná zelenina
Daikon a mrkev oloupeme a nakrájíme na tenké nudličky. Zeleninu dáme do větší mísy, přidáme 1 lžičku soli a 2 lžičky cukru. Zeleninu společně se solí a cukrem zhruba 3 minuty prsty promícháváme. Mrkev i daikon by nám měla změknout a měla by jít ohnout bez zlomení. Změklou zeleninu propláchneme pod tekoucí vodou, přebytečnou tekutinu z ní jemně vymačkáme a zeleninu přendáme do litrové uzavíratelné sklenice. V misce si smícháme zbytek cukru krupice s vlažnou vodou a octem. Jakmile se nám cukr rozpustí, nalijeme lák do sklenice (zelenina musí být zcela ponořená) a necháme zhruba 1 hodinu odležet v lednici. V lednici by nám měla vydržet až po dobu jednoho měsíce.



Kuřecí maso
Citrónovou trávu naklepeme paličkou a pouze bílou část spolu s česnekem nasekáme najemno. Do větší mísy dáme ¼ lžičky cukru, ¼ lžičky soli, 1 lžičku pepře, 1 lžíci rybí omáčky, 1 lžíci limetkové šťávy, 1 ½ lžíce oleje a nasekanou citrónovou trávu s česnekem. Vše důkladně promícháme, přidáme kuřecí řízky, které by měly mít zhruba stejnou tloušťku, a důkladně je v marinádě obalíme. Maso necháme 30 minut odpočinout při pokojové teplotě. Maso grilujeme z obou stran dozlatova (6-10 minut). Upečené maso zakryjeme alobalem, necháme ho 10 minut odpočinout a poté ho podle potřeby nakrájíme na menší kousky.

Báhn mì
V misce si smícháme majonézu se srirachou a salátovou okurku spolu s chilli papričkou nakrájíme na tenké plátky.
Bagety podélně z jedné strany nařízneme. Prsty vydlabeme střídku z horní poloviny (můžeme i z dolní poloviny) a z obou stran ji potřeme majonézou se srirachou, kterou jemně pokapeme maggi nebo sójovou omáčkou. Na spodní polovinu postupně vrstvíme kuřecí maso, nakládanou zeleninu, plátky chilli a okurky a na závěr přidáme čerstvý koriandr. Vše přiklopíme horní polovinou bagety.





Vytisknout

Uvařili jsme 23.5.2015


Komentáře

   odpovědět
V úvodu jsem si opravdu myslela, že píšete o naší rodině, až na to, že máme dítko jen jedno, ale zvládne být v jedné chvíli o 300m za námi i před námi :-)
Doteď jsem litovala, že všechny food festivaly jsou daleko, ale až teď mi došlo, že i kdyby byly, neměla bych nárok - stačí mi nákupy na farmářských trzích - ideálně strčit dítě za krk!
Recept ukládám a brzy ho určitě vzkouším!
kublanka odpověděl(a)
jj dítě za krkem je základ klidu, ale co s druhým... a s dítětem za krkem se běhá špatně za druhým dítětem apod.... u nás myslím, že jedno dá taky za plný klokánek, ale 2 už je normální peklo na zemi :) prostě tím jak jsou oba po Blance... 1
   odpovědět
Nádhera, jako vždy! zrovna dneska jsem řešila, jestli se vydat s dcerou na Fresh festival do pardubic, no, myslím, že to ještě přehodnotím :-)
odpověděl(a)
Děkujeme. Třeba ten Fresh festival bude dobrý... Já jediný dav co zvládnu je na fotbale a už ani tam do kotle nechodím :) já třeba mám problém s Náplavkou od té doby co je to tak oblíbené místo jsem tam nebyl a nepujdu, pritom jsem tam jeste s rocnim Matesem chodil v klidu krmit labutě 1 1 1
   odpovědět
Hotove umenie, co to da prace
kublanka odpověděl(a)
děkujeme, není to tak náročné jak to vypadá ;)