Portugalské kuře

Portugalské kuře

Vaření v létě je jedním slovem paráda. Čerstvé ovoce, zelenina, ryby a samozřejmě grilování. S lehkou parafrází na známé sportovní pořekadlo - „Když nevíš co s míčem, tak vystřel!“ - můžeme říct – „Když nevíš co s jídlem, tak ho hoď na gril!“ Léto je prostě boží. A víte, co mám na letním vaření vůbec nejradši?
To, že mi nevadí jíst rukama. Umaštěná pusa, ruce, triko, prostě cokoliv. V létě se může vše, protože se potom dá skočit třeba do bazénu, do sprchy nebo kamkoliv. A není to otravné, ale naopak osvěžující. Ano, v létě mohu být za prasátko a stejně tak i kluci, i když ti jsou vlastně celoročně v letním módu.
No a právě tento recept splňuje všechny kritéria dokonalého letního jídla. K tomu láhev vychlazeného vína, vůně bylinek, společný pekáč pro celý stůl a spousta ubrousků na ruce.

Ingredience
8 – 10 kuřecích spodních stehen s kostí a kůží (cca 1 kg)
8 stroužků česneku - nadrcené
80 ml bourbonu
2 lžičky sladké papriky
1 bobkový list
2 lžíce olivového oleje
2 citróny – šťáva
1 citrón na podávání
Piri piri omáčka
2 dlouhé červené chilli papričky
80 ml olivového oleje
½ citrónu - šťáva
1 stroužek česneku – na plátky
sůl
Pečené brambory
600 - 800 g malých brambor
hrst zelené petrželky
maldonská sůl
slunečnicový olej
sůl


Postup
V misce smícháme rozdrcený česnek s bourbonem, olivovým olejem, paprikou, bobkovým listem a šťávou ze dvou citrónů. Vzniklou marinádou přelijeme kuřecí stehna, důkladně promícháme, zakryjeme potravinářskou fólií a necháme 1 hodinu marinovat při pokojové teplotě.
Mezitím si kartáčkem důkladně očistíme brambory, které uvaříme i se slupkou v osolené vodě do poloměkka. Brambory necháme vychladnout a poté je nožem rozkrájíme na čtvrtiny. Těsně před dopečením kuřete je opečeme na slunečnicovém oleji dozlatova.
V průběhu marinování kuřete si připravíme piri piri omáčku. Chilli papričky zbavíme semínek, nahrubo je nakrájíme a spolu s olivovým olejem a šťávou z ½ citrónu je několikrát krátce promixujeme. Do omáčky na závěr přidáme na plátky nakrájený česneku a dochutíme solí.



Troubu si předehřejeme na 200 °C. Naložená kuřecí stehna rozložíme na plech vyložený alobalem a pečeme je cca 40 minut do změknutí. V průběhu pečení je potíráme zbylou marinádou. Na závěr je můžeme nechat krátce opéct pod rozpáleným grilem.
Upečená kuřecí stehna přendáme na mísu a vydatně je pokapeme připravenou piri piri omáčkou. Podáváme s nakrájeným citrónem a opečenými bramborami, které těsně před podáváním posypeme najemno nasekanou petrželkou a maldonskou solí. Výborně se ke kuřeti hodí na plátky nakrájená rajčata s bazalkou, zakápnuté olivovým olejem.





Vytištěno z http://www.kublanka.cz/index/portugalske_kure

Dobrou chuť přeje Kuba a Blanka.