8 – 10 kuřecích spodních stehen s kostí a kůží (cca 1 kg)
8 stroužků česneku - nadrcené
80 ml bourbonu
2 lžičky sladké papriky
1 bobkový list
2 lžíce olivového oleje
2 citróny – šťáva
1 citrón na podávání
Piri piri omáčka
2 dlouhé červené chilli papričky
80 ml olivového oleje
½ citrónu - šťáva
1 stroužek česneku – na plátky
sůl
Pečené brambory
600 - 800 g malých brambor
hrst zelené petrželky
maldonská sůl
slunečnicový olej
sůl
Postup
V misce smícháme rozdrcený česnek s bourbonem, olivovým olejem, paprikou, bobkovým listem a šťávou ze dvou citrónů. Vzniklou marinádou přelijeme kuřecí stehna, důkladně promícháme, zakryjeme potravinářskou fólií a necháme 1 hodinu marinovat při pokojové teplotě.
Mezitím si kartáčkem důkladně očistíme brambory, které uvaříme i se slupkou v osolené vodě do poloměkka. Brambory necháme vychladnout a poté je nožem rozkrájíme na čtvrtiny. Těsně před dopečením kuřete je opečeme na slunečnicovém oleji dozlatova.
V průběhu marinování kuřete si připravíme piri piri omáčku. Chilli papričky zbavíme semínek, nahrubo je nakrájíme a spolu s olivovým olejem a šťávou z ½ citrónu je několikrát krátce promixujeme. Do omáčky na závěr přidáme na plátky nakrájený česneku a dochutíme solí.

Troubu si předehřejeme na 200 °C. Naložená kuřecí stehna rozložíme na plech vyložený alobalem a pečeme je cca 40 minut do změknutí. V průběhu pečení je potíráme zbylou marinádou. Na závěr je můžeme nechat krátce opéct pod rozpáleným grilem.
Upečená kuřecí stehna přendáme na mísu a vydatně je pokapeme připravenou piri piri omáčkou. Podáváme s nakrájeným citrónem a opečenými bramborami, které těsně před podáváním posypeme najemno nasekanou petrželkou a maldonskou solí. Výborně se ke kuřeti hodí na plátky nakrájená rajčata s bazalkou, zakápnuté olivovým olejem.


Komentáře