Donuty

Donuty

Není díl seriálu Simpsonovi, který bych neviděl méně než třikrát. Některé díly jsem dokonce viděl častěji než přesnou přihrávku Slavie v této sezóně.
Lásku k této žluté americké rodině jsem samozřejmě přenesl důslednou výchovou na oba syny. Tím pádem je u nás tento seriál nejoblíbenější pohádkou. Ostatně ruku na srdce, je to mnohem lepší než sledovat například Prasátko Peppa. A to výrazně lepší.
Jak určitě víte, tak hlavní postava seriálu Homer, miluje koblihy. Snad neexistuje díl bez alespoň jediného záběru na tuhle pochoutku. Takže když Blanka upekla donuty, tak si kluci vydupali kvantum polev a posypek. Já mám ale nejraději ty s javorovým sirupem. Ty bráním vlastním tělem, o ty se prostě nedělím.
D´OH!

Ingredience
Donut (cca 16 kusů )
500 g hladké mouky
10 g instantního droždí
50 g cukru krupice
200 ml vlažného plnotučného mléka
2 vejce velikosti M
55 g změklého másla
2 lžičky vanilkového extraktu
špetka soli
slunečnicový olej na smažení
Poleva z javorového sirupu
4 lžíce javorového sirupu
150 g prosátého cukru moučka
2 lžičky plnotučného mléka
špetka soli
Malinová poleva
100 g čerstvých nebo mražených malin (necháme rozmrazit)
2 lžičky citrónové šťávy
1 lžička vanilkového extraktu
150-200 g prosátého cukru moučka
Vanilková poleva
150 g prosátého cukru moučka
2 lžičky vanilkového extraktu
3-4 lžíce plnotučného mléka
Čokoládová poleva
60 g minimálně 50% čokolády
60 ml plnotučného mléka
7 g másla
½ lžičky vanilkového extraktu
120 g prosátého cukru moučka
Posypky
100 g slaniny nakrájené na plátky
čokoládové vločky
kokosové chipsy
sušené dragon fruit
200 g cukru krupice + 1 lžička mleté skořice


Postup
V míse si smícháme prosátou mouku, cukr krupici, špetku soli, instantní droždí a na kostičky nakrájené máslo. Máslo se sypkými ingrediencemi důkladně prsty promneme tak, aby nám v mouce nezůstal žádný kousek másla. Poté přidáme mírně prošlehaná vejce, vlažné mléko, vanilkový extrakt a vypracujeme měkké a vláčné těsto, které bude jen mírně lepivé. Těsto dáme do olejem vymazané mísy, zakryjeme ho potravinářskou fólií a necháme ho kynout při pokojové teplotě do zdvojnásobení velikosti (zhruba 60 minut). Vykynuté těsto vyklopíme na jemně pomoučený vál, prohněteme ho, vytvarujeme z něho kouli a vrátíme ho zpět do vymaštěné mísy, kterou opět zakryjeme potravinářskou fólií. Necháme ho vykynout do dvojnásobné velikosti (45-60 minut).
Z pečícího papíru si vystřihneme 20 čtverců o straně 10 cm. Podruhé vykynuté těsto vyklopíme na jemně pomoučený vál a válečkem ho rozválíme na 1 cm silný plát. Vykrajovátkem o průměru 8 cm z něho vykrajujeme kolečka, která pokládáme na kousky pečícího papíru. Kolečkem o průměru 3 cm vykrojíme střed, který rovněž položíme na kus pečícího papír.



Vykrojené donuty a jejich středy zakryjeme potravinářskou fólií a necháme je kynout 30-60 minut (téměř zdvojnásobí velikost). Do vyšší silnostěnné pánve nalijeme minimálně 3 cm oleje, který rozehřejeme na 180 °C. Vykynuté donuty a jejich středy smažíme z obou stran dozlatova. Přebytečný tuk necháme okapat na papírové utěrce. Donuty necháme vychladnout na mřížce.



Mezitím co nám chladnou donuty, připravíme si polevy a posypky.

Čokoládová poleva
Do malého hrnce dáme mléko, nalámanou čokoládu a máslo. Vaříme za stálého míchání na mírném ohni do úplného rozpuštění čokolády. K rozpuštěné čokoládě přidáme vanilkový extrakt a postupně přimícháváme prosátý cukr moučka. Poleva o správné konzistenci by nám ze lžíce neměla stékat, ale pomalu odkapávat. To samé platí i pro zbývající polevy.

Malinová poleva
Maliny rozmačkáme a přepasírujeme je přes jemný cedník. K propasírovaným malinám přidáme citrónovou šťávu, vanilkový extrakt a 150 g cukru moučka. Pokud je poleva příliš tekutá, přidáme další cukr moučka.

Poleva z javorového sirupu
V míse promícháme javorový sirup, špetku soli a cukr moučka. Podle potřeby směs naředíme mlékem.

Vanilková poleva
Cukr moučka, vanilkový extrakt dáme do mísy a podle potřeby přidáme 3-4 lžíce mléka.



Posypky
Slaninu nakrájíme na kostičky a na sucho ji opečeme na pánvi dozlatova. Opečenou slaninu zbavíme přebytečného tuku na papírové utěrce.
Dragon fruit nakrájíme na nudličky.



Jakmile máme připravenou vybranou polevu(y) a posypku(y), můžeme dokončit naše donuty. Každý donut zhruba z poloviny ponoříme do polevy, přebytečnou polevu necháme okapat a posypeme je zvolenou posypkou. Naše nejoblíbenější kombinace je javorový sirup s čímkoliv, ale javorový sirup se slaninou je prostě geniální kombinace. Nebojte se toho a zkuste, sladké a slané jdou krásně k sobě. Ale slaninu s malinou už bychom asi nedoporučovali. Je to pouze na vašem apetitu. V tom jsou donuty fantastické, pokaždé jinak.













Usmažené středy donutů obalíme ve směsi cukru krupice se skořicí.





Vytištěno z http://www.kublanka.cz/index/donuty

Dobrou chuť přeje Kuba a Blanka.