Donuty


Není díl seriálu Simpsonovi, který bych neviděl méně než třikrát. Některé díly jsem dokonce viděl častěji než přesnou přihrávku Slavie v této sezóně.
Lásku k této žluté americké rodině jsem samozřejmě přenesl důslednou výchovou na oba syny. Tím pádem je u nás tento seriál nejoblíbenější pohádkou. Ostatně ruku na srdce, je to mnohem lepší než sledovat například Prasátko Peppa. A to výrazně lepší.
Jak určitě víte, tak hlavní postava seriálu Homer, miluje koblihy. Snad neexistuje díl bez alespoň jediného záběru na tuhle pochoutku. Takže když Blanka upekla donuty, tak si kluci vydupali kvantum polev a posypek. Já mám ale nejraději ty s javorovým sirupem. Ty bráním vlastním tělem, o ty se prostě nedělím.
D´OH!

Ingredience
Donut (cca 16 kusů )
500 g hladké mouky
10 g instantního droždí
50 g cukru krupice
200 ml vlažného plnotučného mléka
2 vejce velikosti M
55 g změklého másla
2 lžičky vanilkového extraktu
špetka soli
slunečnicový olej na smažení
Poleva z javorového sirupu
4 lžíce javorového sirupu
150 g prosátého cukru moučka
2 lžičky plnotučného mléka
špetka soli
Malinová poleva
100 g čerstvých nebo mražených malin (necháme rozmrazit)
2 lžičky citrónové šťávy
1 lžička vanilkového extraktu
150-200 g prosátého cukru moučka
Vanilková poleva
150 g prosátého cukru moučka
2 lžičky vanilkového extraktu
3-4 lžíce plnotučného mléka
Čokoládová poleva
60 g minimálně 50% čokolády
60 ml plnotučného mléka
7 g másla
½ lžičky vanilkového extraktu
120 g prosátého cukru moučka
Posypky
100 g slaniny nakrájené na plátky
čokoládové vločky
kokosové chipsy
sušené dragon fruit
200 g cukru krupice + 1 lžička mleté skořice


Postup
V míse si smícháme prosátou mouku, cukr krupici, špetku soli, instantní droždí a na kostičky nakrájené máslo. Máslo se sypkými ingrediencemi důkladně prsty promneme tak, aby nám v mouce nezůstal žádný kousek másla. Poté přidáme mírně prošlehaná vejce, vlažné mléko, vanilkový extrakt a vypracujeme měkké a vláčné těsto, které bude jen mírně lepivé. Těsto dáme do olejem vymazané mísy, zakryjeme ho potravinářskou fólií a necháme ho kynout při pokojové teplotě do zdvojnásobení velikosti (zhruba 60 minut). Vykynuté těsto vyklopíme na jemně pomoučený vál, prohněteme ho, vytvarujeme z něho kouli a vrátíme ho zpět do vymaštěné mísy, kterou opět zakryjeme potravinářskou fólií. Necháme ho vykynout do dvojnásobné velikosti (45-60 minut).
Z pečícího papíru si vystřihneme 20 čtverců o straně 10 cm. Podruhé vykynuté těsto vyklopíme na jemně pomoučený vál a válečkem ho rozválíme na 1 cm silný plát. Vykrajovátkem o průměru 8 cm z něho vykrajujeme kolečka, která pokládáme na kousky pečícího papíru. Kolečkem o průměru 3 cm vykrojíme střed, který rovněž položíme na kus pečícího papír.



Vykrojené donuty a jejich středy zakryjeme potravinářskou fólií a necháme je kynout 30-60 minut (téměř zdvojnásobí velikost). Do vyšší silnostěnné pánve nalijeme minimálně 3 cm oleje, který rozehřejeme na 180 °C. Vykynuté donuty a jejich středy smažíme z obou stran dozlatova. Přebytečný tuk necháme okapat na papírové utěrce. Donuty necháme vychladnout na mřížce.



Mezitím co nám chladnou donuty, připravíme si polevy a posypky.

Čokoládová poleva
Do malého hrnce dáme mléko, nalámanou čokoládu a máslo. Vaříme za stálého míchání na mírném ohni do úplného rozpuštění čokolády. K rozpuštěné čokoládě přidáme vanilkový extrakt a postupně přimícháváme prosátý cukr moučka. Poleva o správné konzistenci by nám ze lžíce neměla stékat, ale pomalu odkapávat. To samé platí i pro zbývající polevy.

Malinová poleva
Maliny rozmačkáme a přepasírujeme je přes jemný cedník. K propasírovaným malinám přidáme citrónovou šťávu, vanilkový extrakt a 150 g cukru moučka. Pokud je poleva příliš tekutá, přidáme další cukr moučka.

Poleva z javorového sirupu
V míse promícháme javorový sirup, špetku soli a cukr moučka. Podle potřeby směs naředíme mlékem.

Vanilková poleva
Cukr moučka, vanilkový extrakt dáme do mísy a podle potřeby přidáme 3-4 lžíce mléka.



Posypky
Slaninu nakrájíme na kostičky a na sucho ji opečeme na pánvi dozlatova. Opečenou slaninu zbavíme přebytečného tuku na papírové utěrce.
Dragon fruit nakrájíme na nudličky.



Jakmile máme připravenou vybranou polevu(y) a posypku(y), můžeme dokončit naše donuty. Každý donut zhruba z poloviny ponoříme do polevy, přebytečnou polevu necháme okapat a posypeme je zvolenou posypkou. Naše nejoblíbenější kombinace je javorový sirup s čímkoliv, ale javorový sirup se slaninou je prostě geniální kombinace. Nebojte se toho a zkuste, sladké a slané jdou krásně k sobě. Ale slaninu s malinou už bychom asi nedoporučovali. Je to pouze na vašem apetitu. V tom jsou donuty fantastické, pokaždé jinak.













Usmažené středy donutů obalíme ve směsi cukru krupice se skořicí.



Vytisknout

Uvařili jsme 20.5.2015


Komentáře

  Boží ???????? odpovědět
Opět výborné! A v tom cukru a skořici .... AAAAA..... TO JE MANA! 5 Díky!
kublanka odpověděl(a)
skvěle, děkujeme!!!
   odpovědět
Dobrý den!
Děkuji moc za recept, delala jsem je s bezlepkovou moukou a vyšly kraaaassne! Ale tedy smažení bylo bleskove
kublanka odpověděl(a)
skvělé! děkujeme
  Pečení odpovědět
Dobrý den, lze péct i v troubě?
kublanka odpověděl(a)
Dobrý den, teoreticky ano, ale pak to už nebudou úplně koblihy, které jsou prostě smažené ;)
   odpovědět
Dobrý den,

již jednou jsem tento recept zkusila a vydařil se skvěle!!! Moc děkuji! Chci se ale zeptat, protože při prvním pokusu jsem měla volný celý den a smažila jsem až večer, tak to časově vycházelo. Teď bych al potřebovala smažit ráno, abych je jako dárek mohla dovézt čerstvé během dopoledne. Nechce se mi ale kvůli dodržení postupu s kynutím těsta vstávat ve 4 ráno. Co mám prosím dělat? 7
kublanka odpověděl(a)
Dobrý večer Renato,
nejlepší by bylo zadělat těsto večer a dát ho kynout přes noc do lednice.
Druhý den ráno se nechá prohřát a dokynout do dvojnásobné velikosti a dál postupujete dle receptu (vykrajování donutů atd.)
snad jsme Vám pomohli
přejeme úspěšné pečení
s pozdravem
Kublanka
   odpovědět
Dobrý den,
je možné udělat polevy den předem? A jak dlouho je lze skladovat v lednici?
Děkuji
kublanka odpověděl(a)
Dobrý den, vzhledem k tomu, že je v nich mléko, tak ten den předem by mohli vydržet, ale je potřeba zakrýt potravinářskou fólií 1
   odpovědět
Škoda, že jsem dnes měla celkem lenivý den a jen jsem udělala čokoládovou polevu a jen pár nevykrojených jsem naplnila domácí brusinkovou marmeládou.. a samozřejmě výřezky jsem obalila v cukru a skořici.. a i můj americký manžel (čti donutový specialista :)) se olizuje až za ušima. A vůbec, končím s vaší sekcí sladkého pečení, protože s takovou ze mě jednou bude pěkná kobliha :).
kublanka odpověděl(a)
:-))) děkujeme manželovi za pochvalu a vám taky. A vůbec na just přidáme další sladký recept, ne? 1
   odpovědět
Ahojte, chystam Sa zajtra robit donuts,mam cesto zarobene, bude cez noc v chladnicke, chcem sa spytat ci je dolezite davat vykrojene donuts na individualne kusky papiera alebo staci aj na plech s papierom?
kublanka odpověděl(a)
Ahoj, dá se to dát jednotlivě na plech, ale pak se s nimi hůře manipuluje a lepší si dát tu chvilku a udělat každého zvlášť. Donuty jsou hodně nakynuté a náchylné na poškození. Je fakt lepší si to udělat individualně pro jistotu 1

a pak rovnou z těch papírkou překlopit do oleje a nemusíte se těsta ani dotknout a tím pádem poškodit tvar :)
   odpovědět
Opět dokonalost sama , nádhera a krásně nafoceno.
kublanka odpověděl(a)
děkujeme :)
   odpovědět
...tak tohle je proste bozi!!!
ted mam zkouskovy, ale co pak hodlam vyzkouset - nebo ze bych to pojala jako formu predzkouskove prokrastinace?:)
diky!:)
kublanka odpověděl(a)
pořádně si o zkouškovém osladit život je klíč k úspěchu. a učit se nedá také pořád, že ano 9