Financiers s vanilkovou zmrzlinou

Financiers s vanilkovou zmrzlinou

Finanční - není vůbec hezké slovíčko. Zejména v době, kdy člověk má podávat daňové přiznání. Finanční úřad je pro dospělé to samé, co pro děti dračí sluj. Pokud se budíte ze snu hrůzou při jakémkoliv tvaru tohoto slova, tak máme jednu radu. Přeložte si ho do francouzštiny a upečte si tento recept.
Financier je francouzské sladké pečivo. Tradičně se peče v hranaté formě, která má tvar cihly zlata, proto ten název. Na druhou stranu mohl být název také odvozen od toho, že ve svých začátcích byl tento dezert nejpopulárnější ve finanční čtvrti u pařížské burzy.
Hranaté formičky nemáme, zrovna jsme z valounů zlata přešli na bezhotovostní platby, takže nám nezbylo nic jiného, než použít formu na muffiny.
K tomu jsme navíc připravili domácí vanilkovou zmrzlinu s malinovou omáčkou. A takhle obalené nervy nevyvede z míry ani deset daňových přiznání.

P.S.: máme rádi daňový úřad a daňové přiznání jsme podali samozřejmě v zákonné lhůtě a správně vyplněné.

Ingredience
Financiers
120 g cukru moučka
40 g hladké mouky
60 g mandlové moučky
3 bílky
100 g másla
Vanilková zmrzlina
100 g cukru krupice
4 žloutky
250 ml plnotučného mléka
250 ml šlehačky
250 g mascarpone
2 vanilkové lusky
mandlové lupínky na podávání
Malinová omáčka
2 lžíce cukru krupice
200 g mražených nebo čerstvých malin


Postup
Vanilková zmrzlina
Vanilkové lusky podélně rozřízneme a tupou stranou nože vyškrábneme semínka, která dáme spolu se žloutky a cukrem krupice do větší mísy.
Do středně velkého hrnce nalijeme mléko, šlehačku a přidáme zbylé části vanilkových lusků. Na mírném ohni přivedeme k varu, poté oheň stáhneme a za stálého míchání povaříme zhruba 5 minut. Potom úplně stáhneme z ohně a necháme vanilkové lusky luhovat dalších 20 minut.
Mezitím si vyšleháme žloutky s cukrem do pěny. Po vyluhování vanilkové lusky odstraníme a mléko opět přivedeme k varu. Teplé mléko pomalu za stálého míchání přiléváme ke žloutkové pěně. Potom celou směs přelijeme zpět do hrnce a na mírném ohni za stálého míchání vaříme do zhoustnutí – pokud přejedeme prstem po zadní straně lžíce, měla by nám tam zůstat po prstu stopa.



Směs přecedíme do mísy, zakryjeme potravinářskou fólií, kterou přitlačíme na povrch směsi, a necháme ji při pokojové teplotě vychladnout. Poté ji na 3-4 hodiny dáme vychladit a teprve poté přimícháme mascarpone.
Směs nalijeme do uzavíratelné nádoby, uzavřeme víkem a dáme do mrazáku. Po 30-60 minutách ji vyndáme z mrazáku a pokud je směs po obvodu a na dně již zmrzlá (ve středu bude ještě tekutější), přendáme ji do mixéru a rozmixujeme do hladka. Směs vrátíme do uzavíratelné nádoby a necháme ji opět ztuhnout. Zmrzlinu promixujeme ještě 3x. Po posledním mixování ji necháme minimálně 1 hodinu v mrazáku.





Malinová omáčka
Maliny dáme spolu s cukrem do menšího hrnce a na mírném ohni je za stálého míchání necháme svařit do husté omáčky.

Financiers
Troubu si předehřejeme na 200 °C. Hladkou mouku, mandlovou moučku a cukr si prosejeme do mísy. Cedník si vyložíme plátýnkem a umístíme ho na teplovzdornou misku. Máslo dáme do menšího hrnce (vnitřní světlé barvy) a na mírném ohni ho rozpustíme. Poté teplotu mírně zvýšíme a za stálého míchání necháme máslo zbarvit do světle hnědé barvy. Jakmile začne jemně hnědnout (bude vonět po oříškách), přecedíme máslo přes připravený cedník a necháme ho mírně vychladnout. Malou část oříškového másla použijeme k vymazání našich formiček. Buď použijeme klasické obdélníkové formičky, nebo můžeme použít formičky na muffiny. Ideálně silikonové, protože se nám výrazně usnadní vyndávání upečených financiers.
Bílky krátce jemně rozšleháme. V mouce si vytvoříme důlek, do kterého vlijeme bílky spolu s vychladlým oříškovým máslem a dobře promícháme. Směsí naplníme vymazané formičky zhruba 3 mm pod okraj a dáme je péct do předehřáté trouby, jejíž teplotu snížíme na 180 °C. Pečeme do zlatohnědé barvy cca 20 minut. Necháme vychladnout na mřížce.







Financiers podáváme s malinovou omáčkou a kopečkem vanilkové zmrzliny, kterou položíme na mandlové lupínky.













Vytištěno z http://www.kublanka.cz/index/financiers

Dobrou chuť přeje Kuba a Blanka.