Financiers
120 g cukru moučka
40 g hladké mouky
60 g mandlové moučky
3 bílky
100 g másla
Vanilková zmrzlina
100 g cukru krupice
4 žloutky
250 ml plnotučného mléka
250 ml šlehačky
250 g mascarpone
2 vanilkové lusky
mandlové lupínky na podávání
Malinová omáčka
2 lžíce cukru krupice
200 g mražených nebo čerstvých malin
Postup
Vanilková zmrzlina
Vanilkové lusky podélně rozřízneme a tupou stranou nože vyškrábneme semínka, která dáme spolu se žloutky a cukrem krupice do větší mísy.
Do středně velkého hrnce nalijeme mléko, šlehačku a přidáme zbylé části vanilkových lusků. Na mírném ohni přivedeme k varu, poté oheň stáhneme a za stálého míchání povaříme zhruba 5 minut. Potom úplně stáhneme z ohně a necháme vanilkové lusky luhovat dalších 20 minut.
Mezitím si vyšleháme žloutky s cukrem do pěny. Po vyluhování vanilkové lusky odstraníme a mléko opět přivedeme k varu. Teplé mléko pomalu za stálého míchání přiléváme ke žloutkové pěně. Potom celou směs přelijeme zpět do hrnce a na mírném ohni za stálého míchání vaříme do zhoustnutí – pokud přejedeme prstem po zadní straně lžíce, měla by nám tam zůstat po prstu stopa.

Směs přecedíme do mísy, zakryjeme potravinářskou fólií, kterou přitlačíme na povrch směsi, a necháme ji při pokojové teplotě vychladnout. Poté ji na 3-4 hodiny dáme vychladit a teprve poté přimícháme mascarpone.
Směs nalijeme do uzavíratelné nádoby, uzavřeme víkem a dáme do mrazáku. Po 30-60 minutách ji vyndáme z mrazáku a pokud je směs po obvodu a na dně již zmrzlá (ve středu bude ještě tekutější), přendáme ji do mixéru a rozmixujeme do hladka. Směs vrátíme do uzavíratelné nádoby a necháme ji opět ztuhnout. Zmrzlinu promixujeme ještě 3x. Po posledním mixování ji necháme minimálně 1 hodinu v mrazáku.


Malinová omáčka
Maliny dáme spolu s cukrem do menšího hrnce a na mírném ohni je za stálého míchání necháme svařit do husté omáčky.
Financiers
Troubu si předehřejeme na 200 °C. Hladkou mouku, mandlovou moučku a cukr si prosejeme do mísy. Cedník si vyložíme plátýnkem a umístíme ho na teplovzdornou misku. Máslo dáme do menšího hrnce (vnitřní světlé barvy) a na mírném ohni ho rozpustíme. Poté teplotu mírně zvýšíme a za stálého míchání necháme máslo zbarvit do světle hnědé barvy. Jakmile začne jemně hnědnout (bude vonět po oříškách), přecedíme máslo přes připravený cedník a necháme ho mírně vychladnout. Malou část oříškového másla použijeme k vymazání našich formiček. Buď použijeme klasické obdélníkové formičky, nebo můžeme použít formičky na muffiny. Ideálně silikonové, protože se nám výrazně usnadní vyndávání upečených financiers.
Bílky krátce jemně rozšleháme. V mouce si vytvoříme důlek, do kterého vlijeme bílky spolu s vychladlým oříškovým máslem a dobře promícháme. Směsí naplníme vymazané formičky zhruba 3 mm pod okraj a dáme je péct do předehřáté trouby, jejíž teplotu snížíme na 180 °C. Pečeme do zlatohnědé barvy cca 20 minut. Necháme vychladnout na mřížce.



Financiers podáváme s malinovou omáčkou a kopečkem vanilkové zmrzliny, kterou položíme na mandlové lupínky.






Komentáře
Tentokrat bych rada vyzkousela i zmrzlinu... Muzu se zeptat s jakym casem muzu pocitat na pripravu? 5hodin?
Predem dekuji a tesim se na dalsi recepty!
ještě jednou moc děkujeme!
Dekuji za uzasny recept!