Škubánky

Škubánky

Škubánky je jídlo rychlé, chutné a dětmi milované. Nejlepší jsou s kysaným zelím, ale právě děti milují variantu s kečupem. A jak dobře víte, kečup je u dětí svátost. Takže až budete hladovět, nedejbože, a budete mít doma pouze brambory s moukou, tak víte co zkusit. Ostatně recepty našich babiček jsou jistota, stejně jako právě tento recept na škubánky.

Ingredience
1 kg brambor typu C
250 g hrubé mouky
vepřové sádlo nebo olej na smažení
sůl


Postup
Brambory oloupeme, nakrájíme na středně velké kousky, zalijeme vodou, osolíme a dáme vařit na zhruba 15 minut. Brambory by měly být uvařené do poloměka. Vývar z brambor částečně slejeme, v hrnci ponecháme asi 1/3 vývaru.
Brambory v hrnci zasypeme hrubou moukou a koncem vařečky vytvoříme v bramborách otvory tak, abychom viděli vývar. Hrnec postavíme zpět na plotýnku nastavenou na minimum, hrnec přiklopíme poklicí a takto necháme 15-20 minut propařit.
Propařené brambory s moukou rozšťoucháme co nejvíce do hladka. Těsto roztíráme vařečkou o stěny hrnce tak, abychom získali hladké těsto, které se nelepí na vařečku. Trvá to zhruba 10 minut.
Poté z těsta vytvoříme kouli a necháme zcela vychladnout.



Vychladlé škubánkové těsto vytvarujeme do libovolných tvarů a opékáme na rozpáleném sádle dozlatova. Usmažené škubánky necháme okapat na papírové utěrce.



Nejlepší jsou s kyselou okurkou nebo kysaným zelím.

Vytištěno z http://www.kublanka.cz/index/skubanky

Dobrou chuť přeje Kuba a Blanka.