Pastéis de nata

Pastéis de nata

Pastéis de nata jsou portugalské koláčky z listového těsta plněné žloutkovým krémem. Tento recept je znám už od poloviny 19. století. Zhruba o 150 let později jsem ho prvně ochutnal v Hradci Králové. Přesněji na Palachových kolejí v Hradci Králové, kde jsem se tehdy kamarádil s jednou portugalskou slečnou. Já jí na oplátku namazal chleba se sádlem a cibulí. Nevím jak si pochutnala ona, ale já si nemohl stěžovat.
Aniž bych detailněji, až do teď, popisoval Blance jak jsem se k této ochutnávce dostal, stále jsem škemral o upečení této sladkosti. Dočkal jsem se a chutná to ještě lépe než před lety. Jenom přemýšlím, proč jsem Blance raději neřekl, že jsem to ochutnal někde na svých cestách po světě. Teď bude tichá domácnost. Ale se sladkou tečkou.

Ingredience
(na 18 kusů)
500 g listového těsta - recept naleznete ZDE
22 g hladké mouky
160 g cukru krupice
300 ml plnotučného mléka
3 žloutky
1 vejce
kůra ze ¼ citronu vcelku (pouze žlutá část)
mletá skořice na podávání


Postup
Listové těsto rozválíme na obdélník o rozměrech cca 40 x 25 cm (3-4 mm silný). Obdélník si otočíme delší stranou k sobě a stočíme ho do roličky dlouhé cca 40 cm (průměr 4-5 cm). Roličku zabalíme do potravinářské fólie a dáme ji odpočinout do lednice.
Mezitím si připravíme žloutkovou náplň. Do mísy si prosejeme mouku s cukrem krupice. V jiné misce krátce prošleháme žloutky s vejcem. Mléko vlijeme do středně velkého hrnce, přidáme citrónovou kůru a vše přivedeme k varu. Jakmile mléko začne vřít, odstraníme citrónovou kůru a zhruba polovinu mléka přilijeme k mouce s cukrem. Mícháme až do úplného rozpuštění cukru. Jakmile se nám cukr rozpustí, přilijeme zbývající mléko a opět promícháme. Pár lžic směsi odebereme, přidáme je k rozšlehaným vajíčkům a promícháme. Poté vaječnou směs za stálého míchání přiléváme ke směsi mléka, mouky a cukru. Mícháme až do úplného spojení obou směsí. Náplň již dále nevaříme a necháme ji vychladnout. Případnou pěnu sebereme.
Troubu si předehřejeme na 250 °C. Odpočinuté těsto vyndáme z ledničky, konce roličky odřízneme a dále je nepoužíváme. Zbylé těsto nakrájíme na 18 stejně velkých částí (vysoké 1,5-2 cm).



Nakrájená kolečka těsta rozložíme do formy na muffiny (můžeme velmi slabě vymazat máslem) a palcem vytvoříme ve středu prohlubeň. Vzniklou mističku roztahováním vytvarujeme do tvaru muffinu.
Plech s vytvarovanými mističkami z listového těsta dáme odpočinout na 30 minut do lednice. Do ztuhlých mističek nalijeme žloutkovou náplň cca 0,5-1 cm pod hranu těsta.



Vše dáme péct na 8-12 minut do předehřáté trouby. V průběhu pečení by se nám měly na povrchu vytvořit tmavé flíčky. Pokud tomu tak není, můžeme dát žloutkové košíčky krátce pod gril.
Upečené košíčky vyndáme z formiček a necháme je vychladnout na mřížce. Podáváme posypané mletou skořicí.











Vytištěno z http://www.kublanka.cz/index/pasteis_de_nata

Dobrou chuť přeje Kuba a Blanka.