Carnitas burger

Carnitas burger

"Víš na co mám hroznou chuť?" přitulila se ke mne Blanka večer u televize.
"Bože na co?" odpověděl jsem natěšeně.
"Na hambáče!" s úsměvem odpověděla má drahá žena.
"Tak aspoň ať je to pořádně pikantní!" zklamaně jsem odpověděl, vědom si toho, že děti se mi již před hodinou podařilo uspat.
Dámy a pánové, dovolte mi vám představit vám hamburger, vzniklý doslova z pravé lásky. Hamburger na mexický způsob "vostrý" jak manželství po 10 letech.
Carnitas je tradiční mexická úprava masa. Zpravidla se používá vepřová plec, která se často peče i celý den, a proto se v Mexiku vaří pouze při zvláštních příležitostech.
Takže z jedné večerní chutě máme slavnostní burger a já pevně doufám, že až dneska večer uspím děti, tak se alespoň dozvím co bude zítra k obědu.

Ingredience
6 hamburgerových bulek – recept naleznete ZDE
Carnitas
1-1,5 kg vepřové plece bez kosti
1 cibule
1 lžička soli
½ lžičky čerstvého mletého pepře
1 lžička mletého kmínu
1 lžička sušeného oregána
2 bobkové listy
2 lžíce limetkové šťávy
1 pomeranč
500 ml vody
Zelný salát
½ malé hlávky červeného zelí
1 červená cibule
2 menší mrkve
2 papričky jalapeno
hrst nasekaného koriandru
3 lžíce olivového oleje
2 lžíce vinného octa
1 lžička třtinového cukru
sůl
pepř
Avokádová majonéza
1 větší zralé avokádo
10 listů medvědího česneku
1 lžíce nasekaného koriandru
2 lžíce řeckého jogurtu
1 lžíce limetkové šťávy
1 lžíce olivového oleje
1 chilli paprička bez semínek
sůl
Batátové hranolky
1 větší sladká brambora
½ lžičky cayenského pepře
½ lžičky uzené papriky
½ lžičky granulovaného česneku
3 lžíce olivového oleje
sůl


Postup
Carnitas
Maso zbavíme velkých kusů tuku a nakrájíme ho na kostky o velikosti 5 cm. Troubu si předehřejeme na 150 °C a rošt umístíme do spodní části.
Nakrájené kostky masa dáme spolu se solí, pepřem, kmínem, oregánem, přepůlenou cibulí, bobkovým listem a limetkovou šťávou do litinového hrnce a důkladně promícháme. Z pomeranče vymačkáme šťávu, kterou nalijeme k masu. Do hrnce přidáme i slupky z vymačkaného pomeranče. Vše zalijeme vodou tak, aby maso bylo zcela zakryté. Hrnec dáme na oheň a přivedeme k varu. Jakmile tekutina začne vřít, přiklopíme hrnec pokličkou a dáme péct na 2-2,5 hodiny do předehřáté trouby. V polovině maso promícháme. Jakmile se maso už rozpadá, vyndáme hrnec z trouby a děrovanou naběračkou vyndáme maso na mísu, kterou zakryjeme alobalem. Z hrnce odstraníme cibuli, bobkové listy a slupky pomeranče. Hrnec dáme na sporák a přivedeme k varu. Za stálého míchání vaříme do zredukování šťávy na množství zhruba 250 ml (cca 10-12 minut).
Troubu předehřejeme na 250 °C. Odpočinuté maso s pomocí dvou vidliček natrháme. Ponecháme pouze libové kusy masa, tuk odstraníme. Natrhané maso rozložíme na plech vyložený alobalem, zalijeme ho zredukovanou šťávou a promícháme. Dáme péct do předehřáté trouby na 10-15 minut. V polovině maso promícháme. Maso má být dozlatova opečené a tekutina téměř vypařená.

Zelný salát
Červené zelí zbavíme košťálu a nakrájíme ho najemno. Cibuli přepůlíme a spolu s mrkví nakrájíme na nudličky. Papričky zbavíme semínek a nakrájíme najemno. V malé misce smícháme olivový olej s vinným octem a cukrem.
Vše dáme do větší mísy, přidáme nasekaný koriandr a promícháme. Ochutíme solí a pepřem. Salát zakryjeme potravinářskou fólií a dáme ho na minimálně 30 minut uležet do lednice.



Avokádová majonéza
Avokádo zbavíme slupky a pecky a nakrájíme ho na kostičky. Nakrájené avokádo spolu s medvědím česnekem, koriandrem, jogurtem, olivovým olejem, chilli papričkou a limetkovou šťávou dáme do mixéru a rozmixujeme na hladkou omáčku. Ochutíme solí.



Batátové hranolky
Troubu si předehřejeme na 230 °C. Bramboru oloupeme a nakrájíme na zhruba 1 cm hranolky. V míse si smícháme olivový olej s cayenským pepřem, paprikou, česnekem a solí. Přidáme nakrájené hranolky a důkladně promícháme tak, aby se nám hranolky obalily ze všech stran. Hranolky rozprostřeme na plech vyložený pečícím papírem. Hranolky se nesmí překrývat.



Dáme péct do předehřáté trouby na 15-25 minut. V polovině hranolky obrátíme. Upečené hranolky budou vypadat suše a budou mít na sobě malé hnědé puchýřky. Hranolky posolíme.

Burger
Hamburgerové bulky přepůlíme a řezné plochy opečeme na másle dozlatova. Spodní část bulky potřeme avokádovou majonézou, poklademe natrhaným vepřovým masem, zelným salátem, lístky koriandru a přiklopíme horní částí bulky. Podáváme s batátovými hranolky, avokádovou majonézou a limetkami.











Vytištěno z http://www.kublanka.cz/index/carnitas_burger

Dobrou chuť přeje Kuba a Blanka.