Pardulas

Pardulas

Největší křesťanský svátek Velikonoce je téměř za dveřmi. A tak jsme se letos rozhodli upéct něco nového a netradičního. Nakonec jsme našli velikonoční koláčky ze Sardinie, kde hlavními ingrediencemi jsou ricotta, šafrán, pomerančová a citrónová kůra. No a nutno říci, že se na Sardinii nemají o Velikonocích špatně. Zkuste a uvidíte.

Ingredience
(na cca 20 kusů)
Těsto
150 g hladké mouky
100 g semoliny rimacinata
25 g změklého vepřového sádla
100-150 ml vody
špetka soli
Náplň
500 g čerstvé ricotty
65 g cukru krupice
65 g hladké mouky
2 žloutky
špetka šafránu
½ lžičky kypřícího prášku
nastrouhaná kůra z 1 pomeranče (pouze oranžová část)
nastrouhaná kůra z 1 citrónu (pouze žlutá část)


Postup
Ricottu nejdříve musíme zbavit přebytečné vody. Proto ji zabalíme do čistého plátna, vložíme do cedníku, zatížíme a necháme ji přes noc v lednici.
Druhý den si v misce smícháme semolinu s hladkou moukou a špetkou soli. Přidáme vepřové sádlo a prsty ho s moukou promneme. Postupně přiléváme vodu, až dostaneme hladké a elastické těsto. Těsto důkladně prohněteme, zabalíme ho do potravinářské fólie a dáme ho na 2-3 hodiny odpočinout do lednice.
Zhruba půl hodiny před pečením si připravíme ricottovou náplň a troubu si předehřejeme na 170 °C. V misce si smícháme ricottu, cukr, citrusovou kůru a důkladně promícháme vidličkou. Šafrán si v hmoždíři rozdrtíme na prášek, přidáme ho spolu se dvěma žloutky k ricottě a opět promícháme. V misce si smícháme prosátou mouku s kypřícím práškem a po částech je přimícháváme k ricottě. Dáme odpočinout do lednice.
Odpočinuté těsto rozválíme na co nejtenčí plát a vykrajovátkem z něho vykrajujeme kolečka o průměru 8-10 cm. Doprostřed každého kolečka dáme ricottovou náplň o velikosti zhruba pingpongového míčku (ricottu vyválíme s pomocí jemně navlhčených rukou) a vytvoříme taštičku tak, že okraj těsta zvedneme a na 6 místech ho zmáčkneme. Pokud spoje nedrží, lehce okraje potřeme vodou.







Taštičky pokládáme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme v předehřáté troubě 40-45 minut. Ricotta má být upečená do světle hněda, zatímco těsto by mělo zůstat velmi světlé.





Necháme vychladnout na mřížce a poté posypeme cukrem moučka a nebo pokapeme medem.













Vytištěno z http://www.kublanka.cz/index/pardulas

Dobrou chuť přeje Kuba a Blanka.