Pardulas


Největší křesťanský svátek Velikonoce je téměř za dveřmi. A tak jsme se letos rozhodli upéct něco nového a netradičního. Nakonec jsme našli velikonoční koláčky ze Sardinie, kde hlavními ingrediencemi jsou ricotta, šafrán, pomerančová a citrónová kůra. No a nutno říci, že se na Sardinii nemají o Velikonocích špatně. Zkuste a uvidíte.

Ingredience
(na cca 20 kusů)
Těsto
150 g hladké mouky
100 g semoliny rimacinata
25 g změklého vepřového sádla
100-150 ml vody
špetka soli
Náplň
500 g čerstvé ricotty
65 g cukru krupice
65 g hladké mouky
2 žloutky
špetka šafránu
½ lžičky kypřícího prášku
nastrouhaná kůra z 1 pomeranče (pouze oranžová část)
nastrouhaná kůra z 1 citrónu (pouze žlutá část)


Postup
Ricottu nejdříve musíme zbavit přebytečné vody. Proto ji zabalíme do čistého plátna, vložíme do cedníku, zatížíme a necháme ji přes noc v lednici.
Druhý den si v misce smícháme semolinu s hladkou moukou a špetkou soli. Přidáme vepřové sádlo a prsty ho s moukou promneme. Postupně přiléváme vodu, až dostaneme hladké a elastické těsto. Těsto důkladně prohněteme, zabalíme ho do potravinářské fólie a dáme ho na 2-3 hodiny odpočinout do lednice.
Zhruba půl hodiny před pečením si připravíme ricottovou náplň a troubu si předehřejeme na 170 °C. V misce si smícháme ricottu, cukr, citrusovou kůru a důkladně promícháme vidličkou. Šafrán si v hmoždíři rozdrtíme na prášek, přidáme ho spolu se dvěma žloutky k ricottě a opět promícháme. V misce si smícháme prosátou mouku s kypřícím práškem a po částech je přimícháváme k ricottě. Dáme odpočinout do lednice.
Odpočinuté těsto rozválíme na co nejtenčí plát a vykrajovátkem z něho vykrajujeme kolečka o průměru 8-10 cm. Doprostřed každého kolečka dáme ricottovou náplň o velikosti zhruba pingpongového míčku (ricottu vyválíme s pomocí jemně navlhčených rukou) a vytvoříme taštičku tak, že okraj těsta zvedneme a na 6 místech ho zmáčkneme. Pokud spoje nedrží, lehce okraje potřeme vodou.







Taštičky pokládáme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme v předehřáté troubě 40-45 minut. Ricotta má být upečená do světle hněda, zatímco těsto by mělo zůstat velmi světlé.





Necháme vychladnout na mřížce a poté posypeme cukrem moučka a nebo pokapeme medem.











Vytisknout

Uvařili jsme 25.3.2015


Komentáře

  otázka odpovědět
Dobrý den, jste opravdu moc šikovní:). Ale chtěla bych se zeptat, zda-li by se dala semolina rimanicata dát nahradit nějakou běžněji dostupnou moukou? Nemůžu ji totiž nikde sehnat.
Předem děkuji za odpověď:)
   odpovědět
Vypadají úžasně. Mám v plánu se do nich o víkendu pustit (ještě se rozhoduji mezi Cross buns), ale zajímalo by mě, zda se dá použít klasická ricotta? Čerstvou asi neseženu.
kublanka odpověděl(a)
Moc dekujeme, jinak urcite se da pouzit i ricotta v kelimku a stejne jako ta cerstva se musi zbavit prebytecne vody :) prejeme prijemne peceni
   odpovědět
tak já jsem dnes neuspěla (
těsto mi jakoby odskočilo, takže se mezi kuličkou a krajem vytvořila mezera, ricottová kulička vůbec nenabyla/ nevyběhla, barevně jsem měla těsto už téměř zlaté, ale náplň byla stále velmi, velmi světlá, navíc celá hrubě popraskala... o nepravidelnosti "paprsků" (které jsem nebyla s to udělat tak krásné, jak je máte vy) nemluvě
no, objevila jsem recept nad mé síly ...
kublanka odpověděl(a)
To je zajímavé. A použila jste klasický kypřící prášek? Protože když tam byla půl lžička, tak by měl nakynout alespoň z několika procent. Na řezu jsou vidět ty bublinky, že by to mělo nakynout. To je nám moc líto
odpověděl(a)
ano ano, klasický, ověřený kypřící prášek. poctivě jsem ho smíchala s moukou, než jsem přimíchávala ostatní ... a stejně nic. taky mě to mrzí, chtěla jsem být děsně mezinárodní. hezky pokorně se vrátím k mazanci a Jidášům )
kublanka odpověděl(a)
tak to je nám fakt líto. Nicméně jako jidáše, pokud nám dáte ještě důvěru, tak máme taky, ale teda zde : http://blog.aukro.cz/jidase/

1
   odpovědět
Ty jo, já jsem z tý první fotky vůbec nepoznala, že jsou to jakoby mističky :) říkala jsem si co je to za super koblihy :-D nádhera
kublanka odpověděl(a)
díky díky :)
   odpovědět
Tedy tohle je na pohled fakt moc pěkné!! :) Vy jste úžasní
kublanka odpověděl(a)
děkujeme a fakt je to i chutné :))
   odpovědět
Já jsem z těch Tvých dobrot vždycky úplně hotová! Nádherný, perfekcionismus jako víno!!! :)
kublanka odpověděl(a)
Hehe, to Blanka je! :-D a já jsem z ní taky často hotovej :)
  velikonoční koláčky odpovědět
Vypadá to krásně a je to asi i dobrota.Jsi fakt šikovná.
kublanka odpověděl(a)
Díky moc! Blanka