Čokoládový dort s karamelem

Čokoládový dort s karamelem

Čokoláda, karamel, šlehačka a máslové sušenky. Těchto pár ingrediencí a máte výborný dort, který zvládne upéct každý. Dokonce dle slov mé drahé ženy "i kopyto jako ty". Je dokonce tak výborný, že jsem se s ním přejedl a teď funím a funím a funím. Přesto, abych si před sebou obhájil svůj dietologický poklesek, jsem našel dva důvody, které zmírní vlastní černé svědomí. Snad vám pomůžou taky a vrhnete se do pečení, protože ten dort je fakt povedený. Takže:
1. Čokoláda je zdravá, protože obsahu antioxidanty! Tím pádem snižuji riziko infarktu (taky už mi není 20).
2. Čokoláda povzbuzuje, protože má alkaloid teobromin a já mám více energie na rodinu a naše děti.

Ingredience
Těsto
200 g máslových sušenek
2 lžíce kakaa + na posypání
110 g změklého másla
Karamel
250 g cukru krupice
250 ml šlehačky
Čokoládový krém
600 ml plnotučného mléka
350 g minimálně 50% čokolády
4 plátky želatiny
2 žloutky
60 g cukru krupice
1 lžíce kukuřičného škrobu
Šlehačka
400 ml 40% šlehačky
½ lžíce cukru moučka


Postup
Nejdříve si připravíme korpus, který stačí před plněním pouze dobře vychladit anebo ho ještě můžeme po vychlazení upéct v troubě předehřáté na 200 °C (bude křupavější). Otevírací formu o průměru 20 cm si vymažeme máslem a dno vyložíme pečícím papírem. Máslové sušenky dáme do mixéru a rozmixujeme je. K rozmixovaným sušenkám přidáme 2 lžíce kakaa, změklé máslo a prsty důkladně prohněteme. Těstem vyložíme dno a boky formy. Dobře upěchujeme například dnem skleničky a dáme ho na minimálně 30 minut vychladit do lednice. Poté dáme péct do trouby předehřáté na 200 °C na 10 minut (není nutné). Pokud korpus budeme péct, necháme ho vychladnout ve formě.
Do silnostěnné pánve dáme 250 g cukru krupice, který necháme zkaramelizovat do světle hnědé barvy. Poté stáhneme z ohně a přidáme 250 ml šlehačky. Vrátíme zpět na oheň a vaříme až do úplného rozpuštění karamelu. Necháme mírně vychladnout a poté vlijeme na dno dobře vychlazeného nebo upečeného korpusu.



Ve větší misce si smícháme žloutky, 1 lžíci kukuřičného škrobu, 60 g cukru krupice se 4 lžícemi mléka. Plátky želatiny necháme nabobtnat ve studené vodě. Plnotučné mléko dáme do hrnce, přidáme nalámanou čokoládu a na mírném ohni za stálého míchání vaříme až do úplného rozpuštění čokolády. Jakmile je čokoláda rozpuštěná přilijeme pomalu čokoládové mléko za stálého míchání ke žloutkům. Směs vlijeme zpět do hrnce a za stálého míchání ji na mírném plameni necháme zhoustnout. Stáhneme z ohně. Nabobtnanou želatinu vyndáme, vyždímáme a přidáme ji do čokoládového krému. Mícháme až do úplného rozpuštění. Krém již dále nevaříme a necháme ho 25-30 minut vychladnout. Poté ho vlijeme na karamel a necháme vychladnout na pokojovou teplotu. Celý dort dáme do druhého dne ztuhnout do lednice.



Druhý den ztuhlý dort opatrně vyndáme z dortové formy a dáme ho na servírovací podnos. V míse si vyšleháme 40% šlehačku s ½ lžíce moučkového cukru dotuha. Šlehačkou naplníme cukrářský sáček a nastříkáme ji na ztuhlý krém. Dort pocukrujeme kakaem.









Vytištěno z http://www.kublanka.cz/index/cokoladovy_dort_karamel

Dobrou chuť přeje Kuba a Blanka.