Čokoládový dort s karamelem


Čokoláda, karamel, šlehačka a máslové sušenky. Těchto pár ingrediencí a máte výborný dort, který zvládne upéct každý. Dokonce dle slov mé drahé ženy "i kopyto jako ty". Je dokonce tak výborný, že jsem se s ním přejedl a teď funím a funím a funím. Přesto, abych si před sebou obhájil svůj dietologický poklesek, jsem našel dva důvody, které zmírní vlastní černé svědomí. Snad vám pomůžou taky a vrhnete se do pečení, protože ten dort je fakt povedený. Takže:
1. Čokoláda je zdravá, protože obsahu antioxidanty! Tím pádem snižuji riziko infarktu (taky už mi není 20).
2. Čokoláda povzbuzuje, protože má alkaloid teobromin a já mám více energie na rodinu a naše děti.

Ingredience
Těsto
200 g máslových sušenek
2 lžíce kakaa + na posypání
110 g změklého másla
Karamel
250 g cukru krupice
250 ml šlehačky
Čokoládový krém
600 ml plnotučného mléka
350 g minimálně 50% čokolády
4 plátky želatiny
2 žloutky
60 g cukru krupice
1 lžíce kukuřičného škrobu
Šlehačka
400 ml 40% šlehačky
½ lžíce cukru moučka


Postup
Nejdříve si připravíme korpus, který stačí před plněním pouze dobře vychladit anebo ho ještě můžeme po vychlazení upéct v troubě předehřáté na 200 °C (bude křupavější). Otevírací formu o průměru 20 cm si vymažeme máslem a dno vyložíme pečícím papírem. Máslové sušenky dáme do mixéru a rozmixujeme je. K rozmixovaným sušenkám přidáme 2 lžíce kakaa, změklé máslo a prsty důkladně prohněteme. Těstem vyložíme dno a boky formy. Dobře upěchujeme například dnem skleničky a dáme ho na minimálně 30 minut vychladit do lednice. Poté dáme péct do trouby předehřáté na 200 °C na 10 minut (není nutné). Pokud korpus budeme péct, necháme ho vychladnout ve formě.
Do silnostěnné pánve dáme 250 g cukru krupice, který necháme zkaramelizovat do světle hnědé barvy. Poté stáhneme z ohně a přidáme 250 ml šlehačky. Vrátíme zpět na oheň a vaříme až do úplného rozpuštění karamelu. Necháme mírně vychladnout a poté vlijeme na dno dobře vychlazeného nebo upečeného korpusu.



Ve větší misce si smícháme žloutky, 1 lžíci kukuřičného škrobu, 60 g cukru krupice se 4 lžícemi mléka. Plátky želatiny necháme nabobtnat ve studené vodě. Plnotučné mléko dáme do hrnce, přidáme nalámanou čokoládu a na mírném ohni za stálého míchání vaříme až do úplného rozpuštění čokolády. Jakmile je čokoláda rozpuštěná přilijeme pomalu čokoládové mléko za stálého míchání ke žloutkům. Směs vlijeme zpět do hrnce a za stálého míchání ji na mírném plameni necháme zhoustnout. Stáhneme z ohně. Nabobtnanou želatinu vyndáme, vyždímáme a přidáme ji do čokoládového krému. Mícháme až do úplného rozpuštění. Krém již dále nevaříme a necháme ho 25-30 minut vychladnout. Poté ho vlijeme na karamel a necháme vychladnout na pokojovou teplotu. Celý dort dáme do druhého dne ztuhnout do lednice.



Druhý den ztuhlý dort opatrně vyndáme z dortové formy a dáme ho na servírovací podnos. V míse si vyšleháme 40% šlehačku s ½ lžíce moučkového cukru dotuha. Šlehačkou naplníme cukrářský sáček a nastříkáme ji na ztuhlý krém. Dort pocukrujeme kakaem.







Vytisknout

Uvařili jsme 7.3.2015


Komentáře

   odpovědět
vyskúšané, výborné :-)
naozaj nechápem, kde môže vzniknúť problém, mne krém hustol okamžite, ako som pridala žĺtkovú zmes a v podstate ani nebolo potrebné ho vracať na oheň. v chlade krásne stuhol a torta mala fakt veľký úspech :-) bola by veľká škoda, takýto super recept vymazať 10
kublanka odpověděl(a)
Dobrý den, super, to moc rádi čteme! Děkujeme moc
   odpovědět
My sme tortu vyskusali urobit ako mini torticky a vysli skvele. Foto https://goo.gl/photos/xbbcpvKypyBXu16H6
Vyzerali super, iba sa nam zdali velmi sladke. Take nabuduce dame me cukru. Inak svely recpet. Dakujeme.
kublanka odpověděl(a)
děkujeme moc! vypadají nádherně!
   odpovědět
Dort jsem dělala příteli k narozeninám. Jsem nenapravitelný experimentátor a tak pokaždé, když jsem něco neměla, dala jsem místo toho něco jiného. Místo kukuřičného škrobu pudink a tak dál.. ???? Vydařil se ale perfektně, i když byl hodně sladký, takže nic pro mě. Jinak celé rodině chutnal.
Dneska dělám znovu, tentokrát pro sestru :)! Díky za skvělý recept!
kublanka odpověděl(a)
I my moc děkujeme! super za inspiraci! díky moc
   odpovědět
Dobrý den, lze dort udělat cca 2 dny před oslavou. Aby nebyl potom moc rozmáčený apod. Děkuji za odpověď! J.
kublanka odpověděl(a)
Dobrý den, teoreticky ano, ale samozřejmě šlehačku udělejte nejlépe před podáváním. Nicméně den by vadit neměl, ty dva budou na hraně ;) spíš to dřív sníte :) 1
   odpovědět
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda jde něčím nahradit kukuřičný škrob v tom čokoládovém krému.
Předem díky za odpověď 1
kublanka odpověděl(a)
Dobrý den, bohužel nás nenapadá, čím to nahradit. Díky kukuřičnému škrobu dostane krém pudingové vlastnosti. děkujeme
   odpovědět
korpus dobrý, karamel super, ale krém katastrofa, na konci pouze hrnec horké čokolády... 6
kublanka odpověděl(a)
Dobrý den, to je nám líto. Nicméně takhle od počítače je těžké říci, kde se stala chyba. Ale můžeme čekat jen dva důvody - a) špatná želatina b) převařený krém :(
   odpovědět
Vynikajuci kolacik,robila som ho k narodeninam sestre-velky uspech akurat som pozmenila kar.cast-dala som karamelove salko prehriate s kuskom slahacky.Urcite ho este na nasom stole budeme mavat.Vdaka za mnamkovy 2 recept
kublanka odpověděl(a)
1 tak super, že chutnal a podařil se! 1 1 1 děkujeme
   odpovědět
Dobrý den,
mám formu o průměru 24cm, je to velký problém? díky
kublanka odpověděl(a)
Dobrý den, problém to ani není, jen ten dort bude nižší za použití uvedených poměrů ingrediencí a nebo budete muset poměrově navýšit ingredience k té vaší formě.
   odpovědět
Tak dort se povedl a je nadhernej a vybornej :-) Trosku jsem ho teda pozmenila a misto karamelu dala visne a misto susenkovych boku pouzila cokotransfer folie, protoze me tady trochu vyděsily komentáře ostatnich. Zelatiny v platcich jsem musela dat ale vic,protoze jsem podle konzistence neverila,ze mi to ztuhne. Nechtelo mi to houstnout na plotne jako popisujete. Ale vysledek je super a jsem rada,ze se mi povedlo ho pokorit :-) Dekuji za krasnou inspiraci
kublanka odpověděl(a)
Dobrý den, my děkujeme za důvěru a odvahu. Jsme moc rádi, že se zadařilo! Kuba a Blanka
  Dotaz odpovědět
Dobry den, chtela bych se zeptat,jake pouzivate platky zelatiny? Vetsina receptu ma platky od Dr. Oetker. Ja jsem koupila vetsi platky primo v cukrarskych potrebach a ted nevim, kolik platku mam pouzit. Potrebovala bych si to přepočítat podle gramaze. Jsou tyto 4 platky tedy myslene od Dr. Oetkera? Budu ji pouzivat poprve,tak nechci zničit cely dort :-) Jinak dekuji za krasnou inspiraci,dort se mi od Vas moc libi a snad se mi povede :-)Dekuji moc za radu
kublanka odpověděl(a)
Dobrý večer, máte pravdu, pokud si dobře pamatujeme, tak jsme měli DrOetker želatinu. Tak snad se to dobře podaří přepočítat. Přejeme hodně štěstí a ať se podaří :) díky
   odpovědět
Díky za výtečný recept!
Mám formu o průměru 24 cm, na korpus jsem akorát použila 1,5 dávky, a aby byl křupavější, přidala jsem hrst sekaných nepražených kakaových bobů - měl velký úspěch, mohu jen doporučit.
Je pravda, že byl na nás poněkud sladší, žádný div s takovým množstvím karamelu, takže příště zřejmě lehce poupravím.
Také se mi nepodařilo narychlo sehnat 40% šlehačku. Použila jsem tedy bez rozpaků obyčejnou a nebyl to problém. Kousek dortu, který zbyl, byl dobrý a šlehačka nerozteklá i druhý den ráno.
Ještě jednou velký dík.
kublanka odpověděl(a)
Dobrý den, tak to jsme moc rádi, že se takhle povedlo a chutnalo! Sekané nepražené kakaové boby musíme vyzkoušet, zní to velmi lákavě. Děkujeme moc Kuba a Blanka
   odpovědět
Je úžasný!!!
Já teda ubrala cukr do čoko krému, i půl dávky karamelu a co do sladkosti to bylo akorát! Víc sladké by už bylo moc... Do čoko krému jsem při chladnutí přidala ještě 50g vyšlehané šlehačky..krém byl nadýchanější a želatina to udržela.
Tak tenhle dortík určitě nebyl naposledy!
kublanka odpověděl(a)
Paráda! to jsme moc rádi! Děkujeme moc 1
   odpovědět
Tak mi odešla trouba na velikonoce a já hledala něco nepečeného a něco ECHT! No a tohle je bomba!!! Děkuji a už píšu seznámek ;-)
kublanka odpověděl(a)
SUPER! tak držíme palce, ať se zadaří, kdyby byl nějaký další dotaz, nejrychleji odpovídáme na FB ve zprávách nebo na mailu :) díky a hezké Velikonoce
  Karamelova vrstva odpovědět
Zdravím,
nedavno som sa pytala ohladom karamelovej vrstvy, ci sa da urobit jednoducho z karameloveho salka a slahacky. Nemali ste s tym skusenost, ale ja som to skusila a bolo to rychlde a super jednoduche. Asi polku karameloveho salka som dala do hrca, zohriala na miernej teplote, kym neostal polotekuty a pridala som asi 0,5 dcl slahackovej smotany. Miesala som to, kym sa to nespojilo. Bolo to horuce, ale nenechala som to vriet. Odstavila som z platne, nechala vychladnut a dala na korpus. Ked to postalo v chladnicke, tak bola ta vrstva mäkka, ale neroztekala sa, co som aj chcela dosiahnut. Mozno to niekomu pomoze, hlavne tym, ktori sa boja robit karamel priamo z cukru ????????. Inak ďakujem za recept, mal uspech. Dufam, ze zasa niekde natrafim na vas super receptik ❤.

Daniela
kublanka odpověděl(a)
Dobrý den, tak to jsme rádi, že to takhle vyšlo. Tak alespoň čtenáři ve vás budou mít zde inspiraci. Děkujeme moc! 1
  karamel odpovědět
Dobrý deň, chcela by som sa spýtať, či je vhodné použiť ten karamel ako polevu? (na iný koláč, z pečeného cesta 1 ) Myslím tak, že či je taký redší, lebo nedávno som robila karamelovú polevu, ale namiesto smotany som dávala mlieko, no a kým som vyliala všechen karamel z hrnca na tortu tak stuhol a ledva som ho rozotrela. Ďakujem za pomoc ♥
kublanka odpověděl(a)
Dobrý den, když přidáte do karamelu více tekutiny, v tomto případě šlehačky, tak tolik neztuhne. Jen se to nesmí tolik vyvařit :) zkuste to tak, že část karamelu zkápnete na vychlazený talířek a uvidíte, zda-li to hodně ztuhne či nikoliv. Pokud to ztuhne, přidáte (naředíte) větším množstvím tekutiny, Blanka
  Karamelová vrstva odpovědět
Dobrý vecer, včera som vam pisala, ale nejak sa nepodarilo uverejnit moj dotaz...chcem sa spytat, ze ak dam korpus iba chladiť, nebudem ho piecť, ci sa boky torty po case, ked bude napr. pocas oslavy na stole, nezacnu rúcať? A ďalšia otazka, že ci by som pri priprave karamelovej vrstvy mohla pouzit hotove karamelove salko v kombinacii so smotanou? Ďakujem za odpoveď.

Daniela
kublanka odpověděl(a)
Dobrý den, boky vydrží, drží je samotný vnitřek, který ztuhne. Ad salko - bohužel vůbec s tím nemáme zkušenost, tak nemůžeme říci. Je nám líto. Děkujeme K+B
  Super odpovědět
Dobrý den,

předevčírem jsem dělala tento dort. Povedl se bezvadne! Korpus jsem chladila přes noc, nepekla jsem. Krasne drzel. Karamel jsem nedávala. Misto karamelu jsem dala kazdemu do misticky omacku z lesního ovoce. Všichni byli nadseni! Urcite budu delat casto. Mam male miminko a tak ocenuji, ze je tento dort rychly a snadny! Dekuji! :)
kublanka odpověděl(a)
Dobrý den Beato, to je fakt super nápad! Hlavně jsme ale rádi, že se vše povedlo a v chutnalo. Leckdy tomu tak není :) děkujeme Kuba a Blanka
  Karamel?????‍???? odpovědět
Dobry den, chtěla jsem se zeptat zda Karamel bude téct při rozkrojeni? Potrebuju aby byl tuzsi???? Děkuji za odpověď . Krásný den
kublanka odpověděl(a)
Dobrý den, zpravidla teče když se rozřízne. Protože při zchladnutí, díky vrstvě nad karamelem, samotný karamel zvodnatí.
odpověděl(a)
A nevíte jak docílit pevnosti? 7
kublanka odpověděl(a)
To nevíme, zkusíme prozkoumat, ale vzhledem ke složení toho dortu to bude problém. Možná ještě nad karamel dát jednu vrstvu sušenek. Jinak současná vrstva nad karamelem je hodně vodnatá. Ale zkusíme se večer podívat a popřemýšlet :)
  Coko-karamelovy dort odpovědět
Dobry den,
Dnes jsem jako darek davala sestre Vas neuveritelny cokoladovo-karamelovy dort a az jsem se rdela pychou, kolik pochval jsem slysela a tak Vam MOC dekuji za tento bozsky recept.
Dle komentaru jsem udelala 300g susenek a tak mi samozrejmne "testo" zbylo, coz melo vyhodu, ze jsem udelala dortiky jeste do malych zapekacich misek, Vynikajici jen tak ke kave ;)
Korpus jsem nepekla, pri karamelu se klepala at ho nespalim, pri kremu okusovala nehty, ze netuhne ( za to muze zelatina s kterou zapasim) a rano na me z lednice vykoukl nadherny vonavy dort ????????????
Tesim se na dalsi recepty
Preji krasny vikend
kublanka odpověděl(a)
Vždy nás omývá hrůza, když vidíme nový komentář u tohoto dortu. Naštěstí takový komentář jako váš je krásná léčebná kůra na naší duši. Děkujeme a jsme moc rádi, že vám chutnalo a hlavně se podařilo :)
odpověděl(a)
...omlouvam se za ??? na konci textu. Vlozila jsem obrazek dortu a palec nahoru, coz se zmenilo ve znaky
Krasny den a k pochvale Vaseho receptu: syn si preje k narozeninam bilou variantu, tak vyzkousim recept v inverznich barvach a dam vedet jak se zadarilo
Jeste jednou diky
kublanka odpověděl(a)
Děkujeme moc :) 1
  Čokodort odpovědět
Dobrý den, když jsem pekla dort, tak se mi vůbec nepodařilo ho dostat z formy :-( Těsto zůstalo přilepené k formě i k pečícímu papíru dole.Nějaká rada? Já ho teda dle návodu nechala jen vychladit.
Jinak nám moc chutnal, i když výsledný estetický zážitek nebyl vůbec hezký :-)
kublanka odpověděl(a)
Dobrý den, napadají nás dvě možnost - a) zahřát ty boky před vyklopením - například teplou utěrkou b) i boky vyložit pečícím papírem poté co je vymažete máslem anebo kombinace obojího :)
děkujeme K+B 1
  čokodort odpovědět
Ahoj Kubo a Blanko :)

chtěla bych Vám moc poděkovat za tento ÚŽASNÝ recept! :) Jako do všeho, co jsem kdy pekla, jsem se i do tohoto dortíku pustila s odhodláním (stále se mám v pečení co učit) a jsem moc ráda, že mi to odhodlání vydrželo. :D Asi hodinu jsem zápasila s karamelem než se mi ho konečně podařilo nespálit (hrnce jsem myla ještě večer :D). Ale jinak šlo vše naprosto dokonale a dle Vašich instrukcí. Mám trošku větší dortovou formu, takže jsem použila něco přes 300g sušenek, jinak vše dle původní gramáže. Přítel/oslavenec se olizoval až za ušima.

Moc děkuji za inspiraci a přeji krásný víkend! :)
Kamila
kublanka odpověděl(a)
Ahoj Kamilo, moc děkujeme! Vždy se trochu zhrozíme, když tady u toho dortu máme komentář :) a u vás to naštěstí neplatí :) jsme moc rádi, že vám chutná a hlavně, že se podařil podle představ. Děkujeme moc a přejeme vše nejlepší vám i oslavenci. Kuba a Blanka
  čokodort odpovědět
AHOJ KuBlanko!
Jak jsem na vás přišla? Do googlu jsem si zadala čokoladovy dort a hledala mezi obrazky, co mě zaujme.. Ta tmavě hnědá čokoládová poleva v kombinaci s bílou šlehačkou a ležérně kapajícím karamelem mě uhranula. Dort se moc povedl, těsto jsem na chvíli dala do trouby a spadlo mi z boků, ale vůbec to nevadilo, dort i tak krásně držel tvar. Podařilo se mi ho i hezky nafotit, jen nevim, kam pověsit foto..
Děkuju za inspiraci!
Martina
kublanka odpověděl(a)
Dobrý den, to jsme moc rádi, nejlépe pověsit k nám na Facebook na zeď třeba. Nebo na instagram s hashtagem #kublanka. Jinak jsme moc rádi, že se povedlo a těšíme se na fotky. Kuba
   odpovědět
Hezký den,

chtěla bych se zeptat, jaký nástavec na zdobicí sáček jste použila, prosím? Moc si s tím nevím rady. Děkuji
kublanka odpověděl(a)
Dobrý deN, tohle byl hladký kruhový. Můžete pouźít jakýkoliv hvězdicový, ale hlavně větší průměr :)
   odpovědět
Zdravím,
Dnes jsem dělala dort také, je v lednici přes tři hodiny a je dosti tekutý. Je možné že do rána ještě ztuhne? Jinak vše bezproblémů, karamel se povedl na jedničku
kublanka odpověděl(a)
Možná se jedná o převařenou želatinu. Takhle těžko říci, snad to vyjde. Držíme palce a děkujeme za důvěru. Tenhle dort je zakletý 1 1 1
  povedlo se odpovědět
Tak dort sice nevypadal jako na vašem obrázku, ale bylo to i tím, že jsem upustila od šlehačky a podávala jen tak. Byl výborný!! Čokoládový krém by mohl být trochu hustější, nicméně 3. den byl perfektní. Chuť báječná. Určitě ještě budu dělat jen s malou úpravou - to je moje nemoc - recepty si upravuji: -) Budu podávat v miskách na creme brulee. Takže za mě super!
kublanka odpověděl(a)
Super! Úpravám se samozřejmě meze nekladou a důležitá je hlavně výsledná chuť a pak jak to vypadá :) jsme rádi, že se podařilo 1 děkujeme
  vypadá to nadějně... odpovědět
Vše vypadá nadějně...dort se od včerejška chladí v lednici a po dloubnutí krásně pruží. Jinak musím říct,že jsem se taky potýkala s pár problémy...Asi mám větší formu než 20 cm, takže sušenky mi vyšly jen na spodek nádoby. Koupila jsem dvojnásobek, takže jsem dodělala a dala i méně másla, protože jsem koupila 32% máslové z Lidla. Jala jsem se dělat karamel a dcerka se zrovna probudila 2 nicméně karamel jsem dodělala a dala trochu vychladnout. Druhý krém mi zhoustl, a během hraní si s dcerou i vychladl. Teď mi vše odpočívá v ledničce a musím říct, že jsem hrozně zvědavá jak to dopadne až sundám okruží..Držte mi palce, manžel se moc těší, vybral si ho k narozeninám 9
kublanka odpověděl(a)
Držíme palce jen co to jde! Snad to dobře dopadne. Tak pak dejte vědět :)
   odpovědět
Dobrý den,

jak to, že jsem Vaše stránky objevila až teď??

Úžasný recept, všichni byli nadšení a mojí babičce (!!), nejlepší kuchařce na světě, jsem ho musela hned napsat :-).

Děkuji
kublanka odpověděl(a)
DObrý den, my moc děkujeme! To se krásně čte 1
   odpovědět
Dobrý den,
recept jsem dělala na oslavu narozenin a moc všem chutnal. Do krému jsem dala více ztužovace, jelikož mi moc nechtěl ztuhnout. Místo šlehačky navrch jsem vymyslela svoji "letní verzi" a zdobila jsem jahodami. Bohužel se mi lehce při převozu autem olamovaly okraje sušenkového korpusu, ale naštěstí si na nic nehrajeme a nikomu to nevadilo 5 .
Už dlouhou dobu jsem toužila něco podle vašeho blogu uvařit nebo upéct a konečně se mi to podařilo!
Děkuji za super recept,
vaše věrná instagramová sledující 2
kublanka odpověděl(a)
Děkujeme moc, super že se zadařilo a chutnalo :) mimochodem které ig id? tam se vyznáme :)
odpověděl(a)
Jmenuji se tam @klarka98 a fotku dortu přidávat nejspíš nebudu, protože nebyl tolik fotogenický jako ten váš 8 5
kublanka odpověděl(a)
děkujeme a fotku přidávat nemusíte, hlavně že vám chutnalo :)
   odpovědět
Dobrý den,

dort jsme dělali z 1,5 dávky pro mamku k 50. narozeninám, do karamelu jsme daly trochu víc šlehačky a všem moc chutnal :)

Děkujeme
kublanka odpověděl(a)
super! to jsme moc rádi, že chutnalo a přejeme vše nejlepší ke kulatinám :)
   odpovědět
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli je čokoládový krém dost sladký, když obsahuje pouze 60g cukru - nebo je spíše nahořklý? Ptám se, jestli je dort vhodné udělat 4leté dceři k narozeninám?nebo jestli mohu dát více cukru?
A pak by mě zajímalo, jak moc dopředu mohu udělat šlehačku? Bojím se aby mi pak nespadla, nebo se nerozpila na dortu, když v ní není žádné to ztužovadlo?
Děkuji a přeji Vám krásný víkend. Novotná
kublanka odpověděl(a)
Dobrý den, jako určitě není přeslazený. Nám to vyhovovalo, protože nejsme tolik na sladké. Ale ten karamel je hodně sladký.
Ad šlehačka - když použijete 40% tak by měla v lednici chvilku vydržet, ale dejte si pozor, hodně rychle se přešlehá. Raději bychom doporučili připravit čerstvou, je to otázka pěti minut. Pokud byste chtěli třeba 33%, tak to spadne a zvodnatí hned.
v podstatě téměř okamžitě.
Díky
  Super dort odpovědět
Dobrý den,
chci moc poděkovat za skvělý a originální recept. Upekla jsem ho pro svou kamarádku k narozeninám a byl opravdu vynikající a vypadal nádherně :)
Jen jedna připomínka, sušenkový korpus doporučuju nepéct, při pečení mi z boků opadal, tak jsem ho pak opravila a nechala už jen vychladit. Čokoládový krém s želatinou krásně ztuhne a dort drží pohromadě.
Těším se na další skvělé recepty :)
Veronika
kublanka odpověděl(a)
Děkujeme, to jste moc hodná. My jsme to psali někde v komentářích níže, ale teď jsme si i na Váš popud řekli, že to raději dopíšeme i přímo do receptu. Že buď se může péct a nebo vychladit. Děkujeme moc 1
  Díky odpovědět
Dobrý den, tak se jdu pokusit obrátit počty v prospěch úspěchů :-). Děkuji za báječný recept! Dneska jsem byla za supernovu velikonočního oběda :-), všichni se olizovali až za ušima, dokonce i můj muž, který jinak karamel moc nemusí. Recept se mi zalíbil na první pohled, nakoupila jsem ingredience a pak se začetla do komentářů a chytla lehkou paniku, že místo krásného dezertu na velikonoční tabuli budeme vyškrabovat cosi rozplizlého z přímo z pečící formy :-(. No ale jelikož jsem žena statečná a přece si nemůžu připustit, že jsem kopyto, jsem se do toho včera večer v deset pustila :-). Postupovala jsem krok za krokem dle návodu a o půlnoci jsem odkládala do lednice přesně to, co je tady na fotkách, před obědem nazdobila šlehačkou a pak už sklízela jen pochvaly :-). Takže díky moc.
Malé postřehy:
- korpus 3 balíčky Opavia club, máslo jsem pak dolévala jen na konzistenci drobenky - na ty troje clubky stačilo cca těch 110 g másla
- korpus jsem chladila cca 25 min v mrazáku a vůbec jsem ho nepekla, když dělám cheescakes s tímto typem korpusu, tak také nepeču
- jinak karamel plus čoko náplň přesně dle návodu zde a na jedničku - vše perfektně ztuhlo
kublanka odpověděl(a)
uuuuuffff, děkujeme moc... když jsem Blance říkal, že má nový komentář tak říkala, hlavně ať to není pod čokodortem... říkám, bohužel je.... no teď jí spadnul kámen ze srdce :) děkujeme moc 1
  neúspěch odpovědět
Dobrý den,
tak sem píšu ještě plná naštvaných čerstvých emoci :) , protože já patří mezi ty, kterým se dort zřejmě nezdařil. V receptu se udává,že to zvládne i kopyto a po přečtení všech komentářu o možných problémech, jsem si říkala,že mně se to musí určitě vydařit, protože zas takový kopyto nejsem a zároveň jsem poučena,čemu se mám vyvyrovat.
Takže sušenky jsem koupila ty správné z lidlu, do formy jsem to úplně co nejvíc upěchovala skleničkou, nechala radši přes noc v ledničce a pak dala do vyhřáté trouby. Při pečení jsem pochopila, že jsem měla dát víc těsta na boky formy než na dno, proto se mi to v některých místech taky sesunula, měla jsem to prostě navrchu moc tenké a nedrželo to pohromadě, proto bych příště navýšila gramáž sušenek s máslem. V tom jsem ale tak strašnou tragédii neviděla.
Další problémy jsem ale už neočekávala ,ale stalo se. V receptu se píše na mírném ohni míchejte do zhoustnutí. Já míchala jak blbá skoro 15 min a téměř nic nehoustlo, tak jsem tedy přidala ještě trochu škrobu a nic moc změna. Takže jsem to i tak dokončila podle návodu, nalila do dortové formy a pochybuju ,že mi to do zítřka ztuhne. A já půjdu na narozeninovou oslavu s prázdnou :(
Stalo se někomu něco podobného? Je šance,že to zatuhne?
Díky za tipy
Jinak určitě dort ještě vyzkouším .
kublanka odpověděl(a)
Dobrý den Lenko, to je nám líto, že recept nevyšel. Kdybychom nevěděli, že nám čtenáři (teda spíše čtenářky) neposílají hotové fotky, tak bychom ten recept smazali, protože přinese více škody než užitku. Teda na naše nervy.
Nicméně zpět k vašemu případu. Ad boky verus dno, fakt záleží na velikosti formy, ale to jste sama poznala.
Teď k tomu krému - tohle nás upřímně překvapilo nejvíce, s korpusem občas někdo problém má, viz níže, ale krém... 1
V samotnému krému jsou žloutky a kukuřičný škrob a to musí zhoustnout i když to postavíte v lednici vedle sebe, natož když se to vaří a míchá :) Ale neočekávejte konzistenci bramborové kaše, zhoustne to a la puding. Což znamená, že by to mělo jít bez problémů přelévat a sama se vytvoří rovná hladina, viz foto výše.
Želatina přidaná na závěr do hrnce, který jsme již ale stáhli z ohně pouze pojistí výsledek, nebo pomůže. Ale želatina se nesmí už v žádném případě vařit, jinak pozbude své vlastnosti a je zbytečná.
Fakt je nám záhadou, kde se stala chybka, bohužel zde od počítače se to špatně řeší... tak odhadujeme.

Uvidíte...

s pozdravem
Blanka a Kuba
odpověděl(a)
Tak mi to nedalo a po roce jsem se pokusila napravit svůj neúspěch s tímto dortem :)

Rozhodně jsem skoro zdvojnásobila sušenkové těsto a tím jsem si zabezpečila to, že se mi nic nezesunulo.
Problém jsem měla opět v tom čokoládovém krému. Mám pocit, že jsem ho vařila i 40 min a pořád jsem z toho neměla pocit, že mi ztuhne. Taky jsem ho chodila každou půl hodinu kontrolovat do lednice, jestli se pořád hýbe :D Druhý den jsem už ale měla jistotu, že ztuhl správně.
Jinak karamel příště udělám taky trochu hustší, po nakrojení dortu měl tendenci z něj vytékat.
Každopádně dort měl velký úspěch. Byl označen i jako mistrovské dílo :)
kublanka odpověděl(a)
Dobrý den, odvážnému štěstí přeje a jsme moc rádi, že teď jste se dočkala i ocenění doma! Děkujeme moc
  Čokoládový dort s kara odpovědět
Dobrý den,

tento dort neměl chybu, byl vynikající !!!
Ani příprava nebyla náročné, vše se povedlo, jak mělo
Děkuji
kublanka odpověděl(a)
Dobrý den, to jsme moc rádi. Vždy trneme jaká bude zpětná vazba a naštěstí se daří více lidem, než těm méně úspěšným :) děkujeme
   odpovědět
Dobrý den, předem musím poděkovat a do nebeských výšin vychválit vaše stránky. Zkusila jsem už nekolik receptů a všechny vyšly dokonale!
Ale korunu všemu nasadil tenhle dort. Je naprosto famózní! Během přípravy nebyl sebemenší problém, všechno se podařilo napoprvé.
I mažel už se těší, když ví, že se peče podle Kublanky 5
Děkuju.
kublanka odpověděl(a)
Děkujeme moc! To se krásně čte a jsme rádi, že chutná a hlavně, že se vše daří dle receptu. Moc děkujeme! 1
  bla odpovědět
čawko.hladala som čo by som upiekla a natrafila som na tento dort.možno pre tých ktorým sa ten korpus nepodaril,by som mala jednu radu.keď pečiem cheescake tak korpus nedavam predpiecť,len ho dám schladiťa potom dam krém.tento dort som piekla týmto spôsobom a vydaril sa úžasne.ďakujem za recept Blanka 1
kublanka odpověděl(a)
Děkujeme moc, jsme rádi, že se dort povedl 1
odpověděl(a)
Dobrý den, mám prosím doraz ohledně "pečení". Píšete že korpus necháte zchladit a pak pečete s krémem. Zde se ale krém již po nanesení na korpus nepeče. Necháváte ho tedy jen vychlazený? Díky za odpověď!
kublanka odpověděl(a)
Dobrý den, toto je taky možnost, kdy se vynechá fáze pečení korpusu. My to máme jinak v receptu, ale jde to taky tak. Jen se musí nechat hoooodně zchladit upěchovaný korpus. Poté teprve vlít karamel a pak krém na to. A znovu nechat vychladit.
  ... pokračování... odpovědět
   odpovědět
Dobrý den,
dort jsem dělala zatím 2x. Sice korpus se vždy maličko sesunul, nicméně ve výsledku mu to kráse a především na chuti neubralo... Napodruhé jsem dokonce šlehačku jen tak ledabyle 'nakydala' lžící (z časových důvodů...). I to vypadalo dobře a chuťově byl dort pokaždé vynikající!!! Prostě nebe v puse... Chutnal zatím všem, překvapivě vč. dětí. Jen je dost hutný, sotva zvládneme spořádat každý jeden kousek
kublanka odpověděl(a)
děkujeme, jsme rádi, že chutná a daří se dort. Moc děkujeme za hezká slova
   odpovědět
Dort dopadl dokonale a stejně tak chutnal. Sušenky jsem použila clubky klasické máslové z Opavie, potřebovala jsem troje, jen jsem tam přidala více másla. Musím se přiznat, že karamel jsem malinko ošidila, použila jsem salko, jen jsem ho trošku povolila smetanou. Myslím si, že to dortu neuškodilo. Vypadal jako na obrázku! Po přečtení komentářů jsem nejprve st váhala, zda se do toho pustit,ale nelituji a doporučuji :-) už zbývá jen poslední kousek.;-)
kublanka odpověděl(a)
Super! děkujeme moc, že jste to nevzdala hned na začátku a vrhla se do toho. Jsme rádi, že chutnalo! :) 1
   odpovědět
Dort
   odpovědět
Tak ještě jednou. V komentářích jsem zaregistrovala přesný tip sušenek. Tak příšte zkusím přesně ty vaše. Prostě nejsou sušenky jako sušenky:-)) ·
   odpovědět
Dobrý den Kublanko, poučená z předchozích komentářů jsem se pečlivě připravovala na tento dort, bohužel už korpus nedopadl dobře. Při pečení se mi korpus zesunul ze stěn formy a vzniklo blato plné másla. Použila jsem máslové sušenky z Lidlu Sondey 32% másla. Jsou vemi jemné a rozplývají se na jazyku. Používáte tyto? Těsto na korpus bylo příliš máslové, proto to takhle dopadlo. Každopádně mě to neodrazuje od dalšího pokusu. Jen zvolím jiné sušenky a jiný poměr másla. Nejsem žádný začátečník a musím si dokázat, že tento lákavý dort zvládnu:-) .
Jinak Vás Blanko obdivuji, jaký máte smysl pro estetiku. Všechny jídla vypadají dokonale!
kublanka odpověděl(a)
Děkujeme moc. Ty sušenky (viz Váš druhý komentář) jsou máslové z 12%. Možná tím to může být. Takhle se to špatně vysvětluje, když nevidíme v jakém výsledku to je. Pokud by se Vám to náhodou ještě nepovedlo, tak nám pošlete přes FB třeba fotku do zprávy a možná na to společně přijdeme. Je to zajímavé, nám to vyšlo hned a přesně jsme ten postup popsali. Může to být moc silným korpusem, ten se pak hůře upeče a snáze zvodnatí. Může to být spoustou věcí. Tak držíme palce. A ještě jednou děkujeme. 1
odpověděl(a)
Dobrý den, měla jsem úplně stejné sušenky jako paní martina a úplně stejný problém 3 Chtěla jsem tento dort připravit do práce na své dnešní narozeniny, ale byla to katastrofa! Navíc mi přišlo toho těsta hrozně málo na celou dortovou formu, musela jsem ještě přidělávat..každopádně po přečtení komentářů zkusim vámi doporučované sušenky a pokusím se o to znova, až budu mít víc klidu na pečení 1 ale koukám, že je nás víc "kopyt jako vy" 3 bez urážky dámy, samozřejmě 5
kublanka odpověděl(a)
7 7 7 to nás moc mrzí... prostě je to záhada, snažili jsme se to identifikovat v každé odpovědi a teď už jsme bezradní. Zkuste to nepéct a jenom ho hodně schladit (ten korpus). Dortová forma je 20cm, a teda stačilo to. Tak nevíme... my snad ten dort smažeme a zapomeneme, že tu někdy byl 1 1 1
odpověděl(a)
To neee, to by byla škoda, takový krásný dort smazávat 1 já to nevzdám a až někdy budu mít hoodně času, tak ho zkusím udělat znova a uvidíme 1
kublanka odpověděl(a)
:-))) děkujeme
   odpovědět
Ahoj naprosto skvely blog!!! Rada se vracim.Co se tyce tohoto receptu pecka...nepovedene komentare me neodradily a pekla jsem...Vse ok az na to ze korpus ztekal (mela jsem kvalitni AB maslo I susenky? Ale mozna moc maslove).Chtela jsem se zeptat muzete napsat presny nazev znacek ingredienci? Zajima me konkretne maslo a susenky....za me pecka! Po predani slecne prasknul a karamel vytekl ven (takze trapas) tak abych to na priste nezkazila.
Chystam se na ty livance mnam!
diky moc Vladka
kublanka odpověděl(a)
Děkujeme, ty sušenky jsou přesně Wheatmeal Butter biscuits od firmy Sondey z Lidlu. A máslo Jihočeské Madeta 1 1 1
Kdyby cokoliv tak klidně pište na FB, tam máme rychlejší možnost odpovědět 1
kublanka odpověděl(a)
ještě k tomu AB máslu - raději bych se mu vyhnul a zkusil fakt máslo
http://ekonomika.idnes.cz/vypadaji-jako-masla-ale-jen-na-prvni-pohled-fjz-/test.aspx?c=313374
1
odpověděl(a)
Diky moc za odpoved jdu do toho znova :-D No samozrejmne ze to byla Jihoceska Madeta spletla jsem to s AB to mi nesmi pres prah domu! Dneska juknu presne na tyto susenky a vyzkousim opet jako darek ;-) Jeste se zeptam na posledni vec jaky mate prumer zdovici spicky? Me se zdala ta moje dost velka, ale porad mam ty kopecky mensi...mam 1 cm.
diky diky 1
kublanka odpověděl(a)
Průměr zdobící špičky máme také 1 cm. A držíme palce, ať to tentokrát vyjde! 1
   odpovědět
Dobry den,
mam problem hned v prvnim kroku. Jak jiz nekdo zde psal, i mne se stalo, ze se pri peceni strany korpusu sesunuly. A to jsem uz prvni korpus vyhodila z toho sameho duvodu a novou varku opravdu dukladne upechovala, nechala poradne vychladnout a dala do opravdu vyhrate trouby a vysledek stejny.... Nenapadá vas, kde delam chybu? dekuji
kublanka odpověděl(a)
Dobrý den Lucko, to je nám líto. Zkoušíme na to přijít a těžko se to radí tady odsud přes internet. Kromě těch rad všude níže nás napadá pouze jaké používáte máslo a sušenky. Sušenky jsme měli nějaké cereálné máslové z Lidlu a máslo jsme měli Tatra nebo Jihočeský, teď už nevím. Prostě ty běžně dostupné, ale ne nejlevnější. Ale tím to asi nebude, předpokládám, že to budete mít podobné.
Nicméně v krajní nouzi není potřeba ten korpus upéct, ale lze to obejít tak, že ho hodně upěchujete a necháte ho velmi velmi vychladnou do lednice (možná i mrazáku). Nebude tak křupavý, ale třeba je to ta cesta 1 Dejte vědět jestli jsme Vám pomohli... snad ano...
  Super odpovědět
Dobrý den,

ve čtvrtek jsem připravovala tento dort a neměla jsem žádný problém s korpusem ze sušenek, rychlým tuhnutím či netuhnutím karamelu, krém se taky povedl. Chce to hold obětovat čas a věnovat se důkladné přípravě a mít trpělivost, než se karamel úplně rozpustí a krém začne při vaření tuhnout. Dneska ozdobím šlehačkou a posypu kakaem. Odpoledne se do něj hosté mohou pustit 1
kublanka odpověděl(a)
Děkujeme, je to přesně jak píšete, trpělivost a čas. Vaření je radost a snad i koníček, tak proč to nedělat v klidu a trpělivě. Naprosto s vámi souhlasím. A dobrou chuť, doufáme,že bude chutnat
  karamel odpovědět
Ahoj Kubo a Blanko,
tento dort je naprosto famózní. Dělala jsem ho již 2 x a vždy všem maximálně chutnal. Jen mám problém s karamelem. Vždy mi kousek nerozpuštěného v pánvi zůstane. Jediné co mě napadá, že mám příliš studenou smetanu, kterou přidávám do pánve na teplý karamel.
Vás blog je nádherný a každý recept má duši 9
kublanka odpověděl(a)
Ahoj, to jsme nadšení, že se recepty líbí a ještě podle nich se vaří. A hlavně že chutnají! :)

ad karamel - to se stává i nám.
Jediné co můžeme poradit je zkusit ohřát tu smetanu.
nebo rozmačkat hrudky toho karamelu dřevěnou vařečkou
a nebo přes kovový*(!) cedník nalévat karamel do dortu
nám se to právě taky stává
ještě jednou moc děkujeme a snad tohle pomůže 1

*) jednou Blanka lila karamel přes umělohmotný cedník a hned měla v cedníku místo stovek dírek jednu velkou díru :), takže fakt kovový je nezbytnost 9
   odpovědět
Teda, díky za rozebrání problému! Když jsem nad tím zpětně přemýšlela, hodně mazlavé a máslové ještě než jsem to dala do formy - možná byly moc máslové sušenky, příšte zkusím jiné a dám trošku méně másla, aspoň vím, jak na to a čeho se vyvarovat :)

Karamel samozřejmě neztuhl, i když čokoláda ztuhla krásně, nakonec jsme to vyřešili tak, že jsme to jedli lžičkou z formy - sice to není nóbl způsob, ale chuťově je to naprostá paráda - do karamelu jsem dala ještě sůl (slaný karamel je u mě po čokoládě číslo 1) a je to úplná balada :)

Rozhodně jsem dort nedělala naposledy, věřímv, že příště už se povede, aniž bychom ho museli jíst rovnou z formy :)

Krásný den, Eva
kublanka odpověděl(a)
Tak aspoň, že takhle jste si pochutnali 1
jinak to těsto na korpus má mít spíše strukturu drobenky než aby bylo přímo mazlavé.
tak kdyby cokoliv tak pište třeba na FB do přímých zpráv a nebo tady se snažíme odpovídat co nejdříve. můžeme třeba "zkonzultovat" 1
   odpovědět
Ahoj Kublanko,

Teda, ač se nepovažuju za úplné kopyto a už jsem upekla pěkných pár dortů, cheesecaků, koláčů a bůhvíčeho, pokus o tento skvost se změnil v katastrofu a boj o přežití :D nejdřív se mi při pečení sesunul korpus a nedržel ani po opětovném "vytahování" nahoru, takže jsem ho upěchovala jen na spodek (což taky moc nešlo, i po upečení byl jako blatíčko a to jsem ho v troubě nechala na menší teplotu ještě minimálně o 10 minut déle) a šoupla do ledničky. Pak jsem po sto letec připálila karamel a na druhý pokus se mi v něm udělaly hrudky, takže jsem ho musela projet cedníkem a pro jistotu do něj dát trochu másla, aby ztuhnul. Jenže! Když jsem ho nalila na korpus, korpus samozřejmě nedržel a začal plavat v karamelu :D to už jsem ho zoufalá šoupla do mrazáku. Čokoládová náplň naštěští šla dobře, jenže mi to, co jsem už měla ve formě, nějak nechtělo tuhnout ani v mrazáku a já už po půlhodinovém čekání neměla času nazbyt, začala jsem ji opatrně nanášet lžící na neztuhlý karamel. Ač jsem se snažila ze všech sil, karamelovému mramorování jsem se bohužel asi nevyhnula. Teď je dort v lednici a já doufám, že se přes noc umoudří a kamarádce, která má zítra narozeniny, nevyteče z formy :D

Každopádně díky za váš blog, moc se mi líbí! :)

Eva
kublanka odpověděl(a)
Dobrý den Evo,
jsme rádi, že se Vám blog líbí. O to více nás mrzí, že se nepovedl náš recept. Je nám to fakt líto. Dokonce jsme nečekali ani žádné komplikace, jelikož už pár čtenářů nám poslalo fotku svého pokusu.

Doufáme, že Vám dort zatuhne, ale velkou šanci tomu bohužel nedáváme, jelikož Vám karamel nezatuhl ani po pobytu v mrazáku 7 . Většinou je spíš problém s jeho rychlým tuhnutím.
Sesunutí korpusu je většinou způsobeno nedostatečným upěchováním korpusu, jeho malým zchlazením nebo nedostatečným předehřátím trouby. Dopékáním na nižší teplotu bohužel způsobilo ještě větší vodnatění korpusu. Korpus chce mít dobře vychlazený a rychle ho zapéct na vysokou teplotu. Překvapujeme nás ale, že Vám korpus nezatuhl ani po vychladnutí, to by spíš napovídalo na vysoký obsah vody v másle. 7

Doufám, že jsme Vás neodradili tímto receptem a zkusíte i příště něco jiného. Nebo třeba znovu tenhle dort. 1

díky moc
Kublanka
  karamel odpovědět
Jen ten karamel se mi nepovedl - ztuhl a netekl :( Tak byl spodek dortu trochu tuhy, ale napln bezvadna!
Jeste prosim jedna otazka - pri peceni se korpus uplne sesunul (asi tim rozteklym maslem) a ztratil vydreny tvar. Musela jsem ho po upeceni znovu sklenickou upechovat. Je to takto normalni :)?
Moc diky za super recept, i tak dortik moc chutnal! A celkove jsou vase recepty super, diky za vas cas a chut se s nami vsemi podelit ;-)!
kublanka odpověděl(a)
a) děkujeme moc 1 1 1
b) ad recept - karamel - možná (a nevíme, ale tak co víme co se děje) - je možné, že se moc dlouho vařil - kde to přesně ztuhlo?
- korpus - možná vysoký obsah másla ve sušenkách.... :( a pak to povolilo a nebo to bylo málo upěchované skleničkou. Těsto se sesouvá často u křehkého těsta, když je korpus málo vychlazený před pečením, ale běžné to u tohodle druhu korpusu není, příště možná zkusit více upěchovat a určitě hodně zchladit a mít pak dobře předehřátou troubu
odpověděl(a)
Vy jste úžasní, ještě máte čas se nad každým komentářem takhle zastavit a zamyslet :). Moc díky za odpověď!
Cukr jsem rozpustila, sundala z plotny, nalila šlehačku (studenou?) - možná jsem to tam měla nalít po menších dávkách, resp. "čůrkách" 3. Nerozpustil se mi v ní ani veškerý cukr, ale přišlo mi to už dlouho, tak jsem to nalila na korpus, kde to při vychladnutí ztuhlo - mělo to konzistenci, a i to chutnalo, jak karamelka. Takže i tak to bylo ok :).
S korpusem to příště zkusím podle rad, ale jak říkám, zpětně sem to udusala skleničkou a bylo to prostě mnam!
kublanka odpověděl(a)
tak snad příště to bude bez chybičky a budete naprosto spokojená. máme velkou radost, když podle náš čtenáři vaří, pečou a jsou s recepty spokojení. takže děkujeme :) 1
  Čokoládový dort odpovědět
OMG! ....to vypada tak mnamozne!
kublanka odpověděl(a)
díky! zkuste, je to jednoduché a výsledek super
   odpovědět
Nam to neztuhlo:(((
kublanka odpověděl(a)
ježíš, to je nám líto. A čím to? Takhle nás napadají jen dvě věci - moc převařená želatina a nebo nevhodná čokoláda - měla by mít v sobě kakaové máslo...(což má většina čokolád)
Dokonce i na FB a instagramu už jsme dostali fotky, že se povedlo:( to nám je fakt líto...
nevíte čím by to mohlo být? 4
   odpovědět
vyzera to vynikajuco :) robím podobný koláč, ale trochu jednoduchsiu cokoladovu plnku, staci nechat zovriet smotanu na slahanie, potom dat nalamanu cokoladu a platky zelatiny ;)
kublanka odpověděl(a)
Super! 1
   odpovědět
Teda myslím, že až ho vyzkouším tak se mi takhle dokonale nepovede, je to fakt nádhera :) hned bych ho brala ke kafíčku :)
kublanka odpověděl(a)
ale povede, fakt je to jednoduchý :)
  :-) odpovědět
mňaaaaaaaaaaaaaaaaaam
kublanka odpověděl(a)
1