Brioche bouclette

Brioche bouclette

Je neděle ráno, sotva půl sedmé a do dveří se řítí ukřičené příšery. Příšery křičí, že mají hlad. Mít hlad v naší domácnosti je zázrak a ještě větší zázrak by byl, kdyby kluci přišli až třeba v osm ráno. Časem se osvědčila tzv. samoobslužná snídaně. To znamená, že Mates zvládne připravit snídani sobě i Adamovi a nám se prodlouží spánek třeba i o 10 minut. Někdy dokonce, když máme štěstí, až o 20 minut. Jako výborná samoobslužná snídaně funguje tento recept. Chuťově je to podobné vánočce, ale lze to krásně porcovat, respektive natrhat. A to zvládnou i naše děti. Takže dobrou noc, teda dobrou chuť.

Ingredience
350 g hladké mouky
12 g čerstvého droždí
80 g změklého másla + na vymazání formy
2 žloutky
140 ml vlažného mléka
1 lžička vanilkového cukru
2 lžíce cukru krupice
½ lžička soli
2 lžíce másla+1 lžička světle hnědého cukru na potření


Postup
V misce smícháme vlažné mléko s rozdrobeným droždím a 2 lžícemi cukru krupice. Počkáme až se na hladině začne tvořit pěna.
Do mísy nasypeme mouku, sůl, vanilkový cukr, změklé máslo, žloutky a nakonec vlijeme drožďovou směs. Vypracujeme hladké a vláčné těsto, které dáme do mísy, zakryjeme potravinářskou fólií a dáme kynout do zdvojnásobení velikosti. Vykynuté těsto vyklopíme na vál, prohněteme a rozválíme na tenkou placku, ze které vykrajujeme kolečka o průměru 7-8 cm.
Tři kolečka vždy spojíme do pásu a zarolujeme. Roličku v polovině nožem překrojíme, čímž dostaneme dvě květiny. Dortovou formu o průměru 18 cm si vymažeme máslem a vytvořené květiny do ní pokládáme řeznou plochou dolů. Květiny nesmíme dávat příliš těsně vedle sebe, protože nám těsto ještě nakyne. Pokud chceme pouze briošky velikosti muffinů, dáváme do vymazané formy na muffiny vždy po dvou květinách.





Formu zakryjeme potravinářskou fólií a necháme 60-90 minut kynout.
Troubu předehřejeme na 180 °C. V misce si smícháme 2 lžíce rozpuštěného másla s 1 lžičkou hnědého cukru a směsí potřeme vykynuté těsto. Pečeme v předehřáté troubě 20-25 minut dozlatova. Po upečení vyndáme z formy a necháme vychladnout na mřížce. Před podáváním pocukrujeme cukrem moučka.











Vytištěno z http://www.kublanka.cz/index/brioche_bouclette

Dobrou chuť přeje Kuba a Blanka.