Brioche bouclette


Je neděle ráno, sotva půl sedmé a do dveří se řítí ukřičené příšery. Příšery křičí, že mají hlad. Mít hlad v naší domácnosti je zázrak a ještě větší zázrak by byl, kdyby kluci přišli až třeba v osm ráno. Časem se osvědčila tzv. samoobslužná snídaně. To znamená, že Mates zvládne připravit snídani sobě i Adamovi a nám se prodlouží spánek třeba i o 10 minut. Někdy dokonce, když máme štěstí, až o 20 minut. Jako výborná samoobslužná snídaně funguje tento recept. Chuťově je to podobné vánočce, ale lze to krásně porcovat, respektive natrhat. A to zvládnou i naše děti. Takže dobrou noc, teda dobrou chuť.

Ingredience
350 g hladké mouky
12 g čerstvého droždí
80 g změklého másla + na vymazání formy
2 žloutky
140 ml vlažného mléka
1 lžička vanilkového cukru
2 lžíce cukru krupice
½ lžička soli
2 lžíce másla+1 lžička světle hnědého cukru na potření


Postup
V misce smícháme vlažné mléko s rozdrobeným droždím a 2 lžícemi cukru krupice. Počkáme až se na hladině začne tvořit pěna.
Do mísy nasypeme mouku, sůl, vanilkový cukr, změklé máslo, žloutky a nakonec vlijeme drožďovou směs. Vypracujeme hladké a vláčné těsto, které dáme do mísy, zakryjeme potravinářskou fólií a dáme kynout do zdvojnásobení velikosti. Vykynuté těsto vyklopíme na vál, prohněteme a rozválíme na tenkou placku, ze které vykrajujeme kolečka o průměru 7-8 cm.
Tři kolečka vždy spojíme do pásu a zarolujeme. Roličku v polovině nožem překrojíme, čímž dostaneme dvě květiny. Dortovou formu o průměru 18 cm si vymažeme máslem a vytvořené květiny do ní pokládáme řeznou plochou dolů. Květiny nesmíme dávat příliš těsně vedle sebe, protože nám těsto ještě nakyne. Pokud chceme pouze briošky velikosti muffinů, dáváme do vymazané formy na muffiny vždy po dvou květinách.





Formu zakryjeme potravinářskou fólií a necháme 60-90 minut kynout.
Troubu předehřejeme na 180 °C. V misce si smícháme 2 lžíce rozpuštěného másla s 1 lžičkou hnědého cukru a směsí potřeme vykynuté těsto. Pečeme v předehřáté troubě 20-25 minut dozlatova. Po upečení vyndáme z formy a necháme vychladnout na mřížce. Před podáváním pocukrujeme cukrem moučka.









Vytisknout

Uvařili jsme 25.1.2015


Komentáře

   odpovědět
Zdravím Kubo a Blanko,

před asi 14 dny jsem na internetu, opravdu výjimečně na českých stránkách, hledala nějaký lehký dezert, kterým bych ozvláštnila návštěvu naší dcery s přítelem. No a jelikož miluji "briožky", náhodou jsem objevila jak tento recept, tak vaše úžasné stránky, no a volba proto byla jasná. Jen moje příprava těsta nebyla dle předpisu, ale mého letitého kynutí 5 . Tedy vše do robota, zapnout, trochu vyladit správnou konzistenci a ven s tím na sluníčko. Po rozválení a vykrájení a stočení jsem zjistila, že to není žádná věda a vše šlo krásně. Něco tak neskutečně vláčného jsme ještě nejedli a všichni jsme se překřikovali, jak je to úžasně vláčné, výborné. A za tepla jsme snědli skoro celou briošku. Ostuda. No nedalo se přestat. Do druhého dne toho opravdu moc nezbylo.

Výtečný recept, který se taktéž vyplatí zařadit do našeho repertoáru. Moc děkuji.
  Brioche bouclette odpovědět
Další naprosto úžasný recept! Zkusila jsem k snídani a s čajem to bylo naprosto perfektní. Spolu s dalšími řadím do naší rodinné kuchařky. Pořád jsem vzpomínala, co mi to chuťově připomíná a nakonec mi to docvaklo... úplně jako buchtičky se šodó (bez šoda :D ) od mojí babičky 9
kublanka odpověděl(a)
Tak to jsme rádi, že takhle chutná. Snad Vás osloví i další recepty! děkujeme moc
   odpovědět
Tyhle jsem zkoušela pár měsíců zpět a vyšly skvěle. Krásně nadýchané. Přidala jsem na potírání i skořici a přístě nejspíš potřu i před zabalením, aby to "nejlepší" nebylo jen na vrchu :)). Díky!
kublanka odpověděl(a)
1 super!
   odpovědět
Děkuji za úžasnou inspiraci, je to velmi efektní varianta "vánočky". Pro příště ale budu muset recept poupravit, tedy přesněji navýšit množství. Už večer jsme všichni kroužili kolem jak supi, takže o nějakém pospávání o 10-20 minut oproti ostatnim hladovým krkům se nám mohlo jen zdát. 5 Děkuji.
kublanka odpověděl(a)
děkujeme, děkujeme :) holt u nás děti tolik na sladký tolik nejsou, takže jim to do rána vydrží :) tak zkusíme vymyslet něco, co by se dalo jíst až ráno :-)
   odpovědět
Vynikajíí moučník. Pekla jsem ho už dvakrát, vždy sklidil velké pochvaly. A moc se mi hodí i tematicky - moučnik s růžemi na zahradní slavnost.
Blog je opravdu moc povedený, fotky jsou krásné a velmi názorné, povídání sympatické. Velmi dobře se podle vás peče. Díky.
kublanka odpověděl(a)
Děkujeme moc, jsme rádi za takovéto ohlasy a úplně nejradši jsme, když lidé podle nás vaří a chutná jim... takže děkujeme mnohokrát 1
   odpovědět
Bože, to je nádhera, a vůbec všechno máte tak strašně krásný a ty fotečky k tomu, prostě bomba!!! Dnes už jsem pekla kefírovou buchtu a kyne mi chleba, ale zítra nebo pozítří to rozhodně vyzkouším;-)
kublanka odpověděl(a)
Děkujeme moc! Snad se budou líbit i další recepty! :)
   odpovědět
To vypadá nádherně! Musím to zkusit :-)))

http://www.stripky-meho-ja.blogspot.cz
kublanka odpověděl(a)
děkujeme! určitě zkuste a uvidíte, snad vám bude chutnat :)
   odpovědět
Chválim super blog, úžasné recepty i krásné fotky, jsem nadšená 1
Dneska jsem se hned po snídani dala do pečení, moc nám chutná a krásně to i vypadá (foto instagram Martluk)
Ted mi ještě kyne od Vás tousták 5
Těším se na další recepty.
Veronika od martluka 5
kublanka odpověděl(a)
Děkujeme děkujeme! a to nebýt Martina tak jsme nikdy ani chleba nepekli... to nás v podstatě "donutil" a pak to šlo ráz na ráz, chleba a další jídla apod :)
tak děkujeme a ať chutná, snad si najdete i jiný recepty a budou a) fungovat b) bavit c) především chutnat :) díky moc
odpověděl(a)
A díky Vám jsem se konečně odvážila pect kynuté těsto.
Uz jsem pekla anglické muffiny, taky jsme si moc pochutnali, hlavně náš Kuba 1
kublanka odpověděl(a)
to máme radost! Martin to psal na instagramu :) to je fakt super :) děkujeme
   odpovědět
Vypada to krasne, urcite vyzkousim. Na Vase stranky jsem narazila az nyni, ale musim rict, ze jsou jedny z nejlepsich, srozumitelne postupy s fotkami jako nikde jinde :)
kublanka odpověděl(a)
děkujeme. Snažíme se dělat i jiné recepty, dejme tomu obtížnější, ale tak aby je mohl vařit každý 1 děkujeme moc
   odpovědět
Skvělé! Pekla jsem to ještě o půl 12 večer v neděli, nedalo mi to. A po ochutnání jsem měla co dělat, abych opravdu jen malinko ochutnala a nesnědla to rovnou celé. Už se za tou dobrotou nemůžu domů dočkat 9
kublanka odpověděl(a)
SUPER!!! 9 9
   odpovědět
Bezvadný nápad, že můžete odlamovat jednotlivé kousky......křehká, výborná dobrota a ještě pěkně vypadá.....po vychladnutí nám vydržela asi 20 minut 1 ...dětem jí určitě budu péct často 1 ....moc doporučuji.
kublanka odpověděl(a)
jééé děkujeme :) to nám prvně vydržela taky sotva půl hodiny :)
   odpovědět
To je pecka! Vypadá to krásně, dnes to zkusim
kublanka odpověděl(a)
děkujeme a dejte vědět jak to dopadlo! klidně nám pošlete fotku na facebook nebo jménem, až jich bude víc, rádi se tím pochlubíme :)