Piadina Romagnola s pečenými rajčaty

Piadina Romagnola s pečenými rajčaty

Moje nejsilnější vzpomínka na první pobyt v Itálii, když jsem byl ještě dítě, bylo jídlo složené z nějaké placky, smetany a neuvěřitelně dobré a zajímavé uzeniny. Prý nějaká piadina s prosciuttem crudo, vysvětlil mi tehdy děda.
A pak, po více jak 20 letech, jsme s Blankou objevili recept u našeho oblíbeného kuchaře – Gennara Contalda, mj. jeden z učitelů kuchařské megastar Jamieho Olivera.
A poslední kousek do mozaiky dnešního receptu přišel před necelým rokem. Kousek od mého zaměstnání si italský pár otevřel obchod s domácí mozzarellou z nepasterizovaného mléka, kterou vyrábí přímo před vašima očima. Upřímně, nikdy jsem nejedl lepší. Cesta k dětské gurmánské vzpomínce otevřena.

Ingredience
3 mozzarelly
8 plátků prosciutto crudo nebo prosciutto di parma
4 plátky mortadelly
rukola
Piadina (na 8 kusů)
400 g polohrubé mouky
10 g sušeného droždí
40 g vepřového sádla nakrájeného na kostičky
225 ml vlažné vody
špetka soli
Pečená rajčata
500 g datlových rajčat
4 stroužky česneku
čerstvý tymián
olivový olej
sůl
pepř


Postup
Pečená rajčata
Rajčata překrájíme na poloviny a vyskládáme je na plech vyložený pečícím papírem řeznou stranou nahoru. K přepůleným rajčatům přidáme neoloupané stroužky česneku a vše posypeme otrhanými lístky tymiánu. Osolíme, opepříme a pokapeme olivovým olejem.
Pečeme v předehřáté troubě na 100 °C 3 hodiny. Vychladlá rajčata můžeme skladovat v uzavíratelné sklenici zalité olivovým olejem. V lednici nám vydrží až dva týdny.



Piadina
V misce si smícháme droždí s vlažnou vodou a počkáme, až se na hladině začne dělat pěna.
Do mísy dáme mouku, sůl, sádlo a drožďovou směs. Vypracujeme hladké těsto, které ještě důkladně ručně prohněteme na vále. Těsto vrátíme do mísy, zakryjeme potravinářskou fólií a dáme kynout do zdvojnásobení jeho velikosti (30-60 minut).
Vykynuté těsto prohněteme a rozdělíme ho na 8 stejně velkých kusů. Každý kousek vyválíme na 1 mm silnou kulatou placku. Placky opékáme nasucho v silnostěnné pánvi. Na mírném ohni opékáme z každé strany 2 minuty. Aby nám zůstaly upečené piadiny teplé, skládáme je na sebe a přikryjeme utěrkou.



Ještě teplé plníme plátky mozzarelly, plátky prosciutta nebo mortadelly, rukolou a pečenými rajčaty. Přeložíme na polovinu a ihned podáváme.







Piadiny rovněž můžeme podávat v podobě wrapů. Pokud se rozhodneme pro tento způsob, nesmíme piadiny příliš přepéct a musíme je ihned po vyndání z pánve naplnit a stočit. V opačném případě by se nám piadiny lámaly.



Vytištěno z http://www.kublanka.cz/index/piadina_romagnola

Dobrou chuť přeje Kuba a Blanka.