Piadina Romagnola s pečenými rajčaty


Moje nejsilnější vzpomínka na první pobyt v Itálii, když jsem byl ještě dítě, bylo jídlo složené z nějaké placky, smetany a neuvěřitelně dobré a zajímavé uzeniny. Prý nějaká piadina s prosciuttem crudo, vysvětlil mi tehdy děda.
A pak, po více jak 20 letech, jsme s Blankou objevili recept u našeho oblíbeného kuchaře – Gennara Contalda, mj. jeden z učitelů kuchařské megastar Jamieho Olivera.
A poslední kousek do mozaiky dnešního receptu přišel před necelým rokem. Kousek od mého zaměstnání si italský pár otevřel obchod s domácí mozzarellou z nepasterizovaného mléka, kterou vyrábí přímo před vašima očima. Upřímně, nikdy jsem nejedl lepší. Cesta k dětské gurmánské vzpomínce otevřena.

Ingredience
3 mozzarelly
8 plátků prosciutto crudo nebo prosciutto di parma
4 plátky mortadelly
rukola
Piadina (na 8 kusů)
400 g polohrubé mouky
10 g sušeného droždí
40 g vepřového sádla nakrájeného na kostičky
225 ml vlažné vody
špetka soli
Pečená rajčata
500 g datlových rajčat
4 stroužky česneku
čerstvý tymián
olivový olej
sůl
pepř


Postup
Pečená rajčata
Rajčata překrájíme na poloviny a vyskládáme je na plech vyložený pečícím papírem řeznou stranou nahoru. K přepůleným rajčatům přidáme neoloupané stroužky česneku a vše posypeme otrhanými lístky tymiánu. Osolíme, opepříme a pokapeme olivovým olejem.
Pečeme v předehřáté troubě na 100 °C 3 hodiny. Vychladlá rajčata můžeme skladovat v uzavíratelné sklenici zalité olivovým olejem. V lednici nám vydrží až dva týdny.



Piadina
V misce si smícháme droždí s vlažnou vodou a počkáme, až se na hladině začne dělat pěna.
Do mísy dáme mouku, sůl, sádlo a drožďovou směs. Vypracujeme hladké těsto, které ještě důkladně ručně prohněteme na vále. Těsto vrátíme do mísy, zakryjeme potravinářskou fólií a dáme kynout do zdvojnásobení jeho velikosti (30-60 minut).
Vykynuté těsto prohněteme a rozdělíme ho na 8 stejně velkých kusů. Každý kousek vyválíme na 1 mm silnou kulatou placku. Placky opékáme nasucho v silnostěnné pánvi. Na mírném ohni opékáme z každé strany 2 minuty. Aby nám zůstaly upečené piadiny teplé, skládáme je na sebe a přikryjeme utěrkou.



Ještě teplé plníme plátky mozzarelly, plátky prosciutta nebo mortadelly, rukolou a pečenými rajčaty. Přeložíme na polovinu a ihned podáváme.







Piadiny rovněž můžeme podávat v podobě wrapů. Pokud se rozhodneme pro tento způsob, nesmíme piadiny příliš přepéct a musíme je ihned po vyndání z pánve naplnit a stočit. V opačném případě by se nám piadiny lámaly.

Vytisknout

Uvařili jsme 24.1.2015


Komentáře

   odpovědět
Zdravím Blanko a Kubo,

Další supr recept. Rajčata jsem si "upekla" už dopoledne.

Recept možná vypadá složitě, ale není. Těsto poloviční s normálním droždím a přesto výborné. Každý jsme měl dvě placky a málem jsme nedojedli. Ty rajčata jsou luxusní. Dělala jsem jich víc a mám ve sklenici na příště. Většinou jsem je dříve jen sušila v sušičce a pak máčela v oleji, ale takhle je to famózní.

Tak "zase" jednou díky za supr recept 1 .

Na zítra chystám další pochoutku. Už nemůžu dospat 1
kublanka odpověděl(a)
Dobrý den, už jsme se lekli, že byste o neděli nevařili :) děkujeme moc, jsme rádi, že se takhle daří a hlavně chutná!
odpověděl(a)
Chichi, vy jste vtipný :-).

Vařilo se: řízek a kaše s česnekem a mrkvičkou. Prasátko přeštické, tučné, výtečné.

K večeři vaše Piadina. Mňamka to byla. Všude, kam přijdu, vládne téma Kublanka a skvělé recepty. Ale nevím, nevím. Asi nikdo nemá takový zápal a chuť se do toho pustit, nebo co. Ale na návštěvu by přišli 1.

Zkusím příště Piadinu proložit i něčím inačím.

Však na dneska mám už taky od včera něco připraveného, začala jsem v 18:00, až když jsme dorazili z nákupu, pak jsem musela taky dělat něco jiného než vařit a kolem 22:00 jsem dodělala Gnudi na dnešek.

Vlastně skoro na celý tento týden mám nějakou dobrotu od vás připravenou. I nakoupeno.

Chcete i nadále komentáře 5 ? Nebo už stačí ?? 9
kublanka odpověděl(a)
Určitě chceme další komentáře!!! A zrovna gnudi fakt milujeme. Tak třeba někdo z vašeho okolí se odváží něco uvařit podle nás, nebo teď už podle Vás :)
děkujeme moc a přejeme krásný večer
Kuba a Blanka
   odpovědět
Boží, boží a BOŽÍ! A konečně vařím také něco jiného než jen pořád dokola osvědčenou klasiku a to díky inspiraci z Vašeho blogu. Jupíííí! A už vybírám co dalšího bude na řadě. Hezký den Vlasta
kublanka odpověděl(a)
Super, děkujeme. Je paradoxní, že Blanka miluje českou klasiku, ale na blog jí raději nedáváme, jelikož každý má svůj recept. No a já miluji jakoukoliv jinou, takže je to WIN WIN situace :) Děkujeme moc a jsme rádi, že Vás blog baví a inspiruje.
   odpovědět
Mohla bych se zeptat, kolik dát čerstvého droždí, když nemám sušené? Děkuji Lucie
kublanka odpověděl(a)
Dobrý den, vychází to zhruba na půlku kostky (20g).
   odpovědět
Recept zněl jednoduše a já se odhodlala ho vyzkoušet. Kvůli časové tísni (lenosti kuchařky) jsem použila čerstvá rajčata.Chuťově to nemá chybu, ale asi jsem to přepískla s teplotou, protože piadiny se nedaly rolovat a lámaly se 7 Ale jsem odhodlaná zkoušet dál a příští týden peču čokoládový dort (přesvědčily mě vaše argumenty o antioxidantech 1
kublanka odpověděl(a)
nejlepší je ihned po vyndání z pánve zabalit do utěrky... a potom vrstvit ty další na sebe ale stále mít zakryté utěrkou :)

jinak antioxidanty člověk potřebuje, tak vzhůru do dortu 9 9
   odpovědět
no teda jedno velký mňam! Tohle musím vyzkoušet, až konečně začneme s tim mým chlapem bydlet :-P Na italský dobroty nás užije :-)
kublanka odpověděl(a)
1 to je milé 1 my máme taky italskou kuchyni asi ze všech nejraději (teda Blanka má ráda na rozdíl ode mne i českou :))
   odpovědět
Další výborný a jednoduchý recept. Začínám na vás být docela závislá 1 Ještě by to chtělo nějaký recept na domácí chlebík......určitě něco vymyslíte 1
kublanka odpověděl(a)
děkujeme. recept na domácí chleba je už na světě :) hned na homepage :)
   odpovědět
Kráááása, radost koukat :) Miluju italské vaření :)
kublanka odpověděl(a)
děkujeme 1
  Mozzallerart odpovědět
Obchod je uzasny a kudy chodim, tudy delam reklamu. Takova mista si ji zaslouzi.
  Mozzarella odpovědět
Vypadá recept výborně a ne slozite. Prosím malá reklama, kde je úžasný obchod s italskými sýry? A je možné pect placky na tálu?
B.
kublanka odpověděl(a)
1 recept je opravdu jednoduchý. Co se týká "tálu" tak by to neměl být problém, jenom to nesmí být příliš rozpálené (rychle se chytnou a nejdou pak ohýbat, protože se lámou a když je to hodně zprudka mohou být uvnitř nedopečené) 1

a co se týká obchodu... na FB jsme ve statusu uváděl, takže tam je odkaz na jejich FB stránky, jinak jedná se o obchod Mozzarellart na Praze 4 v Nuslích (Otakarova)