Piadina Romagnola s pečenými rajčaty
Moje nejsilnější vzpomínka na první pobyt v Itálii, když jsem byl ještě dítě, bylo jídlo složené z nějaké placky, smetany a neuvěřitelně dobré a zajímavé uzeniny. Prý nějaká piadina s prosciuttem crudo, vysvětlil mi tehdy děda.
A pak, po více jak 20 letech, jsme s Blankou objevili recept u našeho oblíbeného kuchaře – Gennara Contalda, mj. jeden z učitelů kuchařské megastar Jamieho Olivera.
A poslední kousek do mozaiky dnešního receptu přišel před necelým rokem. Kousek od mého zaměstnání si italský pár otevřel obchod s domácí mozzarellou z nepasterizovaného mléka, kterou vyrábí přímo před vašima očima. Upřímně, nikdy jsem nejedl lepší.
Cesta k dětské gurmánské vzpomínce otevřena.
3 mozzarelly
8 plátků prosciutto crudo nebo prosciutto di parma
4 plátky mortadelly
rukola
Piadina (na 8 kusů)
400 g polohrubé mouky
10 g sušeného droždí
40 g vepřového sádla nakrájeného na kostičky
225 ml vlažné vody
špetka soli
Pečená rajčata
500 g datlových rajčat
4 stroužky česneku
čerstvý tymián
olivový olej
sůl
pepř
Postup
Pečená rajčata
Rajčata překrájíme na poloviny a vyskládáme je na plech vyložený pečícím papírem řeznou stranou nahoru. K přepůleným rajčatům přidáme neoloupané stroužky česneku a vše posypeme otrhanými lístky tymiánu. Osolíme, opepříme a pokapeme olivovým olejem.
Pečeme v předehřáté troubě na 100 °C 3 hodiny. Vychladlá rajčata můžeme skladovat v uzavíratelné sklenici zalité olivovým olejem. V lednici nám vydrží až dva týdny.
Piadina
V misce si smícháme droždí s vlažnou vodou a počkáme, až se na hladině začne dělat pěna.
Do mísy dáme mouku, sůl, sádlo a drožďovou směs. Vypracujeme hladké těsto, které ještě důkladně ručně prohněteme na vále. Těsto vrátíme do mísy, zakryjeme potravinářskou fólií a dáme kynout do zdvojnásobení jeho velikosti (30-60 minut).
Vykynuté těsto prohněteme a rozdělíme ho na 8 stejně velkých kusů. Každý kousek vyválíme na 1 mm silnou kulatou placku. Placky opékáme nasucho v silnostěnné pánvi. Na mírném ohni opékáme z každé strany 2 minuty. Aby nám zůstaly upečené piadiny teplé, skládáme je na sebe a přikryjeme utěrkou.
Ještě teplé plníme plátky mozzarelly, plátky prosciutta nebo mortadelly, rukolou a pečenými rajčaty. Přeložíme na polovinu a ihned podáváme.
Piadiny rovněž můžeme podávat v podobě wrapů. Pokud se rozhodneme pro tento způsob, nesmíme piadiny příliš přepéct a musíme je ihned po vyndání z pánve naplnit a stočit. V opačném případě by se nám piadiny lámaly.
Komentáře
Další supr recept. Rajčata jsem si "upekla" už dopoledne.
Recept možná vypadá složitě, ale není. Těsto poloviční s normálním droždím a přesto výborné. Každý jsme měl dvě placky a málem jsme nedojedli. Ty rajčata jsou luxusní. Dělala jsem jich víc a mám ve sklenici na příště. Většinou jsem je dříve jen sušila v sušičce a pak máčela v oleji, ale takhle je to famózní.
Tak "zase" jednou díky za supr recept .
Na zítra chystám další pochoutku. Už nemůžu dospat
Vařilo se: řízek a kaše s česnekem a mrkvičkou. Prasátko přeštické, tučné, výtečné.
K večeři vaše Piadina. Mňamka to byla. Všude, kam přijdu, vládne téma Kublanka a skvělé recepty. Ale nevím, nevím. Asi nikdo nemá takový zápal a chuť se do toho pustit, nebo co. Ale na návštěvu by přišli .
Zkusím příště Piadinu proložit i něčím inačím.
Však na dneska mám už taky od včera něco připraveného, začala jsem v 18:00, až když jsme dorazili z nákupu, pak jsem musela taky dělat něco jiného než vařit a kolem 22:00 jsem dodělala Gnudi na dnešek.
Vlastně skoro na celý tento týden mám nějakou dobrotu od vás připravenou. I nakoupeno.
Chcete i nadále komentáře ? Nebo už stačí ??
děkujeme moc a přejeme krásný večer
Kuba a Blanka
jinak antioxidanty člověk potřebuje, tak vzhůru do dortu
B.
a co se týká obchodu... na FB jsme ve statusu uváděl, takže tam je odkaz na jejich FB stránky, jinak jedná se o obchod Mozzarellart na Praze 4 v Nuslích (Otakarova)