Cizrnový hamburger s batátovou slámou

Cizrnový hamburger s batátovou slámou

Když se řekne "pořádný burger", tak většina z vás si představí šťavnaté hovězí. I já sám miluji tuto představu. Přesto dám ruku do ohně (pouze obrazně), že tato bezmasá varianta je také pořádný burger se vším všudy. Dejte si jeden k obědu a budete najedeni, dejte si dva (ano i takovou neuváženost někdo konkrétní udělal) a nemusíte ani večeřet. A hlavně hamburger je jeden z mála receptů, kde se vskutku fantazii meze nekladou.

Ingredience
6 hamburgerových bulek - recept naleznete ZDE
6 vajíček
Burger
2 plechovky cizrny vařené v páře (2x265 g pevného podílu)
hrst nasekané hladkolisté petrželky
150 g panko strouhanky
2 vejce
1 lžička utřeného česneku
1 lžička mletého kmínu
¾ lžičky soli
pepř
olej na smažení
Batátová sláma
1 sladká brambora
1 lžíce olivového oleje
špetka mleté chipotle papričky
sůl
pepř
Karamelizovaná cibule
2 větší cibule nakrájené na kolečka
1 lžíce másla
200 ml piva
Omáčka Aioli
1 menší stroužek česneku
2 žloutky
1 lžička dijonské hořčice
250 ml slunečnicového oleje
2 lžičky citronové šťávy
sůl
pepř


Postup
Batátová sláma
Bramboru oloupeme a nožem nebo na mandolíně ji nakrájíme na plátky o tloušťce 3 mm, které ještě překrájíme na 3 mm silné nudličky.



Olej a koření dáme do mísy, přidáme bramborovou slámu a důkladně rukama promícháme. Troubu předehřejeme na 160 °C. Batátovou slámu vysypeme na plech vyložený pečícím papírem, rozprostřeme a dáme péct do předehřáté trouby. Pečeme 15 minut, poté promícháme a dáme péct na dalších 12 minut. Opět promícháme, dáme péct na další 3 minuty a zkontrolujeme. Pokud nebude sláma křupavá, opět promícháme a dáme péct na další 3 minuty. Tříminutové cykly opakujeme až do doby, kdy bude sláma křupavá a suchá. Celková doba pečení se v závislosti na troubě může pohybovat v rozmezí 30-40 minut.
Správně upečená sláma by měla být světle hnědá, zkroucená a křupavá.



Karamelizovaná cibule
V pánvi si na středním ohni rozpálíme máslo, přidáme nakrájenou cibuli a za stálého míchání smažíme na mírném ohni do změknutí (zhruba 15 minut). Jakmile je cibule dostatečně měkká, začneme po malých dávkách přidávat pivo. Další pivo přilijeme až po vyvaření předchozího. Pokračujeme až do spotřebování veškerého piva.



Omáčka aioli
Česnek utřeme se solí. Žloutky dáme spolu s hořčicí, špetkou soli a pepře do misky a metlou prošleháme. Za stálého šlehání pomalu přiléváme slunečnicový olej. Olej nejprve přidáváme po kapkách. Jakmile směs začne houstnout, můžeme začít olej přilévat tenký pramínkem. Když je směs dostatečně hustá, přidáme utřený česnek a promícháme. Ochutíme citrónovou šťávou, solí a pepřem. Dáme vychladit do lednice.
Burger
Do mixéru dáme cizrnu, petrželku, vejce, česnek, kmín, sůl, pepř a krátce několikrát promixujeme. Všechny ingredience by se měly spojit, ale směs by měla zůstat hrubší. Směs přendáme do mísy a postupně přimícháváme panko strouhanku až dosáhneme požadované konzistence.
Rukama vytvarujeme 6 burgerů a obalíme je ve zbývající panko strouhance. Dáme asi na 10 minut odpočinout do lednice.



Smažíme dozlatova na rozpáleném oleji. Přebytečný olej odsajeme papírovými utěrkami.
Dokončení
Hamburgerové bulky rozřízneme a řeznou stranu opečeme na másle. Na pánvi si usmažíme volská oka.
Na spodek bulky položíme cizrnový burger, potřeme ho omáčkou aioli, přidáme karamelizovanou cibuli, batátovou slámu a volské oko. Přiklopíme vrškem bulky.



Pro ty z vás, kdo nemají rádi volské oko, či se neslučuje s jejich aktuální dietou, tak je možné samozřejmě bez. Ostatně naše děti volské oko taky neradi.



Vytištěno z http://www.kublanka.cz/index/cizrnovy_burger

Dobrou chuť přeje Kuba a Blanka.