Sicilské špagety

Sicilské špagety

Když máte plnou terasu rajčat a venku je hic jako na Sicílii, nemůže to dopadnout jinak. Stačí udělat jednoduché, ale chuťově explozivní pesto, které pochází ze sicilského města Trapani. Pak si vezmete talíř špaget, sednete si na terasu, sledujete tetelící se vzduch, všude uschlou trávu a říkáte si – jako v Sicílii. Holt realita dnešních dnů cestování moc nepřeje, takže díky Covidu-19 cestujeme pouze po talíři.

Ingredience
500 g šťavnatých zralých rajčat
75 g blanšírovaných mandlí
1-2 stroužky česneku, nasekané najemno
velká hrst čerstvé bazalky
50 ml kvalitního extra panenského olivového oleje
sůl
čerstvě mletý černý pepř
špetka cukru
500 g sušených špaget

Postup
Rajčata nařízneme na špičce ostrým nožem do kříže a vložíme je do tepelně odolné nádoby. Rajčata zalijeme vroucí vodou tak, aby byla zcela ponořená. Po zhruba 10-20 sekundách rajčata slijeme a ihned je ponoříme do ledové vody. Spařená rajčata poté opatrně nožíkem nebo prsty oloupeme.
Oloupaná rajčata přepůlíme, lžičkou odstraníme semínka s tekutým středem a zbylou dužinu nakrájíme nadrobno. Nakrájenou dužinu dáme do cedníku, lehce ji osolíme a necháme vykapat.
Pečicí troubu předehřejeme na 175 °C, mandle rozložíme na plech vyložený pečicím papírem a opražíme je v předehřáté troubě dozlatova. Opražené mandle necháme vychladnout a nasekáme je najemno.
Mandle v míse smícháme s vykapanými rajčaty, najemno nasekaným česnekem, nasekanou bazalkou a olivovým olejem. Osolíme, opepříme a podle chuti případně dosladíme cukrem. Necháme krátce odležet.




Mezitím přivedeme k varu velké množství osolené vody, vložíme špagety a uvaříme je al dente. Uvařené špagety scedíme, přidáme je do mísy s omáčkou, promícháme a ihned podáváme.



Vytištěno z http://www.kublanka.cz/index/sicilske_spagety

Dobrou chuť přeje Kuba a Blanka.