500 g šťavnatých zralých rajčat
75 g blanšírovaných mandlí
1-2 stroužky česneku, nasekané najemno
velká hrst čerstvé bazalky
50 ml kvalitního extra panenského olivového oleje
sůl
čerstvě mletý černý pepř
špetka cukru
500 g sušených špaget
Postup
Rajčata nařízneme na špičce ostrým nožem do kříže a vložíme je do tepelně odolné nádoby. Rajčata zalijeme vroucí vodou tak, aby byla zcela ponořená. Po zhruba 10-20 sekundách rajčata slijeme a ihned je ponoříme do ledové vody. Spařená rajčata poté opatrně nožíkem nebo prsty oloupeme.
Oloupaná rajčata přepůlíme, lžičkou odstraníme semínka s tekutým středem a zbylou dužinu nakrájíme nadrobno. Nakrájenou dužinu dáme do cedníku, lehce ji osolíme a necháme vykapat.
Pečicí troubu předehřejeme na 175 °C, mandle rozložíme na plech vyložený pečicím papírem a opražíme je v předehřáté troubě dozlatova. Opražené mandle necháme vychladnout a nasekáme je najemno.
Mandle v míse smícháme s vykapanými rajčaty, najemno nasekaným česnekem, nasekanou bazalkou a olivovým olejem. Osolíme, opepříme a podle chuti případně dosladíme cukrem. Necháme krátce odležet.

Mezitím přivedeme k varu velké množství osolené vody, vložíme špagety a uvaříme je al dente. Uvařené špagety scedíme, přidáme je do mísy s omáčkou, promícháme a ihned podáváme.

Komentáře
V Palermu jsem byl nadšený z restaurace:
https://www.jidlonacestach.cz/restaurace-al-vecchio-club-rosanero-palermo/
V pokrmech z těstovin používají výhradně špagety. Takže když budete chtít sicilské špagety, tak tam :-)
Nevařené mandle se slupkou, olivový olej, sůl, pepř, hodně bazalky a trochu petrželky. Dost se mi podařilo ho přesolit. Tak jsem osmahla na olivovém oleji cuketu, rozmixovala a přidala. Těstoviny, čerstvá rajčata ze zahrady, pršuto a parmezán... :) Nejlepší letní jídlo.
Moc děkuju, V,