Sicilské špagety


Když máte plnou terasu rajčat a venku je hic jako na Sicílii, nemůže to dopadnout jinak. Stačí udělat jednoduché, ale chuťově explozivní pesto, které pochází ze sicilského města Trapani. Pak si vezmete talíř špaget, sednete si na terasu, sledujete tetelící se vzduch, všude uschlou trávu a říkáte si – jako v Sicílii. Holt realita dnešních dnů cestování moc nepřeje, takže díky Covidu-19 cestujeme pouze po talíři.

Ingredience
500 g šťavnatých zralých rajčat
75 g blanšírovaných mandlí
1-2 stroužky česneku, nasekané najemno
velká hrst čerstvé bazalky
50 ml kvalitního extra panenského olivového oleje
sůl
čerstvě mletý černý pepř
špetka cukru
500 g sušených špaget

Postup
Rajčata nařízneme na špičce ostrým nožem do kříže a vložíme je do tepelně odolné nádoby. Rajčata zalijeme vroucí vodou tak, aby byla zcela ponořená. Po zhruba 10-20 sekundách rajčata slijeme a ihned je ponoříme do ledové vody. Spařená rajčata poté opatrně nožíkem nebo prsty oloupeme.
Oloupaná rajčata přepůlíme, lžičkou odstraníme semínka s tekutým středem a zbylou dužinu nakrájíme nadrobno. Nakrájenou dužinu dáme do cedníku, lehce ji osolíme a necháme vykapat.
Pečicí troubu předehřejeme na 175 °C, mandle rozložíme na plech vyložený pečicím papírem a opražíme je v předehřáté troubě dozlatova. Opražené mandle necháme vychladnout a nasekáme je najemno.
Mandle v míse smícháme s vykapanými rajčaty, najemno nasekaným česnekem, nasekanou bazalkou a olivovým olejem. Osolíme, opepříme a podle chuti případně dosladíme cukrem. Necháme krátce odležet.




Mezitím přivedeme k varu velké množství osolené vody, vložíme špagety a uvaříme je al dente. Uvařené špagety scedíme, přidáme je do mísy s omáčkou, promícháme a ihned podáváme.

Vytisknout

Uvařili jsme 30.7.2020


Komentáře

  Sicilské špagety odpovědět
Je to komentář trošku bokem, ale ...

V Palermu jsem byl nadšený z restaurace:
https://www.jidlonacestach.cz/restaurace-al-vecchio-club-rosanero-palermo/

V pokrmech z těstovin používají výhradně špagety. Takže když budete chtít sicilské špagety, tak tam :-)
  Špagety odpovědět
Tento týden jsem dělala po práci (rychlo)pesto z cuket.
Nevařené mandle se slupkou, olivový olej, sůl, pepř, hodně bazalky a trochu petrželky. Dost se mi podařilo ho přesolit. Tak jsem osmahla na olivovém oleji cuketu, rozmixovala a přidala. Těstoviny, čerstvá rajčata ze zahrady, pršuto a parmezán... :) Nejlepší letní jídlo. 1
kublanka odpověděl(a)
nadhera! 1
   odpovědět
Krásný recept - jednoduchý, přímočarý, o víkendu ho hned vyzkoušíme, úroda na zahradě tomu nahrává. A musím dodat, že máte nádherné talíře, ty jsem obdivovala už v minulém waflovém receptu - zkoušela jsem podobné najít, ale nenarazila jsem na nic tak pěkného. Mohli byste mi poradit, nebo je to tajemství?
Moc děkuju, V,
kublanka odpověděl(a)
dobrý den, děkujeme moc - talíře jsou prvorepublikové dědictví, takže vás asi zklameme :)