Okonomiyaki

Okonomiyaki

Okonomiyaki je jedno z nejikoničtějších jídel japonských ostrovů. Jeho překlad do češtiny doslova znamená "co máš rád/a" my si dovolili volnější překlad jako "všechno co máte rádi a na co máte chuť tam nacpěte a budete spokojení" nebo nějak tak podobně. I přes určitou volnost jsou známé dva základní styly okonomiyaki, první je Osaka styl (aktuálně inspirací pro náš recept) a druhý Hirošima, který navíc obsahuje nudle. A jak to tak s japonskou kuchyní bývá, i zde objevíte umami, jakožto pátou lidskou chuť. Nevěříte? Odpověď je jednoduchá a nachází se u vás v kuchyni. Tak zkoušejte!

Ingredience (na 2 porce)
Zelná placka
3 vejce
50 g hladké mouky
50 ml mléka
4 jarní cibulky, nasekané najemno
200 g zelí, nasekané najemno
2 červené chilli papričky, na kolečka
½ lžíce světlé sójové omáčky
řepkový olej na smažení
Okonomiyaki omáčka
1 ½ lžíce kečupu
½ lžíce worcesterské omáčky
2 lžičky medu
1 lžička tmavé sójové omáčky
Majonéza
2 lžíce majonézy
limetová šťáva podle chuti
černý sezam na podávání

Postup
Vejce, mouku a mléko vyšleháme v míse dohladka. Přidáme polovinu nakrájené cibulky, zelí, polovinu nakrájených chilli papričkek, sójovou omáčku a dobře promícháme. V pánvi s nepřilnavým povrchem rozehřejeme asi ½ lžíce oleje, přidáme polovinu těsta a vytvarujeme zhruba 1 cm silnou placku. Přiklopíme poklicí a pečeme na mírném ohni asi 5 minut. Poté placku opatrně otočíme, znovu zakryjeme poklicí a pečeme dalších 5 minut. Stejným způsobem zpracujeme i druhou polovinu těsta. Mezitím smícháme v misce všechny suroviny na okonomiyaki omáčku a majonézu dochutíme limetovou šťávou.
Upečené placky podáváme vydatně zakápnuté připravenými omáčkami a posypané zbylou cibulkou, najemno nakrájeno chilli papričkou a černým sezamem.



Vytištěno z http://www.kublanka.cz/index/okonomiyaki

Dobrou chuť přeje Kuba a Blanka.