Toskánský vepřový sendvič

Toskánský vepřový sendvič

A proč se říká vepřové panence panenka? Člověk by si řekl, že s blížící pubertou staršího syna zmizí otázky typu „a proč je červená barva červená?“ avšak chyba lávky, náš Mates nás hodlá trápit ještě další roky. Jistě, řeknete si, to je ale zvídavý chlapec a podporujte to v něm, ale věřte mi, že už jsme odpověděli více otázek než Ottův slovník naučný a stále není dost. Nicméně nejhorší je odpovědět „nevím“, to se pak dostanete do smyčky výroků, které buď musíte negovat, nebo s ním rozvíjet. Právě proto, je vhodné mít po ruce google. Nebo velkou fantazii a představivost. Takže: „Proč se říká vepřové panence panenka?“, protože je to panenské maso. Nuda co?
Ale dneska na žádné příběhy moc náladu nemám, takže to nechám na vás, čtenáři, proč je panenka panenkou? Nejen já, ale i Blanka a především Mates předem děkujeme za super vysvětlení.

Ingredience (na 2-4 porce)
350-400 g vepřové panenky vcelku
1 lžíce olivového oleje
2 lžíce nasekaného rozmarýnu
2 stroužky česneku
sůl
čerstvě mletý černý pepř
1 lžíce dijonské hořčice
1 švýcarský kroucený chléb nebo bageta
Na potření
2 lžíce olivového oleje
1 lžička najemno nasekaného rozmarýnu

Postup
Pečicí troubu předehřejeme na 190 °C. Vepřovou panenku omyjeme, osušíme a očistíme. Opepříme ze všech stran, potřeme olivovým olejem a lehce osolíme. Ve velké pánvi rozehřejeme 1 lžíci olivového oleje a vepřovou panenku ze všech stran opečeme dozlatova. Poté ji přeložíme na kuchyňské utěrky a necháme mírně vychladnout.
Mezitím v misce promícháme najemno nasekaný rozmarýn s prolisovaným česnekem, solí a pepřem. Chléb nebo bagetu podélně rozpůlíme a z obou polovin vydlabeme střídku.



Odpočinutou panenku potřeme ze všech stran dijonskou hořčicí a obalíme ji v rozmarýnové směsi. Celou panenku vložíme do vydlabaného chleba a přiklopíme horní polovinou.



Provázkem chleba svážeme ve zhruba 5 cm velkých rozestupech.



Celý chléb zabalíme do alobalu a pečeme v předehřáté troubě asi 25 minut. Poté sendvič vybalíme z alobalu, potřeme olivovým olejem smíchaným s rozmarýnem a pečeme až do okamžiku, kdy vnitřní teplota panenky dosáhne 70 °C, přibližně 10 minut.
Upečený sendvič mírně zakryjeme alobalem a necháme ho zhruba 10 minut odpočinout při pokojové teplotě. Poté ostrým nožem nakrájíme na silnější plátky a ihned podáváme.



Vytištěno z http://www.kublanka.cz/index/toskansky_veprovy_sendvic

Dobrou chuť přeje Kuba a Blanka.