Kuře Francese

Kuře Francese

Jmenujte pět důvodů proč bydlíte ve své obci, městě, vesnici nebo třeba v Brně. Nebo naopak, vyjmenujte pět důvodů proč byste chtěli bydlet v některém městě (s tím Brnem se netrapte, chápu, že měsíc na přemýšlení navíc nikdo nemá). A naleznete jeden důvod jako jídlo? Umím si představit "chtěl bych bydlet v Kaplicích protože kaplická cmunda?" Většinou nenaleznete, že ano?
Avšak pokud byste se chtěli zeptat kohokoliv v USA proč by chtěl bydlet v Rochesteru (stát New York) tak mezi top 3 důvody pravděpodobně uvedou Kuře Francese! Takové jméno udělal tento recept městu u Ontarijských jezer. A stačilo mu na to půl století, jelikož vynález tohoto receptu se datuje k padesátým letům minulého století, kdy ho poprvé připravil italsko-američtí šéfkuchaři Tony Mammano a Joe Cairo. Jejich genialita může být na vašem zítřejším nedělním stole velmi snadno. Tak šup do obchodu..

Ingredience
4 menší kuřecí prsa
2 vejce
2 lžíce plnotučného mléka
1 lžička soli
½ lžičky čerstvě mletého černého pepře
1 hrnek hladké mouky
80 ml olivového oleje
80 ml řepkového oleje
6 lžic másla
1 chemicky neošetřený citron, nakrájený na tenké plátky
125 ml bílého vína
šťáva z 1 citronu
500 ml kuřecího vývaru
velká hrst hladkolisté petrželky

Postup
Kuřecí prsa naklepeme mezi dvěma vrstvami potravinářské fólie na tloušťku zhruba 1 cm. V misce prošleháme vejce s mlékem, 1 lžičkou soli a ½ lžičky čerstvě mletého černého pepře. Do jiné mísy prosejeme hladkou mouku.

Ve velké pánvi rozehřejeme olivový olej spolu s řepkovým olejem. Kuřecí prsa postupně jedno po druhém obalíme v hladké mouce, v prošlehaných vejcích a poté je ihned vložíme do rozpáleného oleje. Smažíme z obou stran dozlatova. Osmažená kuřecí prsa zbavíme přebytečného oleje na papírové utěrce.
Jakmile máme všechna kuřecí prsa opečená, slijeme olej z pánve, pánev vytřeme papírovou utěrkou a pánev vrátíme na oheň spolu se 3 lžícemi másla. Do rozehřátého másla vložíme citronové plátky a opečeme je na mírném ohni do jemně zlaté barvy. Poté citronové plátky vyndáme na papírovou utěrku.

Do pánve přidáme další 3 lžíce másla, bílé víno, citronovou šťávu a vše přivedeme k varu. Za stálého míchání vaříme zhruba 3-4 minuty. Vlijeme kuřecí vývar a zprudka vaříme do zhoustnutí. Případně dochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou.

Do mírně zredukované omáčky vložíme opečená kuřecí prsa a na mírném ohni je necháme krátce prohřát, asi 4 minuty. Řízky průběžně přeléváme omáčkou. Prohřátá kuřecí prsa poklademe opečenými citronovými plátky a posypeme najemno nasekanou hladkolistou petrželkou. Ihned podáváme.



Vytištěno z http://www.kublanka.cz/index/kure_francese

Dobrou chuť přeje Kuba a Blanka.