Kuře Francese


Jmenujte pět důvodů proč bydlíte ve své obci, městě, vesnici nebo třeba v Brně. Nebo naopak, vyjmenujte pět důvodů proč byste chtěli bydlet v některém městě (s tím Brnem se netrapte, chápu, že měsíc na přemýšlení navíc nikdo nemá). A naleznete jeden důvod jako jídlo? Umím si představit "chtěl bych bydlet v Kaplicích protože kaplická cmunda?" Většinou nenaleznete, že ano?
Avšak pokud byste se chtěli zeptat kohokoliv v USA proč by chtěl bydlet v Rochesteru (stát New York) tak mezi top 3 důvody pravděpodobně uvedou Kuře Francese! Takové jméno udělal tento recept městu u Ontarijských jezer. A stačilo mu na to půl století, jelikož vynález tohoto receptu se datuje k padesátým letům minulého století, kdy ho poprvé připravil italsko-američtí šéfkuchaři Tony Mammano a Joe Cairo. Jejich genialita může být na vašem zítřejším nedělním stole velmi snadno. Tak šup do obchodu..

Ingredience
4 menší kuřecí prsa
2 vejce
2 lžíce plnotučného mléka
1 lžička soli
½ lžičky čerstvě mletého černého pepře
1 hrnek hladké mouky
80 ml olivového oleje
80 ml řepkového oleje
6 lžic másla
1 chemicky neošetřený citron, nakrájený na tenké plátky
125 ml bílého vína
šťáva z 1 citronu
500 ml kuřecího vývaru
velká hrst hladkolisté petrželky

Postup
Kuřecí prsa naklepeme mezi dvěma vrstvami potravinářské fólie na tloušťku zhruba 1 cm. V misce prošleháme vejce s mlékem, 1 lžičkou soli a ½ lžičky čerstvě mletého černého pepře. Do jiné mísy prosejeme hladkou mouku.

Ve velké pánvi rozehřejeme olivový olej spolu s řepkovým olejem. Kuřecí prsa postupně jedno po druhém obalíme v hladké mouce, v prošlehaných vejcích a poté je ihned vložíme do rozpáleného oleje. Smažíme z obou stran dozlatova. Osmažená kuřecí prsa zbavíme přebytečného oleje na papírové utěrce.
Jakmile máme všechna kuřecí prsa opečená, slijeme olej z pánve, pánev vytřeme papírovou utěrkou a pánev vrátíme na oheň spolu se 3 lžícemi másla. Do rozehřátého másla vložíme citronové plátky a opečeme je na mírném ohni do jemně zlaté barvy. Poté citronové plátky vyndáme na papírovou utěrku.

Do pánve přidáme další 3 lžíce másla, bílé víno, citronovou šťávu a vše přivedeme k varu. Za stálého míchání vaříme zhruba 3-4 minuty. Vlijeme kuřecí vývar a zprudka vaříme do zhoustnutí. Případně dochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou.

Do mírně zredukované omáčky vložíme opečená kuřecí prsa a na mírném ohni je necháme krátce prohřát, asi 4 minuty. Řízky průběžně přeléváme omáčkou. Prohřátá kuřecí prsa poklademe opečenými citronovými plátky a posypeme najemno nasekanou hladkolistou petrželkou. Ihned podáváme.

Vytisknout

Uvařili jsme 16.3.2019


Komentáře

  Zkusim! odpovědět
Dobrý de, já recept urcite zlusim???? jednou jsem mela nekde v restauraci kureci prsicka s citronovou omackou a podobne opecenym citronem. Bylo to famozni a milovnik kyselyho si bazi. Podle postupu by se tohle mohlo blizit onomu vysledku, na ktery jsem recept nikde nenasla a nebo to za me bylo malo kysele????. Inu, i mnozstvi citronove stavy se da do omacky regulovat, nemyslim li se;) diky za more skvelych receptu a hezke pribehy k nim????????
   odpovědět
Dobrý den, konečně jsem se k uvaření tohoto krásného receptu dostala a musím říct, že sklidil úspěch. Omáčka je podle předpokladu opravdu kyselá, ale s bramborovo-batátovou kaší se skvěle doplňovala. A nakonec není problém si jí dát na talíř míň. Jen by mě zajímalo, jaká je příloha v originálním podání...?
Moc děkuji za Vaše skvělé recepty. Postupně zkouším a zatím jsem se vším bodovala 1
  Kaplice odpovědět
Nejsou to TY Kaplice, ale TA Kaplice :-)
  Kuře Francese odpovědět
Někde je v receptu chyba. Dnes jsem vařila přesně dle receptu a oběd letěl do koše. Něco tak hrozného se mi ještě za mojí letitou kuchařskému praxi nepodařilo uvařit, až teď. Vše je kyselé jak brčál a nedá se pozřít. Je mi líto, ale tenhle recept se totálně nepovedl. 6
kublanka odpověděl(a)
Dobrý den, je nám líto, že vám to nechutnalo, ale chyba v receptu není. Je to dle původního tradičního receptu a nejste první kdo to zkoušel uvařit podle nás. Bohužel to bude vždy chutnat kysele a po citrónu, ale jinak to nejde. Děkujeme za pochopení a omlouváme se za nedorozumění v našich chutích.
   odpovědět
S tím Brnem jste mě namíchli.....
kublanka odpověděl(a)
1 to je takové to drobné kočkování Praha - Brno 1 ať žije Kometa, peace ;)